Φαράγγι Ορεινού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°2′40″N 25°56′3″E / 35.04444°N 25.93417°E / 35.04444; 25.93417

Φαράγγι Ορεινού
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ιεράπετρας
Γεωγραφική υπαγωγήΚρήτη
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°2′40″N 25°56′3″E
Άποψη του φαραγγιού Ορεινού

Το Φαράγγι (του) Ορεινού ή φαράγγι των κόκκινων πεταλούδων είναι ένα φαράγγι στη νοτιοανατολική Κρήτη. Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Ορεινό Λασιθίου και έχει μήκος 5 χιλιόμετρα. Θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα φαράγγια του νησιού.

Το 1993, μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά, το φαράγγι υπέστη μεγάλες καταστροφές. Τώρα πια όμως, η βλάστηση και το πράσινο στο φαράγγι έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Πριν την πυρκαγιά, στο φαράγγι, υπήρχαν αμέτρητες κόκκινες πεταλούδες (γι' αυτό ονομάστηκε το φαράγγι με τις κόκκινες πεταλούδες), οι οποίες υπάρχουν ακόμα αλλά έχουν μειωθεί κατά ένα μεγάλο βαθμό. Επίσης, χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι τα πολλά μικρά ρυάκια και οι μικροί καταρράκτες που υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή. Το φαράγγι θα μπορούσε νοητά να χωριστεί σε 3 μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το πράσινο, με έντονη βλάστηση. Στο δεύτερο μέρος, μετά από μία ώρα διαδρομή, υπάρχει μια ορεινή καλλιεργημένη περιοχή και στο τρίτο μέρος, προς το τέλος του φαραγγιού, αρχίζουν πολύ γρήγορα να υψώνονται τα βράχια, και τα βουνά να φαίνονται καλύτερα.

Το φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Ορεινό και φτάνει στον Κουτσουρά 21 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Ιεράπετρας. Η πορεία του δεν ξεπερνάει τις 4 ώρες το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα είναι λίγο δύσβατο, λόγω των πηγών και των καταρρακτών που τρέχουν. Το φαράγγι του Ορεινού, όπως και τα περισσότερα, έχει πινακίδες που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να διασχίσεις. Τις οποίες όμως θα πρέπει να τις προσέχει πολύ κάποιος που διασχίζει το φαράγγι γιατί είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί και να χάσει το δρόμο του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]