Τρόλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρόλεϊ στην Αθήνα (1η γενιά)
Τρόλεϊ στην Αθήνα (2η γενιά)
Νέου τύπου τρόλεϊ στην Αθήνα.
Τρόλεϊ στη Σουηδία

Τρόλεϊ ή τρόλλεϊ ονομάζεται ο ειδικός ρευματολήπτης μετακινούμενου ηλεκτροκινητήρα που σύρεται σε ηλεκτροφόρο γυμνό σύρμα. Κατ' επέκταση τα ηλεκτροκίνητα μέσα που λειτουργούν εξ ανάγκης με τέτοιας μορφής ρευματολήπτες ονομάσθηκαν ομοίως «λεωφορεία τρόλεϊ» ή κοινώς τρόλεϊ.[1][2][3]

Το όχημα τρόλεϊ είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό λεωφορείο. Η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα δεν γίνεται με κάποια μπαταρία, αλλά από δύο «κεραίες» που είναι τοποθετημένες στην οροφή του και συνδέονται με ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο είναι τοποθετημένο κατά μήκος των προεπιλεγμένων διαδρομών.

Τα τρόλεϊ είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Βέβαια η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον εξαρτάται και από τον τρόπο παραγωγής του ρεύματος το οποίο καταναλώνουν. Το θετικό όμως είναι ότι δεν συμβάλλουν στη ρύπανση του ήδη επιβαρυμένου από το φωτοχημικό νέφος αστικού περιβάλλοντος. Από την άλλη, ως μέσο σταθερής τροχιάς και μάλιστα όχι αυτόνομης, είναι σχετικά αργό. Η κίνηση του τρόλεϊ είναι ευάλωτη τόσο σε εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο του, τα οποία ακινητοποιούν όλα τα τρόλεϊ της ίδιας γραμμής που επέρχονται, όσο και από τις αδυναμίες του ίδιου του ηλεκτρικού δικτύου από το οποίο τροφοδοτείται. Στα σύγχρονα τρόλεϊ όμως, αυτά τα αρνητικά στοιχεία έχουν ξεπεραστεί δεδομένου ότι εκτός του ηλεκτρικού, διαθέτουν & 2ο κινητήρα που λειτουργεί επί το πλείστον με ντίζελ & έτσι σε περίπτωση εμποδίου π.χ. συγκέντρωσης ή πορείας, μπορούν να λειτουργήσουν ως λεωφορεία εκτελώντας το δρομολόγιο από διαφορετικούς δρόμους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελέκτρομοουτ, το πρώτο τρόλεϊ του κόσμου

Η εφεύρεση του τρόλεϊ χρονολογείται στις 29 Απριλίου 1882, όταν ο Βέρνερ φον Ζίμενς έθεσε σε λειτουργία το Ελέκτρομοουτ, το πρώτο τρόλεϊ του κόσμου.

Το τρόλεϊ στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθήνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τρόλεϊ εισήχθησαν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας το 1953[4] υπό τη διαχείριση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Μεταφορών (Η.Ε.Μ.) που διαχειριζόταν και τα τραμ. Σήμερα τα τρόλεϊ ανήκουν στην Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.) μέλος του ομίλου Ο.Α.Σ.Α. (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε.).

Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε μελέτη του 1957 για τη Θεσσαλονίκη,[5] στις γραμμές:

Επίσης, προέβλεπε οχήµατα 100 θέσεων και δροµολόγια με συχνότητα µικρότερης των 3 λεπτών, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο μεταφορών υπήρξε αρνητικό για την προοπτική αυτή.[7]

Στις 20 Δεκεμβρίου 1961 υπήρξε απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών Δημητρίου Βρανόπουλου για κυκλοφορία στις οδούς Εγνατία και Τσιμισκή τρόλεϊ με τοποθέτηση καλωδίων από τη ΔΕΗ και προμήθεια του τροχαίου υλικού ως τα τέλη του 1962, ωστόσο δεν υπήρχε περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  2. «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας - Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας». christikolexiko.academyofathens.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  3. «Αντίστροφο Λεξικό (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη)». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023. 
  4. Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν, Αθήναι: Έκδοσις της Εγκυκλοπαιδικής Επιθεωρήσεως «Ήλιος», 1948-1953, λ. Τρόλλευ-μπας.
  5. Χεκίμογλου, Αχιλλέας (Αυγούστου 2016). «ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΣΘ». 
  6. Mελέτη Γραμμών Ηλεκτρικών Λεωφορείων Θεσσαλονίκης
  7. Νανιόπουλος, Αριστοτέλης· Ναλµπάντης, ∆ηµήτριος (2003). «Συστήµατα σταθερής τροχιάς στην πόλη της Θεσσαλονίκης» (PDF). spoudmet.civil.upatras.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. Eφημερίδες Ελευθερία Αθηνών και Μακεδονία 21 Δεκεμβρίου 1961 σελ.1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]