Υδρόγειος σφαίρα του Γιοχάνες Σένερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υδρόγειος σφαίρα του Johannes Schöner
 
ΟνομασίαΥδρόγειος σφαίρα του Johannes Schöner
Έτος δημιουργίας1520
Είδοςυδρόγειος σφαίρα
Διαστάσεις35,5 εκ.
ΜουσείοΓερμανικό Εθνικό
Μουσείο της Νυρεμβέργης
δεδομένα

Η υδρόγειος σφαίρα του Γιοχάνες Σένερ (γερμ. Jiohannes Schöner) βρίσκεται στο Γερμανικό Εθνικό Μουσείο της Νυρεμβέργης. Φέρει την επιγραφή «1520»,

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σένερ άρχισε να κατασκευάζει υδρόγειες σφαίρες από το 1515. Η υδρόγειος αυτή είναι η πιο επιτυχημένη από αυτές που κατασκεύασε.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ξύλινη και έχει διάμετρο 35,5 εκατοστά. Περιέχει γεωγραφικές γνώσεις που έλαβε ο Σένερ από γερμανικές και πορτογαλικές πηγές. Η Βόρειος και η Νότιος Αμερική αποδίδονται ως μεγάλα νησιά και φέρουν τις επιγραφές «Terra de Cuba» για τη βόρεια και «America vel Brasilia sive Papagalli Terra» («Αμερική ή Βραζιλία, ή χώρα των παπαγάλων») για τη νότια Αμερική. Η Ιαπωνία είναι εσφαλμένα πολύ κοντά στην βόρεια Αμερική. Η Νέα Γη επιγράφεται με τις λέξεις «Terra Corte Realis». Δίπλα από τη νότια Αμερική υπάρχει άλλο ένα νησί που επιγράφεται με το όνομα «Brasilia Inferior». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λεπτομέρεια του Πορθμού του Μαγγελάνου, τον οποίο ο Σέρερ γνώριζε ήδη από το 1515.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edward Luther Stevenson (1858-1944) (1913). Maps Reproduced as Glass Transparencies. Νέα Υόρκη: The American Geographical Society of New York. σελίδες 30-31. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2012.