Κατάλογος των μελών X-Men

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Υδράργυρος (κόμικς))
Μέλη διάφορων ομάδων X-Men.

Ακολουθεί ο κατάλογος των μεταλλαγμένων υπερηρώων X-Men, που εμφανίστηκαν στα κόμικς της Marvel Comics, κατά χρονολογική σειρά εμφάνισης.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήρωες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Charles Francis Xavier[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Καθηγητής X

Ο Professor X (πραγματικό όνομα: Charles Francis Xavier) είναι ιδρυτής και αρχηγός της ομάδας μεταλλαγμένων υπερηρώων X-Men. Δημιούργημα του συγγραφέα Σταν Λι και του σκιτσογράφου Τζακ Κίρμπι εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο τεύχος The X-Men #1 (Σεπτέμβριος 1963).

Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της παρουσίας του στο κόμικ ο Xavier είναι παραπληγικός, παρότι διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα μυαλά στον κόσμο. Τηλεπαθητικός υψηλού επιπέδου, ο Xavier μπορεί να διαβάσει, ελέγξει και επηρεάσει την ανθρώπινη σκέψη. Όντας επιστημονική ευφυΐα, διαθέτει επίσης τη δυνατότητα να απορροφά γρήγορα πληροφορίες και ειδικεύεται σε θέματα γενετικής, μετάλλαξης και ψυχικών δυνάμεων.

Όραμα του Xavier είναι η διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων και μεταλλαγμένων, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία της κοινωνίας από απειλές όπως ο παλαιός προσωπικός του φίλος και προαιώνιος εχθρός των X-Men, Magneto. Για να επιτύχει το σκοπό του, ο Xavier ίδρυσε την Ακαδημία για Ταλαντούχους Νέους (School for Gifted Youngsters) για να διδάξει σε μεταλλαγμένους τη χρήση των δυνάμεών τους. Οι μαθητές του, τον θεωρούν πνευματικό τους πατέρα και μεγάλο οραματιστή, ενώ αναφέρονται συχνά στο όραμά του με τη φράση "το όνειρο του Xavier" ("Xavier's dream").

Cyclops[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κύκλωπας κρατάει στα χέρια του την Jean Grey.

O Cyclops (πραγματικό όνομα: Scott Summers) είναι δημιούργημα των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος The X-Men #1 (Σεπτέμβριος 1963) και αρχικά ονομαζόταν Slim Summers. Στο τρίτο τεύχος της σειράς το όνομά του άλλαξε σε Scott και το "Slim" άρχισε να χρησιμοποιείται ως παρατσούκλι. Ο Scott είναι γιος του Corsair, έχει δύο αδέλφια (Havok και Vulkan), δύο παιδιά (Cable και X-Man) και είναι σύζυγος της Jean Grey.

Όντας ο πρώτος μαθητής που στρατολόγησε ο Καθηγητής Χ και ένα από τα αρχικά μέλη των X-Men, ο Κύκλωπας διατηρεί σχεδόν συνεχή παρουσία στις σειρές που σχετίζονται με τους X-Men. Επίσης, ο χαρακτήρας περιλαμβάνεται σε όλες τις τηλεοπτικές προσαρμογές του κόμικ, ενώ στη σειρά ταινιών X-Men ενσαρκώθηκε από τους ηθοποιούς Τζέιμς Μάρσντεν, Τιμ Πόκοκ και Τάι Σέρινταν.

Ο Κύκλωπας είναι μεταλλαγμένος που διαθέτει τη δύναμη "οπτικών πυρών" που εκπέμπονται από τα μάτια του. Η ενέργεια όμως αυτή φεύγει ανεξέλεγκτα από τα μάτια του, αναγκάζοντάς τον να φοράει συνεχώς γυαλιά και μία ειδική οπτική μάσκα κατά τη διάρκεια της μάχης. Τα γυαλιά και η μάσκα είναι φτιαγμένα από ειδικό ruby quartz κρύσταλλο που εξουδετερώνει τις οπτικές του ακτίνες όταν δεν χρειάζεται να τις χρησιμοποιεί. Οι δυνάμεις του τον κάνουν να δείχνει απρόσιτος και συχνά αντικοινωνικός, ενώ η χρήση τους προϋποθέτει προσοχή, ισχυρή αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι που τον κάνουν ιδανικό ηγέτη των X-Men και ακόμη και σύντροφοί του όπως ο Wolverine που τον έχει αποκαλέσει "υπερμεγέθη πρόσκοπο", παραδέχονται τις αρχηγικές του αρετές.

Jean Grey[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Jean Grey

Η Jean Grey, χρησιμοποιώντας τα κωδικά ονόματα Marvel Girl και Phoenix, αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέλη της ομάδας μεταλλαγμένων X-Men. Είναι δημιούργημα του συγγραφέα Σταν Λι και του σκιτσογράφου Τζακ Κίρμπι, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος The X-Men #1 (Σεπτέμβριος 1963).

Η Jean Grey είναι μεταλλαγμένη, με πανίσχυρες τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές δυνάμεις επιπέδου Ωμέγα, ενώ αποτελεί και την ενσάρκωση της κοσμικής δύναμης του Φοίνικα. Πολλές φορές έχει πεθάνει, με γνωστότερη την αυτοκτονία της μετά την διαφθορά της από την δύναμη του Φοίνικα, στο Dark Phoenix Saga, αλλά εξίσου πολλές φορές έχει αναγεννηθεί. Η Jean αποτελεί σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του Καθηγητή Χ, ο οποίος αποτελεί πατρική φιγούρα γι' αυτή και είναι ο μέντοράς της, του Wolverine, με τον οποίο τη συνδέει φιλία και ενδεχομένως λανθάνουσα ερωτική σχέση, της Storm, που αποτελεί την στενότερη φίλη της, και τον Κύκλωπα, με τον οποίο παντρεύτηκε, έπειτα από πολυετή σχέση.

Angel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Angel ή Archangel (πραγματικό όνομα: Warren Kenneth Worthington III) είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των X-Men. Δημιούργημα του συγγραφέα Σταν Λι και του ζωγράφου Τζακ Κίρμπι, ο χαρακτήρας πρωτοεμφανίστηκε στο The Χ-Men #1 (Σεπτέμβριος 1963) ως Άγγελος και αργότερα ως Αρχάγγελος στο X-Factor (τόμος 1) #24 (Ιανουάριος 1988). Εμφανίστηκε αρχικά σε πολλά κινούμενα σχέδια και βιντεοπαιχνίδια. Αργότερα απεικονίστηκε από τους Μπεν Φόστερ και Μπεν Χάρντι στη σειρά ταινιών X-Men. Ο Άγγελος ως μεταλλαγμένος διαθέτει ένα ζευγάρι από μεγάλα πουπουλωτά φτερά που βγαίνουν από την πλάτη του επιτρέποντας του να πετάει.

Iceman[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Iceman (πραγματικό όνομα: Bobby Drake) εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1963. Έχει την ικανότητα να ελέγχει και να χειραγωγεί τον πάγο. Δημιουργεί πάγο, παγοτσουλήθρες και αμυντικές ασπίδες πάγου. Έχει εξελίξει τα χαρίσματά του σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι ικανός να εξαπολύσει διάφορες επιθέσεις, από ένα βλήμα πάγου έως μια βροχή από χαλάζι. Ο πάγος που σχηματίζει γύρω από το σώμα του τον βοηθά να αυξάνει την σωματική του δύναμη.

Ο Bobby Drake ανακάλυψε την μεταλλαγμένη του δύναμη ενώ βρισκόταν στην αρχή της εφηβείας, όταν ο Ρόκι Μπίσλι επιτέθηκε σε εκείνον και την κοπέλα του, Τζούντι Χάρμον. Ο Μπόμπι πανικοβλήθηκε και δημιούργησε ένα στρώμα πάγου γύρω από από τον Ρόκι. Πιστεύοντας ότι το αγόρι αποτελεί κίνδυνο οι κάτοικοι της κωμόπολης προσπάθησαν να τον λιντσάρουν. Ο Καθηγητής Χ όμως τον έσωσε και αργότερα του έδωσε μία θέση στους X-Men.

Beast[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Beast (πραγματικό όνομα: Henry Philip "Hank" McCoy) εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1963. Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Σταν Λι και από τον σχεδιαστή/συν-συγγραφέα Τζακ Κίρμπι. Η μεταλλαγμένες δυνάμεις του είναι η ταχύτητα, η ευλυγισία, οι οξυμένες αισθήσεις του και η κτηνώδης δύναμή του.

Με την εξυπνάδα και τις επιστημονικές γνώσεις του, ο Beast είναι «το μυαλό» των X-Men. Είναι εξαιρετικός και αναγνωρισμένος επιστήμονας. Έχει γίνει μέλος και των Μυστικών Εκδικητών.

Mimic[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Mimic ή Μίμος (πραγματικό όνομα: Calvin Montgomery Rankin) ήταν μέλος των X-Men το 1966, για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν ο πρώτος χαρακτήρας που προστέθηκε στην ομάδα και ο πρώτος X-Man που δεν ήταν μεταλλαγμένος.

Ο Μίμος είναι ικανός να αντιγράφει την γνώση, τις επιδεξιότητες, τις δυνάμεις κάθε ατόμου με μια ορισμένη ποικιλία από τον ίδιο. Συχνά ο Μίμος χάνει τις διπλές ικανότητές του συχνά έξω από την ποικιλία του ιδιοκτήτη, αλλά εξαιτίας της διάρκειας του χρόνου που ξοδεύεται με αυτές, το σώμα του αποκτά μόνιμα τις δυνάμεις των αρχικών πέντε X-Men: Angel, Beast, Cyclops, Iceman και Jean Grey. Έτσι έχει τις δυνάμεις της πτήσης (παρμένες από τα αγγελικά φτερά του Άγγελου), την αυξημένη δύναμη και αντοχή του Beast (ολοκληρωμένη με μεγάλα πόδια και χέρια), οπτικές ακτίνες (λόγω της έλλειψης της βλάβης εγκεφάλου του Κύκλωπα ο Μίμος μπορεί να τις ελέγχει), την διαχείριση της θερμοκρασίας του Iceman, και την τηλεπάθεια της Jean Grey.

Havok[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Havok (πραγματικό όνομα: Alexander "Alex" Summers) πρωτοεμφανίστηκε στο The Uncanny X-Men #54 (Μάρτιος 1969) και δημιουργήθηκε από τον Άρνολντ Ντρέικ, Ντον Χεκ και Νιλ Άνταμς. Ο Havok δημιουργεί ισχυρές "εκρήξεις πλάσματος", μια ικανότητα που έχει δυσκολία στο να την ελέγξει. Είναι ο γιος του Corsair, ο νεότερος αδερφός του Κύκλωπα, και ο μεγαλύτερος αδερφός του Vulcan. Συχνά δυσανασχετεί την επίσημη συμπεριφορά και την φήμη του Κύκλωπα ως ένα μοντέλο X-Man.

Ο Havok έχει την δύναμη να απορροφά την περιβαλλοντική κοσμική ενέργεια, την επεξεργάζεται και την βγάζει από το σώμα του ως κύματα ενέργειας που ζεσταίνουν τον αέρα το πέρασμά τους μετατρέποντας το σε πλάσμα σε μορφή έκρηξης, με ένα συγκεντρωτικό κυκλικό υπόδειγμα. Αυτά τα κύματα θα βγουν από το σώμα του σε όλες τις κατευθύνσεις αν δεν προσπαθήσει σκοπίμως να τα βάλει στη σωστή κατεύθυνση, συχνά μαζί με το μάκρος των χεριών ου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό είδος καταστρεπτικής δύναμης. Είναι άνοσος στις ενάντιες δυνάμεις σχεδόν όλων των ειδών ακτινοβολίας και ζέστης. Στο παρελθόν δεν ήταν ολοκληρωτικά ικανός να ελέγξει την ικανότητα αυτή, γεγονός τον οποίο έκανε επικίνδυνο για τους γύρω του αν δεν φορούσε μια ειδική περιοριστική στολή που είναι εξοπλισμένη με ειδικούς αισθητήρες για τη μέτρηση και τον έλεγχο της δύναμής του. Ο Havok είναι άνοσος στις δικές του δυνάμεις και σε αυτές του αδερφού του Σκοτ. Αντιστέκεται αλλά δεν είναι άνοσος στις δυνάμεις του Vulcan.

Ο Λούκας Τιλ απεικόνισε τον Havok στη σειρά ταινιών X-Men.

Wolverine[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To εξώφυλλο του Wolverine: Origins #1
Κύριο λήμμα: Wolverine

Ο Wolverine (πραγματικό όνομα: James Howlett ή Logan) είναι γνωστός για την χαρακτηριστική άνετη συμπεριφορά του και τα αδαμάντινα νύχια του. Είναι δημιούργημα του Λεν Γουάιν, ενώ ο σχεδιασμός του ανήκει στον Τζον Ρομίτα.

Ο Wolverine διαθέτει έντονες ζωικές αισθήσεις, την ενίσχυση των φυσικών ικανοτήτων, τρία ανασυρόμενα νύχια των οστών σε κάθε χέρι και ένα παράγοντα αυτοθεραπείας που του επιτρέπει να αναρρώσει από σχεδόν κάθε τραύμα, ασθένεια ή τοξίνη με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ο παράγοντας επούλωσης επιβραδύνει επίσης τη διαδικασία γήρανσης του, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να ζήσει πέρα από την κανονική διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Τον ισχυρό αυτόν παράγοντα επούλωσης απέκτησε στο πρόγραμμα Weapon X, με την συγκόλληση ενός σχεδόν άφθαρτου κράμα μετάλλου, του αδαμάντιου, στον σκελετό και τα νύχια του, χωρίς να τον σκοτώσει λόγω της ταχύτατης ίασης του σώματός του. Πιο συχνά απεικονίζεται ως μέλος των X-Men, της Alpha Flight, ή αργότερα των Εκδικητών.

Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τελευταίο καρέ του περιοδικού The Incredible Hulk #180 (η πρώτη πλήρης εμφάνισή του είναι στο τεύχος #181, Νοέμβριος 1974).

Colossus[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Colossus (πραγματικό όνομα: Pyotr Nikolayevich Rasputin) είναι δημιούργημα του συγγραφέα Λεν Γουάιν και του εικονογράφου Ντέιβ Κόκρουμ, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Giant Size X-Men #1 (Μάιος 1975). Οι ηθοποιοί Ντάνιελ Κάντμορ και Στέφαν Κάπισιτς απεικόνισαν τον Colossus στη σειρά ταινιών X-Men.

Ο Colossus χαρακτηρίζεται ως ο δυνατότερος ήρωας της ομάδας των X-Men, επειδή η μετάλλαξή του του επιτρέπει να μεταμορφώνει τον εαυτό του σε μια δυνατή μεταλλική μορφή. Ακόμα και χωρίς τις δυνάμεις του, διατηρεί μια σωματικά επιβλητική φιγούρα.

Storm[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Storm (πραγματικό όνομα: Ororo Munroe) είναι δημιούργημα του συγγραφέα Λεν Γουάιν και του σκιτσογράφου Ντέιβ Κόκρουμ, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο τεύχος Giant-Size X-Men #1 (Μάιος 1975) και έκτοτε αναδείχθηκε σε μία από τις πιο δημοφιλής έγχρωμες ηρωίδες των αμερικανικών κόμικς. Έχοντας διαπρέψει ως αρχηγός της ομάδας μεταλλαγμένων ηρώων X-Men, η Storm έχει στεφθεί βασίλισσα του φανταστικού έθνους της Wakanda, τίτλο που απέκτησε από το γάμο της με τον Black Panther.

Ως μεταλλαγμένη, η Storm κατέχει τη δύναμη να ελέγχει όλα τα στοιχεία του καιρού και μπορεί να πετάει με μεγάλες ταχύτητες. Στη σειρά ταινιών X-Men, την Storm ενσάρκωσαν οι ηθοποιοί Χάλι Μπέρι και Αλεξάντρα Σιπ.

Nightcrawler[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Nightcrawler (πραγματικό όνομα: Kurt Wagner) είναι δημιούργημα του συγγραφέα Λεν Γουάιν και του σκιτσογράφου Ντέιβ Κόκρουμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Giant-Size X-Men #1 (Μάιος 1975). Ο Κόκρουμ είχε σχεδιάσει τον Nightcrawler με σκοπό να τον εντάξει στη Λεγεώνα της Δικαιοσύνης της εταιρίας DC Comics, αλλά η μετακίνησή του στη Marvel άλλαξε τη μοίρα του ήρωα.

Γεννημένος στη Γερμανία, ο Nightcrawler είναι μεταλλαγμένος και διαθέτει υπερφυσική ευλυγισία και την ικανότητα να τηλεμεταφέρεται. Η μετάλλαξή του επίσης αφορά στην εμφάνισή του: το δέρμα του είναι βαθύ μπλε, διαθέτει κίτρινα μάτια, ουρά και τρία δάχτυλα στα άκρα. Στη δαιμονική του εμφάνιση αποδίδεται ο κλειστός του χαρακτήρας, αλλά και η έντονη εμμονή του με τον καθολικισμό.

Ο Nightcrawler έχει συνεχή παρουσία στους τίτλους που αφορούν τους X-Men, έχει εμφανιστεί στις τηλεοπτικές προσαρμογές της σειράς, ενώ επίσης ενσαρκώθηκε στη μεγάλη οθόνη από τους Άλαν Κάμινγκ και Κόντι Σμιτ-ΜακΦι στη σειρά ταινιών X-Men.

Kitty Pryde[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Kitty Pryde πρωτοεμφανίστηκε στο Uncanny X-Men #129 (Ιανουάριος 1980). Είναι δημιούργημα του συγγραφέα και καλλιτέχνη Τζον Μπερν και του Κρις Κλέρμοντ.

Ως μεταλλαγμένη, η Kitty διαθέτει μια ικανότητα "φάσης" που της επιτρέπει, καθώς και σε αντικείμενα και ανθρώπους που βρίσκεται σε επαφή, να γίνονται άυλοι. Επίσης αυτή η δύναμη διαταράσσει οποιοδήποτε ηλεκτρικό πεδίο περνά και της επιτρέπει να αιωρείται.

Στη σειρά ταινιών X-Men, ενσαρκώθηκε από τις ηθοποιούς Σούμελα Κέι, Κέιτι Στιούαρτ και τον ηθοποιό Έλλιοτ Πέιτζ (πιστώθηκε ως Έλεν Πέιτζ).

Emma Frost[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Emma Frost σε παραλλαγή του εξωφύλλου του X-Men Black: Emma Frost #1. Σχέδιο από Τέρι Ντόντσον.

H Emma Frost εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος #129 των Uncanny X-Men (Ιανουάριος 1980). Είναι δημιούργημα του συγγραφέα Κρις Κλέρμοντ και του εικονογράφου και συγγραφέα Τζον Μπερν.

Η Emma είναι μεταλλαγμένη, προικισμένη με ισχυρές τηλεπαθητικές δυνάμεις. Υπό τον τίτλο Λευκή Βασίλισσα (White Queen) αποτέλεσε έναν επικίνδυνο εχθρό των X-Men ως μέλος μίας ομάδας κακοποιών υπό την ονομασία Λέσχη της Κολάσεως. Αργότερα, η Emma άλλαξε στρατόπεδο και έγινε μέλος των X-Men, ενώ ανέπτυξε συναισθηματική σχέση με τον αρχηγό της ομάδας, Scott Summers.

Rogue[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Rogue (πραγματικό όνομα: Anna-Marie) είναι δημιούργημα του συγγραφέα Κρις Κλέρμοντ και του σκιτσογράφου Μάικλ Γκόλντεν, πρωτοεμφανίστηκε στο Avengers Annual # 10 (Αύγουστος 1981). Σε μεγαλύτερο βαθμό από τους περισσότερους μεταλλαγμένους, η Rogue θεωρεί τις δυνάμεις της κατάρα. Ακούσια απορροφά τις αναμνήσεις, το φυσικό σθένος, και στην περίπτωση των προσώπων με υπερδυνάμεις, τις ικανότητες οποιουδήποτε αγγίζει. Αυτή η θανατηφόρα δύναμη την εμποδίζει να έρθει σε φυσική επαφή με τους άλλους, συμπεριλαμβανομένου και του για χρόνια συντρόφου της, Gambit.

Με καταγωγή από το Μισισίπι, είναι η αυτοαποκαλούμενη "Νότια Καλλονή" (Southern Belle) των X-Men. Όντας φυγάς, υιοθετήθηκε από την Mystique, την τότε αρχηγό της Αδελφότητας των Κακών Μεταλλαγμένων, αλλά στράφηκε στους X-Men, όταν οι συνέπειες από την επαναλαμβανόμενη χρήση της μεταλλαγμένης της δύναμης -συγκεκριμένα η μόνιμη απορρόφηση της ψυχής της Ms. Marvel και των δυνάμεων των Kree- απείλησαν την ψυχική της υγεία. Το σήμα κατατεθέν της είναι συχνά μια άσπρη τούφα στα καστανά μαλλιά της.

Η Rogue είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και συνεπή μέλη των X-Men από τη δεκαετία του 1880. Εμφανίστηκε σε όλες τις σειρές κινουμένων σχεδίων των X-Men και σε ορισμένα βιντεοπαιχνίδια. Στη σειρά ταινιών X-Men την υποδύεται ηθοποιός Άννα Πάκουιν.

Gambit[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Gambit (πραγματικό όνομα: Remy LeBeau) είναι δημιούργημα του συγγραφέα Κρις Κλέρμοντ και των σκιτσογράφων Τζιμ Λι και Μάικ Κόλινς, και πρωτοεμφανίστηκε στο The Uncanny X-Men #266. (Αύγουστος 1990). Μέχρι και το 2007, υπήρξαν δύο απόπειρες έναρξης δικών του σειρών κόμικς, μια από το 1998 μέχρι και το 2001, και μια το 2004 με 2005. Είχε επίσης, δύο μίνι σειρές (το 1993 και το 1997) και πρωταγωνίστησε στη σειρά που αντικατέστησε τον τίτλο X-Force, γνωστή ως Gambit & The Externals (1995).

Ως μεταλλαγμένος, ο Gambit διαθέτει την ικανότητα να ελέγχει την κινητική ενέργεια. Είναι επίσης, εξαιρετικά ικανός στη ρίψη τραπουλόχαρτων που αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του), στη μάχη σώμα με σώμα και στη χρήση του κονταριού.

Όντας επαγγελματίας κλέφτης, λίγα μέλη των X-Men του έδειξαν εμπιστοσύνη όταν εισχώρησε στην ομάδα, κάτι που προκαλούσε εντάσεις ανάμεσα στον ίδιο και τη για χρόνια σύντροφό του, και συνάδελφο στους X-Men, Rogue. Η κατάσταση χειροτέρεψε, όταν αποκαλύφθηκε η συνεργασία του με τον Mister Sinister, εχθρό των X-Men (αν και τότε ο Gambit δεν είχε ακόμη μπει στην ομάδα). Ωστόσο, μερικά μέλη κατάλαβαν ότι ο Gambit ζητά ειλικρινά συγχώρεση και τον δέχτηκαν πίσω στην ομάδα. Ο Gambit αυτοαποκαλείται ο "γυναικάς" των X-Men, αν και με το πέρασμα των χρόνων έχει δείξει μια πιο ευαίσθητη πλευρά του εαυτού του, κυρίως στην αγαπημένη του, τη Rogue. Είναι υπερήφανος για τη νότια καταγωγή του, από τη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα και μιλά με έντονη Κατζούν προφορά. Συνήθιζε να είναι μανιώδης καπνιστής, μαζί με τον Wolverine. Ωστόσο, με την αντικαπνιστική πολιτική της Marvel, η συνήθεια αυτή φαίνεται να έχει εξαφανιστεί.

Ο Gambit έχει εμφανιστεί σε όλες τις σειρές κινουμένων σχεδίων των X-Men, καθώς και στα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια. Εμφανίστηκε στην ταινία X-Men η Αρχή: Γούλβεριν, όπου τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Τέιλορ Κιτς.

Κακοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Magneto[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Magneto

Ο Magneto είναι δημιούργημα των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στο The The X-Men #1, που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 1963 και έκτοτε αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό της ομάδας μεταλλαγμένων X-Men της Marvel Comics. Εβραϊκής καταγωγής και με τις μνήμες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί να τον στοιχειώνουν, ο Magneto τρέφει μεγάλο μίσος και περιφρόνηση για τους κοινούς ανθρώπους, θεωρώντας ότι το μέλλον ανήκει στους homo superiors. Θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς μεταλλαγμένους καθώς διαθέτει τη δύναμη να ελέγχει το μαγνητισμό

Mastermind[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Mastermind (πραγματικό όνομα: Jason Wyngarde) ήταν ένας μεταλλαγμένος με τη δύναμη να δημιουργεί σύνθετες τηλεπαθητικές ψευδαισθήσεις. Ήταν ιδρυτικό μέλος της πρώτης Αδελφότητας των Κακών Μεταλλαγμένων και αργότερα ένα δοκιμαστικό μέλος των Λόρδων Καρδινάλιων και του Hellfire Club, όπου έπαιξε έναν σημαντικό όλο στο The Dark Phoenix Saga.

Οι μεταλλαγμένες δυνάμεις του Mastermind είναι οι ψευδαισθήσεις. Μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά άλλους ανθρώπους να δουν, να ακούσουν, να αισθανθούν, να μυρίσουν, και/ή να γευτούν πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθανθούν πράγματα με τέτοιους τρόπους που δεν θα μπορούσαν φυσικά. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει και να ακούγεται σαν διαφορετικό άτομο, ή να μοιάζει ή να αισθάνεται σαν τοίχος, ή ακόμα να είναι αόρατος. Για αυτή η δουλειά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι μέσα σε μια ποικιλία των δυνάμεών του. Με φανταστικές ενισχύσεις ο Mastermind μπορεί να προκαλέσει μόνο ένα άτομο ανάμεσα σε πολλά που είναι παρών να δει τις ψευδαισθήσεις του. Είναι ακόμα ικανός να επηρεάσει και ισχυρούς τηλεπαθητικούς όπως είναι ο Καθηγητής Χ και η Jean Grey.

Scarlet Witch[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Scarlet Witch στο Avengers vs. X-Men #0 (Μάρτιος 2012). Σχέδιο από τον Φρανκ Τσο.

H Scarlet Witch (πραγματικό όνομα: Wanda Maximoff) πρωτοεμφανίστηκε στο The X-Men #4 το Μάρτιο του 1964. Δημιουργήθηκε από τον Σταν Λι και από τον Τζακ Κίρμπι. Είναι η δίδυμη αδελφή του Quicksilver και θεωρούνταν κόρη του Magneto και ετεροθαλής αδελφή της Polaris. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν κόρη του Magneto ή μεταλλαγμένη και οι δυνάμεις της οφείλονταν σε πειράματα του High Evolutionary.

Η Scarlet Witch έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται την πιθανότητα μέσω των hex της ή σφαίρες hex. Τα hexes έχουν σχετικά μικρή εμβέλεια και είναι περιορισμένα στο οπτικό της πεδίο. Η δημιουργία ενός hex απαιτεί μια χειρονομία και συγκέντρωση στο μέρος της. Εάν γίνουν υπερ-εκτεταμένα τα hex της Wanda μπορούν να γυρίσουν σε αυτήν, προκαλώντας πιθανότητα στη δουλειά ενάντια στις ευχές της ή μπορεί να καταστρέψει προηγούμενα hex.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Κερτ Μπουσιέκ οι δυνάμεις της Κόκκινης Μάγισσας ήταν στην πραγματικότητα μια ικανότητα να χειρίζεται το χάος και την μαγεία που ενεργοποιήθηκαν όταν γεννήθηκε.

Η Scarlet Witch έχει εμφανιστεί σε πολλές σειρές κινουμένων σχεδίων, βιντεοπαιχνίδια, κόμικς και εμπορικές φιγούρες ή κάρτες.

Quicksilver[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Quicksilver (πραγματικό όνομα: Pietro Maximoff) πρωτοεμφανίζεται στο The X-Men #4 (Μάρτιος 1964) και δημιουργήθηκε από τον Σταν Λι και τον Τζακ Κίρμπι. Είναι ο δίδυμος αδελφός της Scarlet Witch και θεωρούνταν γιος του Magneto και ετεροθαλής αδελφός της Polaris. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν γιος του Magneto ή μεταλλαγμένος και οι δυνάμεις του οφείλονταν σε πειράματα του High Evolutionary. Ο χαρακτήρας έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο εμπόριο, με τη μορφή παιχνιδιών και συλλεκτικών καρτών.

Ο Quicksilver είναι ικανός να σκέφτεται και να κινείται σε υπεράνθρωπες ταχύτητες. Αρχικά, ήταν ικανός να τρέχει με την ταχύτητα του ήχου. Μπορεί να αντισταθεί στις επιδράσεις της τριβής, της μείωσης οξυγόνου και των κινητικών επιπτώσεων, ενώ κινείται με σούπερ ταχύτητες. Η ταχύτητα του χαρακτήρα του επιτρέπει να εκτελεί κατορθώματα όπως δυναμικοί κυκλώνες ανέμων. Μπορεί να τρέξει στους τοίχους και έχει πολλαπλά υδατικά συστήματα.

Toad[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Toad (πραγματικό όνομα: Mortimer Tonybee) είναι υπερ-κακός, και εχθρός των X-Men. Δημιουργημένος από τον συγγραφέα Τζακ Κίρμπι και τον συν-συγγραφέα Σταν Λι, πρωτοεμφανίστηκε στο The X-Men #4 (Μάρτιος 1964).

Ο Toad ήταν στην αρχή αδύναμος, καμπουριασμένος μεταλλαγμένος, με την ικανότητα υπεράνθρωπων αλμάτων. Ήταν ο μπράβος του Magneto στην Αδελφότητα των Κακών Μεταλλαγμένων. Τελικά δημιούργησε τη δική του έκδοση της Αδελφότητας. Ο Ρέι Παρκ ενσάρκωσε τον Toad στην ταινία X-Men, ενώ ο Έβαν Τζόνιγκεϊτ τον ενσάρκωσε στην ταινία X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος.

Η κύρια μεταλλαγμένη ικανότητα του Toad είναι η ικανότητα υπεράνθρωπων αλμάτων που του επιτρέπουν να πηδά πολλές φορές ψηλότερα και μακρύτερα από έναν συνηθισμένο άνθρωπο. Έχει υπεράνθρωπη δύναμη, αντοχή, τοξικό σάλιο και ελαστική κολλώδη γλώσσα μήκους 25 ποδιών. Ο Toad μπορεί να σκαρφαλώσει ή να κολλήσει σε τοίχους χωρίς να πέσει. Η μετάλλαξή του επηρεάζει την εμφάνισή του, δίνοντάς του πράσινο δέρμα και τονισμένες άκρες στα αυτιά.

Sabretooth[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Sabretooth (πραγματικό όνομα: Victor Creed) είναι δημιούργημα του συγγραφέα Κρις Κλέρμοντ και του ζωγράφου Τζον Μπερν, έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο Iron Fist #14 (Αύγουστος 1977). Επίσης, απεικονίστηκε στην ταινία X-Men η Αρχή: Γούλβεριν από τον Λιβ Σράιμπερ, ως ο ετεροθαλής αδελφός του Wolverine και στην ταινία X-Men από τον Τάιλερ Μέιν, ως μπράβος του Magneto.

Ο Sabertooth διαθέτει κτηνώδεις υπεράνθρωπες ιδιότητες και έναν αξιοσημείωτα ταχύ παράγοντα επούλωσης, κοφτερούς κυνόδοντες και νύχια, και υπεράνθρωπες αισθήσεις. Είναι ένας μοχθηρός δολοφόνος, υπεύθυνος για αρκετούς θανάτους ως καταβεβλημένος μισθοφόρος και για την προσωπική του ευχαρίστηση.

Juggernaut[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Juggernaut (πραγματικό όνομα: Cain Marko) είναι ετεροθαλής αδελφός του Καθηγητή Χ. Η μεταλλαγμένη δύναμή του είναι η υπεράνθρωπη δύναμη και αντοχή (μπορεί να σηκώσει αντικείμενα βάρους μεγαλύτερου από 100 τόνους) και ότι είναι άτρωτος. Το κράνος που φορά τον προστατεύει από τηλεπαθητικές επιθέσεις. Μετά την ενηλικίωσή του, ο Κέιν ανακάλυψε τον αρχαίο ναό και το Κόκκινο Πετράδι του Σύτορακ. Μόλις πήρε το πετράδι, μεταμορφώθηκε στον ζωντανό κολοσσό Juggernaut. Πολλές φορές προσπάθησε να σκοτώσει τον αδελφό του, όμως οι X-Men ματαίωσαν όλες τις απόπειρές του. Στην συνέχεια, συμμάχησε με τον μεταλλαγμένο μισθοφόρο εγκληματία Black Tom Cassidy και την Αδελφότητα των Κακών Μεταλλαγμένων. Ο Κέιν συμφιλιώθηκε με τον αδελφό του και προσχώρησε στους X-Men πολλά χρόνια αργότερα.

Mystique[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Mystique (πραγματικό όνομα: Raven Darkholme)[1] είναι φανταστικός χαρακτήρας της Marvel. Δημιουργημένη από τον ζωγράφο Ντέιβιντ Κόκρουμ και τον συγγραφέα Κρις Κλέρμοντ, η Mystique πρωτοεμφανίστηκε στο Ms.Marvel #16, το 1978.[2] To 2009, το IGN, την κατέταξε 18ο Σπουδαιότερο Κόμικ Κακό-Χαρακτήρα όλων των εποχών.[3]

Η Mystique είναι μεταλλαγμένη υπερ-κακοποιός που είναι η μητέρα του Nightcrawler και η θετή μητέρα της Rogue.[1]

Η Mystique ως μεταλλαγμένη μπορεί να παίρνει την ακριβή μορφή οποιουδήποτε ατόμου ή ζώου και μπορεί να μιμηθεί τη φωνή οποιουδήποτε ατόμου.[4][5] Οι δυνάμεις της επηρεάζουν την εμφάνισή της δίνοντάς της μπλε δέρμα και κίτρινα μάτια. Επίσης, η Mystique είναι αρκετά ευκίνητη ώστε να βγάλει εκτός ένα άτομο μόνο με τα πόδια της. Τα κύτταρά της είναι δημιουργημένα έτσι ώστε να της επιτρέπουν να ζει πάνω από εκατό χρόνια και να την διατηρούν νέα.[6]

Η Mystique έχει απεικονιστεί στη σειρά ταινιών X-Men, αρχικά από την Ρεμπέκα Ρομέιν και αργότερα από την Τζένιφερ Λόρενς, η οποία απεικόνισε μια νεότερη εκδοχή του χαρακτήρα.[7]

Pyro[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Pyro (πραγματικό όνομα: John Allerdyce) δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Κρις Κλέρμοντ και τον ζωγράφο και συν-συγγραφέα Τζον Μπερν, που πρωτοεμφανίστηκε στο The Uncanny X-Men #141 (Ιανουάριος 1981).

Ο Pyro είναι μεταλλαγμένος που έχει την ικανότητα να χειρίζεται την φωτιά και να την σχηματίζει όπως θέλει ο ίδιος, αυξάνοντας ή μειώνοντας την θερμοκρασία, την ένταση, και το μέγεθός της. Ωστόσο, δεν μπορεί να δημιουργήσει τη φωτιά ο ίδιος, έτσι φορά ένα ειδικό κοστούμι με φλογοβόλο, που του επιτρέπει να ρίχνει φωτιά μέχρι και 25 πόδια μακριά.

Apocalypse[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Apocalypse (πραγματικό όνομα: En Sabah Nur) δημιουργήθηκε από τη συγγραφέα Λουίζ Σίμονσον και τον καλλιτέχνη Τζάκσον Γκίζ και πρωτοεμφανίστηκε στο X-Factor #5 (Μάιος 1986). Είναι ένας από τους πρώτους μεταλλαγμένους και γεννήθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο περίπου 5000 χρόνια π.Χ. Ο Apocalypse επιστρατεύει τέσσερις μεταλλαγμένος ως την προσωπική του φρουρά, γνωστή ως Τέσσερις Καβαλάρηδες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Mystique». www.marveldirectory.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2017. 
  2. Ms. Marvel, No.16 (April 1978)
  3. «The Top 100 Comic Book Villains - IGN.com». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2017. 
  4. Daken Dark Wolverine #3
  5. Astonishing X-Men #62
  6. «Mystique (Volume) - Comic Vine». Comic Vine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2017. 
  7. Zumberge, Marianne (2015-03-23). «Jennifer Lawrence Confirms ‘Apocalypse’ Is Her Last X-Men Film» (στα αγγλικά). Variety. http://variety.com/2015/film/news/jennifer-lawrence-x-men-apocalypse-last-film-mystique-1201458272/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-15. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]