Υπολοχαγός Νατάσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Υπολοχαγός Νατάσα)
Υπολοχαγός Νατάσσα
ΣκηνοθεσίαΝίκος Φώσκολος
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ[1]
ΣενάριοΝίκος Φώσκολος
ΠρωταγωνιστέςΑλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καρράς, Σπύρος Καλογήρου, Κάκια Παναγιώτου, Ανδρέας Φιλιππίδης και Ελένη Ζαφειρίου
ΜουσικήΚώστας Καπνίσης
ΦωτογραφίαΓιώργος Αρβανίτης
Νίκος Γαρδέλης
Δήμος Σακελλαρίου
ΜοντάζΒασίλης Σπυρόπουλος
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
Πρώτη προβολή12 Δεκεμβρίου 1970 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία15 Μαρτίου 2006 (DVD)
Διάρκεια124 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική
Γερμανική

Το Υπολοχαγός Νατάσσα είναι ελληνική δραματική πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής (με γυρίσματα και στο εξωτερικό), διαδραματίζεται κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής με τους δύο πρωταγωνιστές σε ρόλους πατριωτών που λαμβάνουν μέρος στην αντίσταση. Η ταινία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία στον ελληνικό κινηματογράφο με τα περισσότερα εισιτήρια που είχαν κοπεί, έως και το έτος 1999.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νταχάου 1965. Η Νατάσσα Αρσένη λείπει πάνω από 20 χρόνια από την Ελλάδα. Λίγο πριν επιστρέψει, επισκέπτεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στο τρένο της επιστροφής στην πατρίδα αρχίζει να θυμάται τα χρόνια της κατοχής. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Νόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των Ες Ες, παρόλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Ο Μαξ κυνηγούσε τον Ορέστη, έναν αντάρτη που η Νατάσσα βοήθησε δύο φορές, μία στην Κωπαΐδα και μία στην Αθήνα. Θυμήθηκε επίσης τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί μαζί του, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, το παιδί που έκαναν μαζί, καθώς και την σύλληψη και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε επίσης πως εκείνος τη γλίτωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο Μαξ, καθώς και τη δολοφονία του από Έλληνες αντάρτες, που τον νόμισαν για Γερμανό.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σκηνή που η πρωταγωνίστρια τραυματισμένη επάνω στην άμαξα πηγαίνει προς την εκκλησία έχει γυριστεί στα Σπάτα Αττικής, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Μυκηναϊκών Τάφων 59, όπου δεν είναι καθόλου ίδια. Η ηθοποιός που υποδύεται την τσιγγάνα είναι η Μαλαίνα Ανουσάκη, μητέρα της επίσης ηθοποιού Ελένης Ανουσάκη.

Τα εξωτερικά γυρίσματα της εκκλησίας, είναι στο ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στην Βουλιαγμένη Αττικής. Τα εσωτερικά γυρίσματα της εκκλησίας, πραγματοποιήθηκαν στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στα Σπάτα Αττικής. Οι σκηνές του κρυφού σταθμού και των βασανιστηρίων έγιναν στη Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά Αττικής.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεπέρασε τα 751.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή αποτελώντας τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από απαρχής του ελληνικού κινηματογράφου, ένα ρεκόρ που κράτησε μέχρι το 1999.[2]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κριτικός κινηματογράφου Σταύρος Γανωτής έδωσε 1/5 αστέρια στην κριτική του που δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2016 γράφοντας πως:

«Μια τεράστια εγχώρια εισπρακτική επιτυχία, που μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει κινηματογραφική τραγωδία (ή παρωδία, αν προτιμάτε), ενώ άλλος να την απολαύσει. Είναι καθαρά θέμα οπτικής, κάτι που απορρέει από τον πομπώδη τρόπο που σκηνοθετούσε και έγραφε σενάρια πάντα ο Νίκος Φώσκολος...[] Αν προσπεράσουμε το σενάριο, άλλωστε αναφέρεται σε μια εποχή που κάθε «απόχρωση» ήταν λογικό να ξεσηκωθεί ενάντια του κατακτητή, πάμε σε σκηνοθετικά τρικ του Φώσκολου, όπου εκεί γίνεται η μεγάλη ζημιά. Κι εκεί, δυστυχώς, γελάμε.»[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.finosfilm.com/movies/view/144. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουλίου 2016.
  2. Μοναδικές ταινίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Ιστορικό Λεύκωμα 1970, σελ. 154, Καθημερινή (1998)
  3. Γανωτής, Σταύρος (23 Οκτωβρίου 2016). «Υπολοχαγός Νατάσσα». filmy.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]