Φάνος Δυμιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φάνος Δυμιώτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3 Απριλίου 1965,
Λευκωσία, Κύπρος Country flag
Θάνατος10 Μαρτίου 2007,
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Country flag
ΕθνικότηταΕλληνική Country flag
Χώρα πολιτογράφησηςΚυπριακή Country flag
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Φάνος Δυμιώτης (Λευκωσία, 3 Απριλίου 1965 - ΗΠΑ, 10 Μαρτίου 2007) ήταν ένας Κύπριος συνθέτης και βιολονίστας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ηλικία των εννέα ετών μαθαίνει μαντολίνο και ένα χρόνο αργότερα αρχίζει ιδιαίτερα μαθήματα βιολιού με τον Χαράλαμπο Γεωργίου και μετέχει στις μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου του. Μαθητής στο (τότε) Παγκύπριο Γυμνάσιο Κύκκου Αρρένων 1976-1979, διακρίνεται για την επίδοσή του στη μουσική και στα δεκατέσσερα χρόνια του έχει έτοιμες τρεις αξιόλογες συνθέσεις.

Η καθηγήτριά του στη μουσική Μάρω Σκορδή αναγνωρίζει το ταλέντο του στη μουσική σύνθεση και επηρεάζει αποφασιστικά την πορεία του. Η σύνθεσή του Κουαρτέτο εγχόρδων παρουσιάζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος Παιδιού 1979, από βιρτουόζους Βούλγαρους καλλιτέχνες και σχολιάζεται θετικά.

Η σύνθεσή του Marcia Funebre, ένα εέκβιεμ στη μνήμη του εθνάρχη Μακαρίου Γ' (1977) προκαλεί την έκπληξη στον μουσικολόγο-εξεταστή των Royal Schools of Music που βρίσκεται στην Κύπρο το 1979 για τις εξετάσεις στο βιολί. Πείθει τους γονείς του να δώσουν στον Φάνο τις σπουδές που θα καλλιεργήσουν το ταλέντο του και θα επιτρέψουν στον Φάνο να γίνει συνθέτης.

Επιλέγει το ειδικό σχολείο για ταλαντούχα παιδιά στο Μάντσεστερ, το Chetham's School of Music, και ο Φάνος τον Σεπτέμβριο του 1979 βρίσκεται σπουδαστής εκεί. Μέχρι το 1983, εξελίσσεται τόσο στο βιολί με καθηγητές του τον Κύπριο Haroutune Bedelian και τον Eli Goren, όσο και στη σύνθεση με καθηγητές του τους Geoffrey Poole, Robin Walker και Antony Gilbert.

Πανεπιστημιακές Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την επιτυχία του στις εξετάσεις G.C.E. και το συνθετικό του έργο ο Φάνος γίνεται δεκτός - τον Δεκέμβριο του 1982- στο Trinity Hall του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και η φοίτηση αρχίζει τον Οκτώβριο του 1983. Στο ακαδημαϊκό έτος 1984-1985 δούλεψε με τον καθηγητή Alexander Goher, γνωστό συνθέτη.

  • 1983-1987 Cambridge - Trinity Hall. Κατακτά τον τίτλο Β.Α. στη Μουσική με "First Class Honors" και Μ.Phil. στη Μουσική Σύνθεση.
  • 1987-1988 Μεταπτυχιακές Σπουδές - Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Με υποτροφία της Jane Eliza Procter, μεταβαίνει ως επισκέπτης φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, Νιου Τζέρσεϊ, Η.Π.Α.
  • 1988-1993. Διδακτορικές Σπουδές με θέμα τις συμφωνίες του Γιαν Σιμπέλιους. Καταθέτει τη διατριβή του το 1993 και το 1995 η ειδική επιτροπή του απονέμει τον τίτλο "διδάκτωρ φιλοσοφίας" με τον Ανώτατο βαθμό. Ο Φάνος έχει στο ενεργητικό του πολλές αξιόλογες συνθέσεις και εμφανίσεις ως σολίστ βιολονίστας και μετέχει σε πολλές ορχήστρες και μουσικά σχήματα.
  • 1993-1995 - Νέα Υόρκη. Συνεργάζεται με την Ορχήστρα Riverside, τη Συμφωνική Ορχήστρα Stamford, τους "Νέους Μουσικούς "Mosaic" στο Κολέγιο Concordia, με τον πιανίστα Henry Martin ως Duo, δίνει συναυλίες ως Σολίστας και δέχεται ανάθεση για μουσικές συνθέσεις.

Διετέλεσε λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, όπου δίδαξε μουσική θεωρία μέσω σύνθεσης και εκτέλεσης. Διετέλεσε υπεύθυνος για διδασκαλία στην τάξη στην ανάλυση μουσικής μπαρόκ, κλασικής και σύγχρονης, χορωδιακή εναρμόνιση, και δίδαξε σύνθεση σε ατομική βάση.

Διετέλεσε εκπαιδευτής στη Μουσική Σχολή Aspen, Co, το 1993.

Δίδαξε ασκήσεις ακοής σε πρώτο και μέσο επίπεδο. Διετέλεσε βοηθός του Διευθυντή του Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής George Tsontakis σε θέματα πρακτικής και διοικητικής φύσεως.

Στο Πανεμιστήμιο Πρίνστον, to 1991-1992, dίδαξε μουσική θεωρία και ασκήσεις ακοής σε μεσαιωνική και αναγεννησιακή χορωδιακή μουσική. Διετέλεσε οργανωτής συναυλιών και πήρε μέρος σε συναυλίες μουσικής από την Ανατολική Ευρώπη στην Αίθουσα Ακροάσεων Taplin. Υπήρξε Μέλος του Συγκροτήματος Πρίνστον στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Έπαιξε σε αρκετά νέα έργα καθηγητών και φοιτητών.

Το 1995-1998, μεταβαίνει στη Βαλτιμόρη, Lutherville, όπου είχε εξασφαλίσει θέση βοηθού καθηγητή στο κολέγιο Goucher. Δίδαξε σύνθεση, αρμονία, αντίστιξη, ενορχήστρωση, μορφολογία, ανάλυση, ασκήσεις ακοής και μουσική δωματίου.

Συνθετικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει αναθέσεις/παραγγελίες, όπως:

  • West Windsor (N.J.) School String Orchestra.
  • London - based R. Wallfisch Piano Trio
  • Kreisler string Orchestra
  • Eileen Hyun - Elise Yun, Violin/piano Duo.
  • Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) για σκηνική μουσική για το θεατρικό έργο "Αικατερίνη Κορνάρο", 1995.
  • Για την Ars Musica Chamber Orchestra, Σικελία, με χορηγία της Conferenza Musicale Mediderranean, με τη σύνθεση "Concertino for Piano and Orchestra" 1997.
  • Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου για σύνθεση που παρουσιάστηκε στα πλαίσια εκδηλώσεων για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1 Μαϊου 2004: " Ύμνος προς την Αφροδίτη".
  • Mid-Atlantic Symphony Orchestra για την τελευταία του σύνθεση "Soldier Blues"

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τις συνθέσεις του δέχθηκε πολλές διακρίσεις και βραβεία τόσο σε διαγωνισμούς στην Κύπρο όσο και σε Διεθνείς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιβλίο στην Μνήμη του Φάνου Ν. Δυμιώτη της Στέλλας Δυμιώτου