Η γενεαλογία των Μακ Ντακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φέργκους Μακ Ντακ)
Γενιά Μακ Ντακ#Σεντούκης Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Λεοντόκαρδος Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Άντριους Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Άμπακους Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Φουρτούνας Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Ιάκωβος Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Ματίλντα Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Χνουδάτη Ο' ΝτρέικΓενιά Μακ Ντακ#Φέργκους Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Βολκάνα Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Σκρουτζ Μακ ΝτακΓενιά Μακ Ντακ#Άγνκους "Φουρτούνας" Μακ Ντακ
Γκλασκώβη 1887 (Glasgow 1877), η φατρία των Μακ Ντακ (Clan McDuck), όπως απεικονίστηκε από τον Ντον Ρόσα. Από αριστερά στα δεξιά: Ιάκωβος (Jake), Ματίλντα (Matilda), Χνουδάτη (Downy), Φέργκους (Fergus), Βολκάνα (Hortense), Σκρουτζ (10 χρονών) και Άνγκους (Angus). Πορτρέτα στον τοίχο, Σεντούκης (Malcolm), Σερ Λεοντόκαρδος (Sir Eider), Σερ Άντριους (Sir Quackly), Σερ Άμπακους (Sir Roast) και Φουρτούνας (Hugh Seafoam) (Πατώντας τα πρόσωπα μεταφέρεστε στο αντίστοιχο τμήμα γι' αυτά).

Η Φατρία των Μακ Ντακ είναι μια φανταστική Σκωτική οικογένεια ή φατρία (αγγλικά: clan) από την οποία κατάγεται ο χαρακτήρας της Ντίσνει, Σκρουτζ Μακ Ντακ. Στον κόσμο των χαρακτήρων του Ντόναλντ Ντακ, η φατρία αυτή σχετίζεται με την Οικογένεια Ντακ μέσω του γάμου της Βολκάνα Μακ Ντακ και του Μπαρούτη Ντακ, τους γονείς του Ντόναλντ.

Η γενεαλογία της φατρίας των Μακ Ντακ δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό σεναριογράφο και σχεδιαστή κόμικς Καρλ Μπαρκς, ο οποίος δημιούργησε επίσης και το χαρακτήρα του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Η ιστορία του Μπαρκς του 1948 "Το Μυστικό του Παλιού Κάστρου", όπου ο Σκρουτζ και τα ανίψια του ψάχνουν για κρυμμένο θησαυρό στο Κάστρο Μακ Ντακ, εισάγει τον αναγνώστη στην ιστορία της φατρίας των Μακ Ντακ. Στο έργο του Μπαρκς βασίστηκαν και άλλοι, κυρίως ο Ντον Ρόσα στην επική ιστορία κόμικς 12 κεφαλαίων Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ (1992–94) όπου εμφανίζεται η άμεση οικογένεια του Σκρουτζ.

Αρχαίοι πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μακ Ντακ του Μεσαίωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σερ Λεοντόκαρδος Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σερ Λεοντόκαρδος Μακ Ντακ (Sir Eider McDuck).

Σερ Άντριους Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σερ Άντριους Μακ Ντακ (Sir Quackly McDuck).

Σερ Άμπακους Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σερ Άμπακους Μακ Ντακ (Sir Roast McDuck).

Μακ Ντακ των νεότερων χρόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεντούκης Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάλκομ "Σεντούκης" Μακ Ντακ (Malcolm "Matey" McDuck) (1530-1564;) ήταν ένας Μακ Ντακ που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία ενώ υπονοείται ότι ο Σκρουτζ Μακ Ντακ ήταν ο Σεντούκης σε μια προηγούμενη ζωή του. Είχε υπηρετήσει στο Αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό, και το 1563 έγινε Υποπλοίαρχος στη φρεγάτα Θαλασσινό Γεράκι (HMS Falcon Rover), υπηρετώντας υπό τον καπετάνιο Loyal Hawk. Το Θαλασσινό Γεράκι είχε στόχους του Ισπανικά πλοία στην Καραϊβική μεταξύ το 1563 και 1564. Στο πλοίο επίσης υπηρετούσε ο λοστρόμος Μαυροφτέρης Ντακ (Pintail Duck), πρόγονος (ή παλιά ενσάρκωση) του Ντόναλντ Ντακ.

Ο Μάλκομ λέγεται ότι έχασε τη ζωή του στις 9 Δεκεμβρίου 1564 όταν ο Ισπανικός στόλος βύθισε το Θαλασσινό Γεράκι. Όμως, το 1579, ο Μάλκομ εμφανίζεται να διοικεί το νέο Οχυρό της διοικητικής περιφέρειας Ντρέηκ (Ford Drakeborough), που το 1818 κατέλαβε ο Κορνήλιος Κουτ και το μετονόμασε σε Οχυρό Λιμνούπολης (Fort Duckburg)[1]. Malcolm first appears in "Back to Long Ago!" (1956) by Carl Barks.

Φουρτούνας Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ο Κάπταιν Χανγκ "Φουρτούνας" Μακ Ντακ (Captain Hugh "Seafoam" McDuck) (1710-1776) ήταν μέλος της οικογένειας που εγκαταστάθηκε στη Γλασκώβη το 1727, καθώς η φατρία είχε εκδιωχθεί από το πατρογονικό τους σπίτι στα Ζοφερά Βάθη (Dismal Downs) το 1675. ο Χανγκ στράφηκε στη θάλασσα για να ζήσει και έγινε επιτυχημένος έμπορος. Απόκτησε το δικό του πλοίο, τη Χρυσή Χήνα και έγινε γνωστός με το παρατσούκλι "Φουρτούνας".

Το 1753 ο Φουρτούνας υπογράφει ένα συμβόλαιο με κάποιον Μακ Ο' Μπιν (Chisel "Swindle" McSue) για να παραδώσει ένα φορτίο χρένου στην Τζαμάικα. Αλλά ο Ο' Μπιν σαμποτάρει τη Χρυσή Χήνα και το πλοίο βυθίζεται πριν φτάσει στη Τζαμάικα. Γυρνώντας στη Σκοτία, ο Φουρτούνας μαθαίνει ότι το συμβόλαιο με τον Ο' Μπιν περιέχει ψιλά γράμματα, σύμφωνα με τα οποία αν το φορτίο δεν παραδωθεί, ο Μακ Ντακ θα παραχωρούσε όλα του τα υπάρχοντα στον Ο' Μπιν. Ο Φουρτούνας ξεφεύγει με τίποτα παραπάνω από τα ρούχα του, το ασημένιο ρολόι του τσέπης, και τη χρυσή οδοντοστοιχία του στο στόμα του[2]. Αργότερα υποτίθεται ότι ο Φουρτούνας εμπλέχτηκε στην Αμερικανική Επανάσταση και πέθανε το 1776. Ο απόγονός του Πατρίκιος Μακ Ντακ κληρονόμησε το ασημένιο ρολόι, το οποίο μετά μαζί με τη χρυσή μασέλα κατέληξαν στον Σκρουτζ. Ο Φουρτούνας εμφανίζεται πρώτη φορά στην ιστορία του Καρλ Μπαρκς Μπελάδας από το Παρελθόν (The Horseradish Story) (1953).

Σύγχρονοι Μακ Ντακ (1η γενιά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καρβούνης Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρβούνης Μακ Ντακ ("Dirty" Dingus McDuck), ήταν ο παππούς του Σκρουτζ. Εργαζόταν ως ανθρακωρύχος[3], παντρεύτηκε την Πίσσα Κατράμη, και απέκτησε τρεις γιους, τον Άνγκους, τον Φέργκους, και τον Ιάκωβο. Εμφανίζεται μόνο στο εικονογραφημένο γενεαλογικό δέντρο του Ντον Ρόσα, και δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη ιστορία.

Σε μια ιστορία της δεκαετίας του 1960 των Bob Gregory και Tony Strobl ο παππούς του Σκρουτζ αναφέρεται ως Titus McDuck ο οποίος ήταν επίσης ανθρακωρύχος[4]. Δεν είναι καθαρό αν το Titus είναι εναλλακτική ορθογραφία ή άλλος παππούς.

Πίσσα Κατράμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πίσσα Κατράμη (Molly Mallard) ήταν η γυναίκα του Καρβούνη Μακ Ντακ και η μητέρα των Άνγκους, Φέργκους, και Ιάκωβου Μακ Ντακ. Εμφανίζεται μόνο στο εικονογραφημένο γενεαλογικό δέντρο του Ντον Ρόσα, και δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη ιστορία.

Πατρίκιος Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πατρίκιος Μακ Ντακ (Quagmire McDuck) είναι ο αδελφός του Καρβούνη Μακ Ντακ, παππού του Σκρουτζ. Κληρονόμησε το ασημένιο ρολόι του πρόγονού του Χανγκ "Φουρτούνα" Μακ Ντακ και το κληροδότησε με τη σειρά του στον ανιψιό του, Φέργκους. Μετά το θάνατό του, η περιουσία του ΠΑτρίκιου παρέμεινε χωρίς διεκδικητή. Ο Πα τρίκιος εμφανίζεται στην ιστορία του Μπαρκς Οικογενειακό Κειμήλιο (The Heirloom Watch) (1955)[5].

Σύγχρονοι Μακ Ντακ (2η γενιά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνγκους "Μπουνάτσας" Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειναι παπιομορφος καπετανιος, δημιουργημα του αμερικανου Καρλ Μπαρκς. Ειναι θειος του Σκρουτζ Μακ Ντακ και αδερφος του Φεργκους και του Ιακωβου Μακ Ντακ.


Φέργκους Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φέργκους έχει δημιουργηθεί από τον σχεδιαστή Ντον Ρόσα. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία Μιας Δεκάρας Νιάτα. Έχει εμφανιστεί στον Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες ιστορίες ή από άλλους δημιουργούς.

Σύμφωνα με το γενεαλογικό δέντρο του Ντον Ρόσα, ο Φέργκους κατάγεται από την γενιά των Μακ Ντακ, και είναι γιος του Καρβούνη Μακ Ντακ και της Πίσσας Κατράμη. Αδερφοί του είναι ο Μπουνάτσας Μακ Ντακ και ο Ιάκωβος Μακ Ντακ. Με την σύζυγό του, Χνουδάτη Ο΄ Ντρέηκ έχουν τρία παιδιά. Τον πολυεκατομμυριούχο Σκρούτζ Μακ Ντακ και τις δύο αδερφές του Ματίλντα και Βολκάνα. Ο Φέργκους και η σύζυγός του σε όλη τη ζωή τους έμεναν στην Σκωτία. Όταν ο Σκρουτζ ήταν μικρός, ζούσαν σε ένα φτωχικό σπίτι στην Γλασκώβη. Όταν όμως ο Σκρουτζ μεγάλωσε, με την βοήθειά του πήραν τον πατρογονικό πύργο της οικογένειάς τους πίσω από τα χέρια των αδίστακτων Φίσκερβιλ, αποκατέστησαν την τιμή τους και έμειναν μόνιμα εκεί. Ο Φέργκους πέθανε το 1902 σε ηλικία 67 ετών, ενώ το προηγούμενο βράδυ από το θάνατό του είχε αποχαιρετήσει με γλέντια και τραγούδια τα παιδιά του που θα έφευγαν για την Αμερική.

Χνουδάτη Ο' Ντρέικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χνουδάτη Ο΄Ντρέηκ είναι χαρακτήρας κόμικς της Ντίσνεϋ. Είναι δημιούργημα του Ντον Ρόσα. Πρωτοεμφανίστηκε στην συλλογή ιστοριών Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ, του Ντον Ρόσα, ως σύζυγος του Φέργκους Μακ Ντακ και μητέρα του Σκρουτζ Μακ Ντακ και των δύο αδερφών του. Πέθανε το 1897 σε ηλικία 57 ετών.

Ιάκωβος Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιάκωβος Μακ Ντακ (Jake McDuck) (1832-;) είναι θείος του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Αναφέρεται στην ιστορία Χριστούγεννα στην Παραγκούπολη (A Christmas for Shacktown) (1952) του Καρλ Μπαρκς, στην οποία ο Ντόναλντ Ντακ ντύθηκε όπως ο Ιάκωβος προκειμένου να ξεγελάσει τον Σκρουτζ να δώσει λεφτά για φιλανθρωπίες.

Ο χαρακτήρας χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Ντον Ρόσα, και εμφανίζεται σε τρία από τα δώδεκα κεφάλαια του Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ του Ρόσα. Ζούσε στο ίδιο σπίτι με τον αδελφό του Φέργκους Μακ Ντακκαι βοηθούσε αυτόν και τη γυναίκα του Χνουδάτη να μεγαλώσουν τα παιδιά τους[6]. Εγκαταστάθηκε στο κάστρο Μακ Ντακ με τον αδελφό του το 1885[7]. Όμως, φαίνεται ότι το 1902 ο Ιάκωβος δεν ζούσε πια εκεί.

Σύμφωνα με τα σκίτσα και τη χρονολογική σειρά του Ρόσα, ο Ιάκωβος γεννήθηκε το 1832[8] από τους ανθρακωρύχους Καρβούνη Μακ Ντακ (Dingus McDuck) και Πίσσα Κατράμη (Molly Mallard), και μεγάλωσε για να γίνει βοηθός σε μάντρα ζώων στην Γκλασκώβη. Δεν είναι γνωστό πότε πέθανε, αλλά φαίνεται ότι και ο Ντόναλντ και ο Σκρουτζ πίστευαν ότι ήταν ζωντανός το 1952.

Σύγχρονοι Μακ Ντακ (3η γενιά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκρουτζ Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Σκρουτζ Μακ Ντακ

Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ (1867, σύμφωνα με τον Ντον Ρόσα), είναι το πρώτο παιδί του Φέργκους και της Χνουδάτης (Downy) Ο' Ντρέικ και είναι ο πρωταγωνιστής στις περισσότερες ιστορίες που αφορούν την Οικογένεια Μακ Ντακ. Δεν παντρεύεται και δεν έχει δικούς του απογόνους, αν και διατηρεί στενές σχέσεις με τον ανιψιό του Ντόναλτ Ντακ και τα μικρανίψια του Χιούη, Λιούη και Ντιούη Ντακ.

Γεδεών Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεδεών Μακ Ντακ είναι ο αδελφός του Σκρουτζ Μακ Ντακ σύμφωνα με τον Ιταλό δημιουργό Ρόμανο Σκάρπα. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία Το Μυστήριο Των Παστών Γαρίδων. Αργότερα εμφανίστηκε σε μερικές ακόμα ιταλικές ιστορίες. Είναι ο ιδιοκτήτης της αστυνομικής εφημερίδας Ο «Φλύαρος Γρύλος».

Ματίλντα Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ματίλντα Μακ Ντακ (Αγγλ. Matilda McDuck) είναι η αδελφή του Σκρουτζ Μακ Ντακ και της Βολκάνας Μακ Ντακ, κόρη του Φέργκους Μακ Ντακ και της Χνουδάτης Ο΄ Ντρέηκ. Γεννήθηκε το 1871 στη Σκωτία και συγκεκριμένα στη Γλασκώβη. Πρωτοεμφανίστηκε σε ένα γενεαλογικό δέντρο που έφτιαξε ο Καρλ Μπαρκς την δεκαετία του 1950. Μικρή έζησε στην Σκωτία με την οικογένειά της. Όταν οι γονείς της πέθαναν, μαζί με την αδερφή της Βολκάνα Μακ Ντακ ακολούθησαν τον Σκρουτζ στα επιχειρηματικά του ταξίδια. Διαπίστωσαν όμως πως ο αδερφός τους είχε γίνει άπληστος και γύρισαν στην Λιμνούπολη. Όταν γύρισε κι αυτός, υπήρξε ένας καυγάς μεταξύ τους και η Βολκάνα αποφάσισε να τον εγκαταλείψει οριστικώς. Στεναχωρημένη η Ματίλντα την ακολούθησε. Αυτά τα γεγονότα μας παρουσιάζει ο Ντον Ρόσα στον Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Στην ιστορία του Γράμμα από το Σπίτι, βλέπουμε ότι η γερασμένη πια Ματίλντα έχει πάει να μείνει στον πύργο των Μακ Ντακ στην Σκωτία. Στο τέλος της ιστορίας καταφέρνει να συμφιλιωθεί με τον Σκρουτζ, αλλά δεν μαθαίνουμε τίποτα για την μετέπειτα τύχη της.

Βολκάνα Μακ Ντακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειναι η παπια μικρη αδερφη του Σκρουτζ, μητερα του Ντοναλντ και γιαγια των Χιουη, Λιουη και Ντιουη Ντακ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]