Επικράτεια (βιολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Υπερβασίλειο)
The various levels of the scientific classification system.ΕίδοςΓένοςΟικογένειαΤάξηΟμοταξίαΣυνομοταξίαΒασίλειοΕπικράτειαΖωή
The various levels of the scientific classification system.

Η ιεραρχία των οκτώ κύριων ταξινομικών βαθμίδων στην Συστηματική ταξινόμηση. Η ζωή διαιρείται σε επικράτειες, οι οποίες υποδιαιρούνται περαιτέρω σε μικρότερες ομάδες. Οι ενδιάμεσες βαθμίδες δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιάγραμμα .

Στην συστηματική ταξινόμηση επικράτεια, υπερβασίλειο ή αυτοκρατορία ονομάζεται η υψηλότερη κατηγορία οργανισμών, η οποία είναι υψηλότερη ακόμη και από το βασίλειο.

Σύστημα των τριών επικρατειών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το σύστημα των τριών επικρατειών, του Καρλ Βέζε, που προτάθηκε το 1990, το εξελικτικό δέντρο όλων των των ζώντων οργανισμών περιλαμβάνει τρεις επικράτειες: τα Αρχαία, τα Βακτήρια, και τα Ευκαρυωτικά.[1] Ο διαχωρισμός αυτών των τάξεων αντανακλά θεμελιώδεις διαφορές στα γονιδιώματά τους.

Το φυλογενετικό δένδρο όλων των ζώντων οργανισμών, βασισμένο στα δεδομένα των rRNA γονιδίων, που δείχνει τον διαχωρισμό των τριών επικρατειών των βακτηρίων, των αρχαίων και των ευκαρυωτών, όπως περιγράφηκαν αρχικά από τον Καρλ Βέζε (Carl Woese).

Άλλα προτεινόμενα συστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το σύστημα των τριών επικρατειών θεωρείται ως επικρατέστερο στον επιστημονικό κύκλο, άλλες εναλλακτικές θεωρίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, οι οποίες διαφέρουν κυρίως στην τοποθέτηση των πρώιμων ομάδων με διαφορετικό τρόπο, εξαιτίας της αιφνίδιας πιθανώς εξέλιξης του rRNA. Μεταξύ άλλων αυτά είναι:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Woese C, Kandler O, Wheelis M (1990). «Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya.». Proc Natl Acad Sci USA 87 (12): 4576–9. doi:10.1073/pnas.87.12.4576. PMID 2112744. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-06-27. https://web.archive.org/web/20080627233102/http://www.pnas.org/cgi/reprint/87/12/4576. Ανακτήθηκε στις 11 February 2010. 
  2. «Holt, Jack R. and Carlos A. Iudica, 2010, Taxa of Life». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2010.