Τοουτάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θέματα της
Κελτικής μυθολογίας
Hope-coventina01a.jpg

Κέλτικος πολιτισμός
Θεότητες:
Φυλές και γεγονότα
Λατρεία και εορτές

Κύκλος του Όλστερ

Κόνορ μακ Νέσσα
Κουχούλιν
Μάεβ

Νες
Νάσι
Ντέιρντρε
Φέργκους


Ο Τοουτάτης (προφέρεται /towˈtaːtis/), ή Τεουτάτες ή Τουτάτης, έχει φυσιογνωμία αν όχι καλύτερα καθορισμένη στο γαλατικό πάνθεο, τουλάχιστον εντονότερη. Όπως φανερώνει το όνομά του, το οποίο προέρχεται από τη ρίζα τούτα (teuta-), που σημαίνει "λαός", ήταν ο "πατέρας του λαού", ο θεός της φυλής. Ο Ιούλιος Καίσαρας τον θεωρεί έναν από τους συχνότερα απαντώντες θεούς της Κελτικής-Γαλατικής μυθολογίας και τον εξομοιώνει με τον Άρη, τον Απόλλωνα και τον Ερμή. Θεωρείτο ο εθνικός θεός των Γαλατών και ήταν ταυτόχρονα ο πρόγονος και νομοθέτης τους αλλά και ο φρουρός, ο διαιτητής και ο υπερασπιστής των φυλών τους. O Λουκανός στο πρώτο βιβλίο του από το έργο «Φαρσάλια» αναφέρει τον Τεουτάτες, μαζί με τους Τάρανις και Έσους, παρατηρώντας μάλιστα πως για τον ευξευμενισμό τους απαιτούταν κάποια ανθρωποθυσία (Φαρσάλια, Βιβλίο 1ο 448-500).

Φαίνεται πως το όνομα του Τεουτάτες/Τουτάτη έχει λιγότερο την αξία ενός κύριου και ατομικού ονόματος και περισσότερο την αξία ενός γενικού προσδιορισμού, που θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορες θεότητες. Ο Τουτάτης λατρευόταν ειδικά στη Γαλατία και τη Ρωμαϊκή Βρετανία. Επιγραφικά ευρήματα από το τη μεγάλη Βρετανία τον αναφέρουν ως Mars Toutatis. Ίδια προσωνύμια βρέθηκαν επίσης στη Ρώμη.

Στις επιγραφές το όνομα του Teutates συνδυάζεται αποκλειστικά με το όνομα του Άρη (Marti Tutati). Το γεγονός αυτό επιτρέπει δύο ερμηνείες: είτε το Τεουτάτες είναι θείο επίθετο που δόθηκε στον Άρη (εθνικό θεό), είτε διατηρεί την αξία του ως κύριο όνομα και ουσιαστικά υποδηλώνει μια κυρίως πολεμική θεότητα.