Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ημερολόγιο ενός συγγραφέα
ΣυγγραφέαςΦιόντορ Ντοστογιέφσκι
ΕπιμελητήςΦιόντορ Ντοστογιέφσκι
ΜεταφραστήςΜίνως Ζωγράφου
ΤίτλοςДневник писателя (Dnevnik pisatelya)
Γλώσσαρωσικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1876
ΜορφήΔοκίμιο
LΤ ID14085
Πρώτη έκδοσηΦιόντορ Ντοστογιέφσκι
ΠροηγούμενοΑδελφοί Καραμάζοφ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα (ρωσ. Дневник писателя) είναι έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Πρόκειται για κείμενα που εκδόθηκαν περιοδικά κατά την ενασχόληση του συγγραφέα με το ρωσικό Τύπο.

Το ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοσίευση των κειμένων αυτών ξεκίνησε το 1873, ως ξεχωριστά κεφάλαια στο περιοδικό Πολίτης, εποχή που ο Ντοστογιέφσκι ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή σύνταξης σε αυτό. Το πρώτο μέρος του Ημερολογίου σταματάει το Μάρτιο του 1874, όταν ο συγγραφέας αποχωρεί από τη θέση του στο περιοδικό, για να αφιερωθεί στη συγγραφή του μυθιστορήματος Ο έφηβος. Ωστόσο ο Ντοστογιέφσκι θα συνεχίσει την συγγραφή του Ημερολογίου τον Ιανουαρίου του 1876, που εκδίδεται πλέον ως ανεξάρτητη επιφυλλίδα. Η έκδοσή του ολοκληρώνεται το 1877 και μόνο τρία χρόνια αργότερα το 1880 θα κυκλοφορήσει το τεύχος, που περιλαμβάνει τον περίφημο Λόγο για τον Πούσκιν, καθώς και ένα τελευταίο το 1881.

Το έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα αποτελείται από προσωπικά κείμενα που φέρουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα του θερμού ντοστογιεφσκικού ύφους. Άρθρα, δοκίμια, σχόλια, αλλά και διηγήματα που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Ρωσίας, φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές τις πολυδιάστατης προσωπικότητάς του. Μέσα σε αυτά ο Ντοστογιέφσκι επικεντρώνεται σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, καταθέτει τις εντυπώσεις και τον προβληματισμό του. Κατακρίνει κακώς κείμενα της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της Ρωσίας στα τέλη του 19ου αιώνα και προβάλει τις δικές του πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις. Το Ημερολόγιο Ενός Συγγραφέα είναι ένα έργο πολύτιμο για τον μελετητή του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι. Μέσα από αυτό ο μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τη προσωπικότητα του, να ακολουθήσει τη δημιουργική του σκέψη, τις αδυναμίες του, καθώς και τις ιδέες τις οποίες επεξεργάστηκε στο λογοτεχνικό του έργο.

Εκδόσεις στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο αυτό μεταφράστηκε αρχικά από τις εκδόσεις «Δαρεμά» σε μετάφραση Μίνους Ζωγράφου, με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός συγγραφέα». Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος του από τις εκδόσεις «Αρμός» με τίτλο «Το ημερολόγιο του συγγραφέα» σε μετάφραση του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]