Das Stahltier

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Το ατσάλινο θεριό)
Das Stahltier
ΣκηνοθεσίαΒίλλυ Τζίλκε
ΠαραγωγήΓερμανικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι
ΠρωταγωνιστέςΆριμπερτ Μογκ, Μαξ Σρεκ
ΜουσικήΠέτερ Κόιντερ
Πρώτη προβολή1935
Διάρκεια70'
ΠροέλευσηΓερμανία
ΓλώσσαΓερμανικά

Το Das Stahltier (γερμ. Το ατσάλινο θηρίο/ζώο) είναι έργο του γερμανικού κινηματογράφου του 1934. Γυρίστηκε με πρωτοβουλία των Γερμανικών Κρατικών Σιδηροδρόμων για την επέτειο των 100 χρόνων του πρώτου γερμανικού σιδηρόδρομου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1935 σε μικρό κοινό. Απαγορεύτηκε από τους Ναζί και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Θεωρήθηκε ότι χάθηκε, αλλά χάρη σε μια κόπια που ανήκε στην συλλογή της Ρίφενσταλ ανακαλύφθηκε ξανά και διασώθηκε. Το 1954 οι Γερμανικοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι παράγγειλαν μια περιληπτική επανέκδοση που προβλήθηκε δημοσίως. Το 1985 αποκαταστάθηκε η αρχική ταινία και προβλήθηκε στην τηλεόραση. Το 2007 κυκλοφόρησε σε DVD.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φοιτητής μηχανικός Κλάασεν πάει στους κρατικούς σιδηρόδρομους για να κάνει πρακτική εξάσκηση. Επειδή είναι άνθρωπος των γραμμάτων, οι εργάτες τον αποφεύγουν. Σιγά σιγά όμως θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, και θα του δείξουν τα μυστικά της δουλειάς τους, ενώ ο Κλάασεν θα τους διηγηθεί την εξέλιξη της ατμομηχανής και των επιτευγμάτων της επιστήμης.

Αποτίμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είναι της εποχής της ανόδου των Ναζί στην εξουσία. Αν και ακούγεται ένα Χάιλ Χίτλερ, κατά τα άλλα δεν είναι προπαγανδιστικό έργο, ούτε και περιέχει ναζιστικά σύμβολα ή και ναζιστική ιδεολογία. Αναφέρει τις εφευρέσεις των Γάλλων και Βρετανών στον τομέα της βιομηχανικής επανάστασης. Οι εργάτες συμπεριφέρονται φυσιολογικά, ενώ ο μηχανικός Κλάασεν δεν δείχνει υπερβολικό ζήλο. Για τους λόγους αυτούς οι Ναζί απαγόρευσαν το έργο. Παράλληλα, η εταιρεία των Γερμανικών σιδηροδρόμων απέρριψε την ταινία θεωρώντας την εγκεφαλική, καλλιτεχνική και πειραματική, ενώ ήθελε μια εμπορική διαφημιστική παραγωγή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stefan Vockrodt: Bewegung! Der Dampflokfilm schlechthin? Willy Zielkes „Das Stahltier“ war und ist umstritten - aber zweifellos ein Höhepunkt der Avantgarde. in: EisenbahnGeschichte 42. Oktober/November 2010, S. 70-76, ISSN 1611-6283.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]