Τσαρλς Μπόικοτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσαρλς Μπόικοτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Μαρτίου 1832[1][2][3]
Νόρφολκ
Θάνατος19  Ιουνίου 1897[1][2][3]
Flixton
Τόπος ταφήςBurgh St Peter
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας
ΕργοδότηςJohn Crichton, 3rd Earl Erne
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΒρετανικός Στρατός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τσαρλς Μπόικοτ (Charles Boycott Cunningham) (12 Μαρτίου 1832 - 19 Ιουνίου 1897) ήταν Άγγλος κτηματομεσίτης, του οποίου ο εξοστρακισμός από την τοπική κοινωνία στην Ιρλανδία, ως μέρος μιας εκστρατείας για τα δικαιώματα των αγροτικών ενοικιαστών το 1880, έδωσε στην Αγγλική γλώσσα το ρήμα «μποϋκοτάρω», από όπου προέκυψε η κοινά χρησιμοποιούμενη σήμερα λέξη μποϊκοτάζ.

Ο Μπόικοτ γεννήθηκε στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Αφού υπηρέτησε στον Βρετανικό στρατό, ήρθε στην Ιρλανδία για να εργαστεί ως πράκτορας γης για τον Λόρδο Erne (John Crichton, 3ος κόμης του Erne), τον τοπικό γαιοκτήμονα της Lough Mask, περιοχής της Κομητείας Mayo.

Το 1880, ως μέρος της εκστρατείας για τα τρία "F" (fair rent, fixity of tenure and free sale = λογικό ενοίκιο, σταθερότητα της διάρκειας της θητείας και ελεύθερη πώληση) για την προστασία των ενοικιαστών από την εκμετάλλευση, η Irish Land League (ιρλανδική πολιτική οργάνωση για την προστασία των κτηματιών) υπό τον Μάικλ Ντάβιτ απέσυρε την τοπική εργασία που ήταν αναγκαία για να σώσει τη συγκομιδή στο κτήμα του Λόρδου Erne. Όταν ο Μπόικοτ προσπάθησε να υπονομεύσει την εκστρατεία, η οργάνωση ξεκίνησε εκστρατεία απομόνωσης εναντίον του στην τοπική κοινότητα. Οι γείτονες δεν του μιλούσαν. Τα καταστήματα δεν τον εξυπηρετούσαν. Οι τοπικοί εργάτες αρνήθηκαν να φροντίσουν το σπίτι του και ο ταχυδρόμος να παραδώσει την αλληλογραφία του.

Η εκστρατεία κατά του Μπόικοτ έγινε αιτία συναγερμού στον βρετανικό Τύπο, με τις εφημερίδες να στέλνουν ανταποκριτές στα δυτικά της Ιρλανδίας να υπερτονίσουν αυτό που θεωρούσαν ως την θυματοποίηση και εξαπάτηση του υπαλλήλου του ομότιμου λόρδου, από Ιρλανδούς εθνικιστές. Πενήντα "Orangemen" (Ιρλανδοί προτεστάντες του Όλστερ) από την Κομητεία Κάβαν ταξίδεψαν στο κτήμα του κυρίου Erne για να σώσουν τη συγκομιδή, ενώ παράλληλα ένα σύνταγμα στρατιωτών και πάνω από 1.000 άνδρες της ιρλανδικής στρατιωτικής αστυνομίας παρατάχθηκαν για να προστατέψουν τις θεριστικές μηχανές.

Ολόκληρο το επεισόδιο εκτιμάται πως κόστισε στη Βρετανική κυβέρνηση και σε άλλες πάνω από 10.000 λίρες, για να μαζευτεί σοδειά πατάτας αξίας περίπου 350 λιρών, σύμφωνα με εκτίμηση του ίδιου του Μπόικοτ για την αξία της συγκομιδής.

Ο Μπόικοτ άφησε την Ιρλανδία την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Πέθανε το 1897 σε ηλικία 65 ετών. Το όνομά του, ωστόσο, έγινε αθάνατο και έμεινε στη ιστορία αφού στάθηκε αφορμή να δημιουργηθεί το ρήμα "boycott", «μποϊκοτάρω».

Η ιστορία του Μπόικοτ απεικονίζεται στην ταινία του 1947 Captain Boycott.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]