Τραπεζογραμμάτια ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Salaping papel Euro.jpg

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ μαζί με τα κέρματα ευρώ αποτελούν τη φυσική μορφή του ευρώ, του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Χρησιμοποιούνται για τις καθημερινές συναλλαγές στις 17 χώρες χώρες μέλη της ευρωζώνης, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου που έχουν υιοθετήσει το ευρώ είτε βάσει συμφωνίας ή άτυπα.

Δικαίωμα έκδοσης τραπεζογραμματίων έχουν οι κεντρικές εθνικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. Ισχύουν οπουδήποτε χρησιμοποιείται νόμιμα το ευρώ ανεξάρτητα από την τράπεζα έκδοσης. Αντίθετα από τα κέρματα που έχουν μια κοινή και μία εθνική όψη τα τραπεζογραμμάτια έχουν και τις δύο όψεις κοινές και δεν απεικονίζουν κάποιο σχέδιο που να παραπέμπει σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά την 1 Ιανουαρίου 2002 στις 12 τότε χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραπεζογραμμάτια εκδίδονται σε 7 ονομαστικές αξίες (5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ). Τα τραπεζογραμμάτια της κάθε αξίας διαφέρουν στο μέγεθος και το χρώμα ώστε να ξεχωρίζουν εύκολα μεταξύ τους και να μην προκαλείται σύγχυση στις συναλλαγές. Τα σχέδιά τους είναι έργο του αυστριακού Ρόμπερτ Καλίνα και έχουν θέμα επτά διαφορετικές εποχές και αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της Ευρώπης. Στην μπροστινή όψη απεικονίζονται παράθυρα και πύλες και στην πίσω όψη γέφυρες. Καθώς το ευρώ είναι ένα διακρατικό νόμισμα δεν έπρεπε το σχέδιο να ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη χώρα. Γι' αυτό το λόγο οι αρχιτεκτονικοί σχεδιασμοί που απεικονίζονται δεν είναι υπαρκτοί αλλά απλώς ενδεικτικοί ενός συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού ρυθμού. Στην πίσω όψη απεικονίζεται επίσης ο χάρτης της Ευρώπης.

Αξία Μπροστινή όψη Πίσω όψη Χρώμα Αρχιτεκτονικός ρυθμός
5 EUR 5 obverse (2002 issue).jpg EUR 5 reverse (2002 issue).jpg Γκρι Κλασικός
10 EUR 10 obverse (2002 issue).jpg EUR 10 reverse (2002 issue).jpg Κόκκινο Ρωμανικός
20 EUR 20 obverse (2002 issue).jpg EUR 20 reverse (2002 issue).jpg Μπλε Γοτθικός
50 EUR 50 obverse (2002 issue).jpg EUR 50 reverse (2002 issue).jpg Πορτοκαλί Αναγεννησιακός
100 EUR 100 obverse (2002 issue).jpg EUR 100 reverse (2002 issue).jpg Πράσινο Μπαρόκ και Ροκοκό
200 EUR 200 obverse (2002 issue).jpg EUR 200 reverse (2002 issue).jpg Κίτρινο-καφέ Εποχή του σιδήρου και του γυαλιού
500 EUR 500 obverse (2002 issue).jpg EUR 500 reverse (2002 issue).jpg Μωβ Μοντέρνα αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα

Και στις δύο όψεις του χαρτονομίσματος αναγράφεται η αριθμητική του αξία και η λέξη ευρώ στο λατινικό και ελληνικό αλφάβητο (EURO και ΕΥΡΩ). Στην μπροστινή όψη υπάρχει η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πέντε παραλλαγές που αντιστοιχούν στις παρακάτω επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

BCE - Banque Centrale Européenne (Γαλλικά), Banco Central Europeo (Ισπανικά), Banca Centrale Europea (Ιταλικά), Banco Central Europeu (Πορτογαλικά), Banc Ceannais Eorpach (Ιρλανδικά). Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ και 10 ευρώ, αντιστοιχεί και στο Banca Centrală Europeană (Ρουμανικά)

ECB - European Central Bank (Αγγλικά), Europæiske Centralbank (Δανικά), Europese Centrale Bank (Ολλανδικά), Europeiska Centralbanken (Σουηδικά). Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ και 10 ευρώ, αντιστοιχεί και στα Evropská centrální banka (Τσέχικα), Eiropas Centrālā banka (Λεττονικά), Europos Centrinis Bankas (Λιθουανικά), Európska centrálna banka (Σλοβάκικα) και Evropska centralna banka (Σλοβένικα)

EZB - Europäische Zentralbank (Γερμανικά)

ΕΚΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ελληνικά)

EKP - Euroopan Keskuspankki (Φινλανδικά). Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 και 10 ευρώ αντιστοιχεί και στο Euroopa Keskpank (Εσθονικά).

Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ και 10 ευρώ, έχουν προστεθεί και τα εξής αρχικά:

ЕЦБ - Европейска централна банка (Βουλγάρικα)

EKB - Európai Központi Bank (Ουγγρικά)

EBC - Europejski Bank Centralny (Πολωνικά)

BĊE - Bank Ċentrali Ewropew (Μαλτέζικα)

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 5 ευρώ κυκλοφόρησαν την 2/5/2013 και των 10 ευρώ στις 23/9/2014. Επίσης ανακοινώθηκε ότι στις 25/11/2015 θα κυκλοφορήσει το νεο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ

Επίσης στην μπροστινή όψη υπάρχει η υπογραφή του εκάστοτε προέδρου της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει ευρώ με τρεις διαφορετικές υπογραφές: των προηγουμένων προέδρων Βιμ Ντόισενμπερχ και Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του σημερινού Μάριο Ντράγκι. Στην πίσω όψη γράφεται ένας μοναδικός κωδικός που αποτελείται από ένα γράμμα και 11 αριθμητικά ψηφία. Ο κωδικός αυτός προσδιορίζει και τη χώρα έκδοσης του τραπεζογραμματίου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]