ΦΚ Τόμπολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΦΚ Τομπόλ)
Τόμπολ Κοστανάι
Επίσημη ονομασίαФутбольный клуб «Тобол»
Ίδρυση1967
ΈδραΚοστανάι, Καζακστάν
ΣτάδιοΤσεντράλνι Στάντιον Κοστανάι, Κοστανάι
ΠροπονητήςMilić Ćurčić[1]
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Καζακστάν
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση

Η Τόμπολ (ρωσικά: Тобол, καζακικά: Тобыл) είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα από το Κοστανάι του Καζακστάν.Έδρα της ομάδας είναι το Τσεντράλνι Στάντιον Κοστανάι χωρητικότητας 8.323 θεατών. Συμμετέχει στο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Καζακστάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1967 με την επωνυμία "Αφτομομπιλίστ" (Автомобилист) και έλαβε μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα. Η ομάδα τοποθετήθηκε στην Ζώνη Ural της Β' Κατηγορίας της Ρωσικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και αγωνίστηκε σε όμιλο με σε 19 ομάδες. Προπονητής της ομάδας εκείνης ήταν ο Βλαντιμίρ Αντρέεβιτς Σουχοστάβσκι. Ο πρώτος αγώνας στο στάδιο "Labour rezervs" του Κοστανάι πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 1967. Ήταν ένα παιχνίδι για το προκριματικό στάδιο του Κυπέλλου ΕΣΣΔ, στο οποίο η Avtomobilist φιλοξένησε τον Khimik από την πόλη Σαλαβάτ, της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν. Σε αυτή την πρώτη της σεζόν στα ποδοσφαιρικά σαλόνια, η ομάδα κέρδισε μόλις 4 αγώνες, είχε 12 ισοπαλίες και 20 ήττες, με λογικό επακόλουθο να καταλάβει την τελευταία 19η θέση[2]. Το 1968, η Avtomobilist μετακόμισε στη ζώνη του Καζακστάν, όπου, σε όμιλο με είκοσι ομάδες, υπό την καθοδήγηση ενός νέου προπονητή, του Boris Aleksandrovich Asadulin, κατέλαβε την 9η θέση συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς σε 40 αγώνες. Το 1970, το δεύτερο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ υπέστη μια εκτεταμένη διαρθρωτική αλλαγή και οι οκτώ όμιλοι μειώθηκαν σε τρεις με αποτέλεσμα η ομάδα από το Κοστανάι να μην πληρεί τα κριτήρια για να ενταχθεί στους τρεις νέους ομίλους, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στις χαμηλότερες τοπικές κατηγορίες ποδοσφαίρου του Καζακστάν. Ο σύλλογος, που δεν εμφανίστηκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο για περισσότερα από δέκα χρόνια, έπαιξε ξανά στη δεύτερη κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της ΕΣΣΔ μόλις το 1982 με το νέο του όνομα, "Ενεργκέτικε" (Энергетикке). Αγωνίστηκε στον έβδομο όμιλο, όπου μετείχαν μόνο σύλλογοι του Καζακστάν, και κατέλαβε τη 13η θέση. Τον Σεπτέμβριο του 1984 συμμετείχε για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα παίζοντας φιλικό αγώνα με την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Λάος, κερδίζοντας 5-1. Το 1985, ο σύλλογος για πρώτη φορά, κατέλαβε στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος (στην περιοχή του Καζακστάν), το 1986 τερμάτισε τέταρτος, και το 1988 πήρε την τρίτη θέση! Τις σεζόν 1990, 1991, παρέμεινε στη δεύτερη κατηγορία των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της ΕΣΣΔ, αλλά με το όνομα "Κουσταναέτσε" (Кустанаецке).

Μετά το 1992,το όνομα της ομάδας άλλαξε σε "Χιμίκε" (Химикке) και άρχισε να παίζει στα πρωταθλήματα του ανεξάρτητου πλέον Καζακστάν. Το 1995, ο σύλλογος έλαβε τη σημερινή του ονομασία.

Στα πρώτα δέκα χρόνια της ανεξαρτησίας, η ομάδα επέδειξε πενιχρά αγωνιστικά αποτελέσματα και μόλις το 2002, κατόρθωσε να καταλάβει την τρίτη θέση στο εθνικό πρωτάθλημα. Υπήρξε ωστόσο από τους πρώτους συλλόγους του Καζακστάν που συμμετείχαν στο Κύπελλο Ιντερτότο, μέσω του οποίου μάλιστα κέρδισε για πρώτη φορά την συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, επικρατώντας διαδοχικά επί της Γεωργιανής ΦΚ Ζεσταφόνι της Τσεχικής Σλόβαν Λίμπερετς και του ΟΦΗ [3] . Στο τέλος της σεζόν του 2007, ο σύλλογος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα του Καζακστάν (για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια).Ο σύλλογος παρέμεινε στη δεύτερη θέση και το 2008 ενώ τη σεζόν του 2010, ο σύλλογος αναδείχθηκε πρωταθλητής Καζακστάν για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το 2019, συμμετείχε στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Δεδομένου ότι το γήπεδο στο Κοστανάι δεν πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ, έπαιξε τον εντός έδρας αγώνα εναντίον της Ζενές Ες του Λουξεμβούργου στην «Αστάνα Αρένα», στην Αστανά. Τελικά αποκλείστηκε με 2 ισόπαλα αποτελέσματα (0-0 και 1-1). Το 2021 κατέκτησε για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα του Καζακστάν [4] . Επίσης, στην αρχή της σεζόν του 2021, κέρδισε για πρώτη φορά το Σούπερ Καπ του Καζακστάν, νικώντας την ΦΚ Αστανά στον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.transfermarkt.com/tobol-kostanay/mitarbeiterhistorie/verein/10481.
  2. Официальный клубный журнал ФК «Тобол» № 1(1) 2009 г. стр. 12
  3. Αποκλείστηκε από την Τόμπολ ο ΟΦΗ contra.gr
  4. [1] Πρωταθλήτρια Καζακστάν για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Τομπόλ sport-fm.gr
  5. The UEFA Intertoto Cup: Past Winners. Listed are all 11 teams that won the Intertoto Cup, qualifying for the UEFA Cup.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]