Τόμι Μάκινεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόμι Μάκινεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Ιουνίου 1964
Jyväskylän maalaiskunta
Χώρα πολιτογράφησηςΦινλανδία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταραλίστας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τόμι Μάκινεν (φινλανδικά: Tommi Antero Mäkinen, 26 Ιουνίου 1964), ή αλλιώς Τούρμπο όπως τον αποκαλούσαν στο WRC, είναι Φινλανδός οδηγός αγώνων. Μεγάλωσε στο μέρος Ποουπόλα κοντά στην Γιουρβάσκιλα όπου γίνεται κάθε χρόνο το Ράλι Φινλανδίας.

Το ρεκόρ του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάκινεν έχει κατακτήσει 4 συνεχόμενες φορές τον παγκόσμιο τίτλο του WRC. Ο μόνος που κατάφερε να το ξεπεράσει είναι ο Σεμπαστιάν Λεμπ. Το ρεκόρ του Τόμι άρχισε το 1996 με το αυτοκίνητο της Μιτσουμπίσι Εβο 4 με συνοδηγό τον Σέπο Χαρζάν και τέλειωσε το 1999 με τελευταία νίκη αυτή του Σαν Ρέμο. Στην Μιτσουμπίσι παρέμεινε μέχρι το 2001 όπου το 2002 πήγε στην Subaru.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη επιτυχία του Τόμι ήταν το 1988 όπου κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα ράλι της πατρίδας του με ένα Lancia Delta. Στο WRC και συγκεκριμένα στην δεύτερη κατηγορία έκανε το ντεμπούτο του το 1994 στο Ράλι Φινλανδίας με το Ford Escort. Το 1995 ανέβηκε στην 1η Κατηγορία (σημερινή WRC) όπου θα είχε συνεργασία με την Μιτσουμπίσι και για συνεργάτη του θα είχε τον Σουηδό Πρωταθλητή Κένεθ Ερικσον.

Το 1996 στην Αυστραλία κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με δεύτερo τον Κόλιν Μακ Ρέι της Σουμπαρού.Τ ο 1998 έφερε το πρωτάθλημα στους κατασκευαστές της Μιτσουμπίσι με συνεργάτη τον Ρίτσαρντ Μπερνς. Μάλιστα βγήκε και ένα βιντεοπαιχνίδι με το όνομα Tommi Makinen Rally. Τo 2000 είχε μια μεγάλη κόντρα με τον τότε νεοφερμένο Μάρκους Γκρόνχόλμ όμως έχασε τον τίτλο. Το 2001 είχε μια ακόμα χρονιά με την εταιρεία της Μιτσουμπίσι. Παρουσίσαν το Mitsubishi Lancer Evolution με την ονομασία Tommi Mäkinen Edition. Ο Τόμι τερμάτισε τρίτος πίσω από τους Μπερνς και Μακ Ρέι αντίστοιχα.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τέλος της καριέρας του σηματοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2003 με την ομάδα της Σουμπαρού όπου για δεύτερη σερί χρονιά κατέκτησε στη βαθμολογία των οδηγών την 3η θέση. Από τότε ζει στη Φινλανδία με την οικογένεια του.