Υπομείονες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπομείονες ονομάζονταν στην Αρχαία Σπάρτη οι Σπαρτιάτες περιορισμένων (μειόνων) πολιτικών δικαιωμάτων. Στη κατηγορία αυτή ανήκαν εκείνοι που ήταν από Σπαρτιάτες μεν γονείς αλλά δεν αναγνωρίζονταν ως όμοιοι, δηλαδή Σπαρτιάτες οπλίτες με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, επειδή κατά τη παιδική τους ηλικία δεν είχαν λάβει τη καθιερωμένη στρατιωτική αγωγή για οποιοδήποτε λόγο και δεν μετείχαν στα κοινά συσσίτια ή δεν μπορούσαν να καταβάλουν το νόμιμο προς αυτό τέλος.

Οι Υπομείωνες, φέρνοντας βαρέως αυτό τον μειωτικό χαρακτηρισμό πολλές φορές εναντιώνονταν ή τελούσαν εχθρικά προς τη κρατούσα ολιγαρχία λαμβάνοντας μέρος σε πλείστες συνωμοσίες και εξεγέρσεις[1], όπως π.χ. συνέβη στη Συνωμοσία του Κινάδωνα το 399 π.Χ.. Μάλιστα όπως σημειώνει ο Ξενοφών (Ελλην. Γ 3:6) ήταν τέτοιο το μίσος τους κατά των Ομοίων που ευχαρίστως θα τους έτρωγαν και ζωντανούς. Βέβαια αυτό το γνώριζαν οι Σπαρτιάτες και εξ αυτού του λόγου πολλοί εξ αυτών θανατώθηκαν χωρίς δίκη, θεωρούμενοι ως ύποπτοι κατά την εισβολή των Θηβαίων υπό τον Επαμεινώνδα το 369 π.Χ.[2].

Παρά όμως την παραπάνω επικρατούσα άποψη πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι Υπομείονες ήταν οι εξαρχής εγκατεστημένοι, στις πόλεις των Περιοίκων, Δωριείς (την άποψη αυτή υποστήριξε ο Schoemann), ή πρόκειται για τους Μόθακες και τους απογόνους αυτών (όπως υποστήριξε ο Rieger)[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος
  2. 2,0 2,1 MEE

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.59ος, σελ.81.
  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" (ΜΕΕ) τομ.ΚΓ΄, σελ.712