Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα.
Ειδικότητανευροχειρουργική
Ταξινόμηση
ICD-10I62.0, P10.0, S06.5
ICD-9852.2 432.1
DiseasesDB12614
MedlinePlus000713
eMedicineneuro/575
MeSHD006408

Ο όρος υποσκληρίδιο αιμάτωμα αναφέρεται στο αιμάτωμα που δημιουργείται στον υποσκληρίδιο χώρο του εγκεφάλου, δηλαδή μεταξύ της σκληρής και της αραχνοειδούς μηνίγγας του εγκεφάλου. Το αιμάτωμα προέρχεται από τον τραυματισμό αγγείων τα οποία διατρέχουν τον χώρο αυτό συνήθως μετά από κάποια κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεν πρέπει να συγχέεται με το επισκληρίδιο αιμάτωμα, το οποίο αφορά σε αιμάτωμα μεταξύ κρανίου και σκληρής μήνιγγας.

Ανάλογα με την ταχύτητα εξέλιξής του και την αναγκαιότητα επεμβατικής θεραπείας, ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα χαρακτηρίζεται ως:

  • Οξύ - συνήθως μετά από κάποια βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η οποία χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση. Η θνητότητα στην περίπτωση αυτή είναι υψηλή.
  • Υποξύ - μετά από λιγότερο σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η εξέλιξη του αιματώματος απαιτεί όμως χειρουργική επέμβαση μετά από 48 ώρες έως και 2 εβδομάδες. Η θνητότητα μειώνεται σε σχέση με το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα.
  • Χρόνιο - όταν το αιμάτωμα εξελίσσεται με τόσο βραδύ τρόπο ώστε τα συμπτώματά του και η νευρολογική εικόνα επιδεινώνεται μετά από εβδομάδες ή και μήνες. Οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της χειρουργικής επέμβασης αυξάνουν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]