Τσάμπι Αλόνσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσάμπι Αλόνσο

Ο Τσάμπι Αλόνσο με την Μπάγερν Μονάχου τον Αύγουστο του 2014.
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης25 Νοεμβρίου 1981 (1981-11-25) (42 ετών)
Τόπος γέννησηςΤολόσα, Ισπανία
Ύψος1,83 μ.
ΘέσηΜέσος
Ομάδες νέων
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1999-2000Ρεάλ Σοσιεδάδ Β39(2)
1999-2004Ρεάλ Σοσιεδάδ114(9)
2000-2001Έιμπαρ (δανεισμός)14(0)
2004-2009Λίβερπουλ143(15)
2009-2014Ρεάλ Μαδρίτης158(4)
2014-2017Μπάγερν Μονάχου79(5)
Εθνική ομάδα
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
2000Ισπανία U181(0)
2002-2003Ισπανία U219(0)
2003-Ισπανία114(16)
2001-Χώρα των Βάσκων5(0)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα και έχουν ανανεωθεί έως 10 Δεκεμβρίου 2016.

† Συμμετοχές (Γκολ).

‡ Οι συμμετοχές και τα γκολ στις εθνικές ομάδες έχουν ανανεωθεί έως 23 Ιουνίου 2014.

Ο Τσάμπι (Τσάβι) Αλόνσο (Xabier Alonso Olano, 25 Νοεμβρίου 1981) είναι Ισπανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής και προπονεί την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αγωνίστηκε στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, φορώντας τις φανέλες σπουδαίων ευρωπαϊκών συλλόγων όπως η Λίβερπουλ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου. Αγωνιζόταν ως κεντρικός μέσος και υπήρξε από τους καλύτερους παίκτες στην εποχή του με πολλούς συλλογικούς και εθνικούς τίτλους καθώς επίσης και ατομικές διακρίσεις όπως η ανάδειξη του σε κορυφαίο Ισπανό παίκτη για το 2003.

Αρχική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Τολόσα (Tolosa) μια μικρή πόλη της Χώρας των Βάσκων από οικογένεια με μεγάλη προϊστορία στο ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του Μιγκέλ, αφού κέρδισε δυο φορές το πρωτάθλημα με την Ρεάλ Σοσιεδάδ, μετακόμισε στην Βαρκελώνη για να αγωνιστεί με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Έτσι ο Τσάμπι μέχρι την ηλικία των 6 έμεινε εκεί όπου έπειτα μετακόμισε στο Σαν Σεμπαστιάν και άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο με τον φίλο του,επίσης ποδοσφαιριστή, Μικέλ Αρτέτα. Οι δύο τους ονειρεύονταν να παίξουν μαζί στην Ρεάλ Σοσιεδάδ κάτι που δεν κατάφεραν καθώς ο Αρτέτα μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα. Έπειτα ο Τσάμπι οδηγήθηκε στην Σοσιεδάδ.

Συλλογική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρεάλ Σοσιεδάδ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Σοσιεδάδ είχε την ευκαιρία να δουλέψει κοντά σε έμπειρους προπονητές και να βελτιωθεί εξαιρετικά κάτι που τον οδήγησε στα 18 του στην πρώτη ομάδα. Την πρώτη του χρονιά έκανε 30 εμφανίσεις ενώ η ομάδα του τερμάτισε στην 13η θέση. Έπειτα,και παρά τις πολλές αλλαγές προπονητών, είχε εξασφαλισμένη την θέση του στην ομάδα λόγο των πρόσφατων πολύ καλών εμφανίσεων. Έτσι την χρονιά 2002 η Σοσιεδάδ πραγματοποιεί την καλύτερη της εμφάνιση στα χρονικά τερματίζοντας μάλιστα 2η, δύο μόλις βαθμούς πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης εξασφαλίζοντας παράλληλα την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι καλές εμφανίσεις της Σοσιεδάδ είναι παράλληλες με αυτές του Αλόνσο ο οποίος ψηφίζεται ως ο καλύτερος Ισπανός παίκτης της χρονιάς. Οι εμφανίσεις αυτές δεν έμειναν απαρατήρητες απο το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής και ο Αλόνσο είχε το 2003 την πρώτη του κλήση, ενώ ντεμπούτο έκανε σε αγώνα απέναντι στο Εκουαδόρ. Παρά την καταπληκτική αυτή χρονιά η επόμενη ήταν απογοητευτική καθώς η ομάδα τερμάτισε 15η ενώ στην Ευρώπη αποκλείστηκε στην φάση των 16. Ωστόσο ο Αλόνσο παρέμεινε στην ομάδα παρά την πρόταση της Ρεαλ Μαδρίτης ενώ ο πρόεδρος της ομάδας κοστολογούσε τον νεαρό μέσο στο ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ. Το καλοκαίρι του 2004 στην Σοσιεδάδ επέστρεψε ο φίλος του Αρτέτα όμως ο Αλόνσο μετακόμισε στην Λίβερπουλ για το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Λίβερπουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 προπονητής αναλαμβάνει ο Ραφαέλ Μπενίτεθ ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία κάνοντας μεταγραφές Ισπανών παικτών ανάμεσά τους και ο Αλόνσο ο οποίος, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Στίβεν Τζέραρντ, αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας την οποία βοήθησε στο μέγιστο και με τα γκολ που σκόραρε. Η ομάδα εσωτερικά τερμάτισε 5η αλλά στην Ευρώπη βρέθηκε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην ΑΚ Μίλαν. Το πρώτο ημίχρονο του τελικού ήταν ένα δράμα για την ομάδα του Τσάμπι καθώς έχανε με 3-0. Στο δεύτερο όμως η Λίβερπουλ με επική ανατροπή έφερε το παιχνίδι στο 3-3 με το τελευταίο γκολ να σημειώνεται από τον Αλόνσο με πέναλτι. Τελικά το κύπελλο κέρδισε η Λίβερπουλ στην διαδικασία των πέναλτι. Η επόμενη χρονιά βρίσκει την ομάδα ακόμη πιο ανανεωμένη αλλά και τον Αλόνσο να ανταγωνίζεται την θέση στην βασική ενδεκάδα, ωστόσο οι τραυματισμοί του Τζέραρντ του εξασφάλισαν αυτή την θέση καθώς ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του. Τον Ιανουάριο του 2006 ένας σοβαρός τραυματισμός θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικών χώρων καταφέρνοντας τελικά να είναι βασικός στο παιχνίδι του τελικού όπου κέρδισε η Λίβερπουλ. Η επόμενη χρονιά ήταν από τις καλύτερες για τον ίδιο σκοράροντας μάλιστα ένα καταπληκτικό γκολ που θεωρείται από τα ωραιότερα της ιστορίας της ομάδας. Το 2007 το συμβόλαιό του ανανεώνεται για 5 χρόνια ωστόσο η χρονιά σημαδεύτηκε από έναν τραυματισμό του και τις μεταγραφές των Χαβιέρ Μαστσεράνο και Λούκας κάνοντας την θέση του μέσου ακόμα πιο ανταγωνιστική. Ο Αλόνσο όμως δεν ανησυχούσε καθώς είχε την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Ο ίδιος δήλωνε χαρούμενος που είναι στην Λίβερπουλ και που οι οπαδοί της του δείχνουν τόσο μεγάλη αγάπη. Παρά τα δημοσιεύματα το 2008 που το έδειχναν μακριά απο την Λίβερπουλ τελικά παρέμεινε σκοράροντας μάλιστα σε αγώνα απέναντι στην Τσέλσι ΦΚ μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ κάνοντας την Λίβερπουλ την πρώτη ομάδα μετά απο 5 χρόνια που νικάει εκεί.

Ρεάλ Μαδρίτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Αυγούστου 2009 έγινε γνωστό πως η Ρεάλ συμφώνησε με την Λίβερπουλ την παραχώρηση του Αλόνσο έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ Τζέραρντ δήλωνε συντετριμμένος για την απόφαση του Τσάμπι αλλά οι διαφορές του με τον προπονητή τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Στην νέα του ομάδα αποτέλεσε βασικό κρίκο καθώς προσπάθησε να δώσει μια ώθηση, αφού μετά τις μεταγραφές των πολλών εκατομμυρίων έλειπε ο ηγέτης στην ομάδα. Ο Αλόνσο και ο Ρονάλντο ήταν οι μόνοι παίκτες που έδειξαν διάθεση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος τερματίζοντας στην 2η θέση, 3 βαθμούς πίσω από την αντίπαλο Μπαρτσελόνα. Την επόμενη χρονιά όμως αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας ο Ζοζέ Μουρίνιο που προερχόταν απο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και ερχόταν με μεγάλες φιλοδοξίες. Μετά απο μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στην ομάδα ο Αλόνσο παρέμεινε όντας μάλιστα βασικός σε Ευρώπη και Ισπανία.

Μπάγερν Μονάχου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο 2014 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη γερμανική Μπάγερν Μονάχου. Στις 17 Φεβρουαρίου 2015, έκανε την 100ή εμφάνισή του του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Σαχτάρ Ντόνεσκ σε αγώνα στον οποίο αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στις 18 Δεκεμβρίου 2015, υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Μπάγερν, κρατώντας τον στην ομάδα μέχρι το 2017. Στις 9 Μαρτίου 2017, ο Alonso επιβεβαίωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν 2016-17. [1] Στις 20 Μαΐου 2017, έπαιξε το τελικό επαγγελματικό του παιχνίδι, με μια νίκη 4-1 στην έδρα της Μπάγερν κόντρα στην Φράιμπουργκ, στο οποίο βοήθησε το πρώτο γκολ. Το 82ο λεπτό αντικαταστάθηκε από τον Franck Ribéry, γνωρίζοντας την αποθέωση.[2]Σε αυτό το παιχνίδι η Μπάγερν πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου για το 2017.[3]

Διεθνής καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλόνσο αγωνίστηκε κυρίως ως αλλαγή στην Εθνική λόγω των μεγάλων ονομάτων που υπήρχαν (Τσάβι, Ινιέστα) μέχρι το Ευρωπαϊκό του 2008 οπότε αποτέλεσε βασικό στέλεχος. Με την εθνική Ισπανίας αγωνίστηκε σε όλες τις μεγάλες διοργάνωσης. Συμμετείχε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2009, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 το οποίο κατέκτησε κερδίζοντας στον τελικό την Ολλανδία με 1-0, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012 το ποίο κατέκτησε επίσης πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις και κάνοντας την 100ή του εμφάνιση με τα εθνικά χρώματα. Συμμετείχε επίσης και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στο οποίο η Ισπανία είχε απογοητευτική συμμετοχή. Αποσύρθηκε από το διεθνές ποδόσφαιρο στις 29 Αυγούστου 2014 σε ηλικία 32 ετών.

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Ιουνίου του 2019 ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε καθήκοντα πρώτου προπονητή στον πάγκο της Σοσιεδάδ Β’ η οποία αγωνίζονταν στην Σεγούντα Ντιβιζιόν Β’. Στη δεύτερη του σεζόν οδήγησε την ομάδα στην Σεγούντα Ντιβιζιόν για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1961-62 έπειτα από τη νίκη της επί της Αλγερίθας στα πλει-οφ στις 22 Μαΐου του 2021.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2022 ο Τσάμπι Αλόνσο ανέλαβε την πρώτη δουλειά ως προπονητής σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, αντικαθιστώντας τον Τζεράρντο Σεοάνε στον πάγκο της Μπάγερ Λεβερκούζεν.[4]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]