Τράπεζα Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°10′20″N 22°13′33″E / 38.1722°N 22.2258°E / 38.1722; 22.2258

Τράπεζα
Τράπεζα is located in Greece
Τράπεζα
Τράπεζα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΑιγιαλείας
Δημοτική ΕνότηταΔιακοπτού
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο95 μ.
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΝέα Βούρα
Ταχ. κώδικας25003

Η Τράπεζα είναι χωριό της Αχαΐας και κοινότητα του Δήμου Αιγιαλείας. Απέχει περίπου 60 χλμ. από την Πάτρα και 159 από την Αθήνα. Κατά την απογραφή του 2011 ο οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 274 κατοίκους[1].

Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Αιγίου και του Διακοπτού και βορειοδυτικά της Ακράτας και της Αιγείρας, ενώ από την περιοχή υπάρχει οδική σύνδεση της Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών με την περιοχή των Καλαβρύτων μέσω της Επαρχιακής Οδού Πούντας-Καλαβρύτων.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή πιστεύεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Βούρα, ενώ υπάρχει και το εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, όπως και το επίσης εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Από τη θέση του χωριού προσφέρεται άπλετη και εντυπωσιακή θέα προς τα νερά του Κορινθιακού κόλπου καθώς και προς τις ακτές και τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας.

Στο χωριό ανήκει η όμορφη παραλία Τραπέζης καθώς και ο παραθαλάσσιος οικισμός της Παραλίας Τραπέζης (40 κατ. / Απογρ. 2011) που γειτνιάζουν τόσο με την παραλία Πούντα όσο και με το ακρωτήρι της Πούντας καθώς και τον ομώνυμο παραθαλάσσιο οικισμό. Οι βοτσαλωτές παραλίες Τραπέζης και Πούντας αποτελούν ως σύνολο δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό.

Λοιπές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Τράπεζα Αιγιαλείας είχε την έδρα της η μηνιαία πολιτική εφημερίδα "Εθνική Αλήθεια" που πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1978.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδος. Απογραφή 2011
  2. Εθνική Αλήθεια, φ. 1 (Ιούνιος 1978), σελ. 1, 2.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.