Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Κατσουρίδης
ΠαραγωγήΝτίνος Κατσουρίδης
ΣενάριοΝτίνος Κατσουρίδης
Ασημάκης Γιαλαμάς
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Έφη Ροδίτη
Κατερίνα Γώγου Νικήτας Πλατής Μανώλης Δεστούνης Αντώνης Παπαδόπουλος Καίτη Λαμπροπούλου
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΦωτογραφίαΓιώργος Αρβανίτης
ΜοντάζΝτίνος Κατσουρίδης
Νίκη Λαγκαδινού
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος (και ενδυματολόγος)
Πρώτη προβολή24 Σεπτεμβρίου 1971 (Ελλάδα)
Διάρκεια85΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική
Γερμανική
Ιταλική

Το Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση είναι μια ελληνική, σατιρική, κοινωνική, κινηματογραφική ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία και παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Κατερίνα Γώγου, Έφη Ροδίτη και Αντώνης Παπαδόπουλος.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά στο εργοστάσιο όπου δουλεύει ο Θανάσης, το οποίο είναι των Γερμανών. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι του, περνά από την ταβέρνα που προμηθεύεται φαγητό. Εκεί του μυρίζει κρέας. Ο ταβερνιάρης το αρνείται και ο Θανάσης φεύγει. Στον δρόμο οι ναζί κυνηγάγανε έναν Έλληνα πατριώτη. Ο Θανάσης τρομοκρατημένος αρχίζει να τρέχει κι αυτός, ως που κάποια στιγμή το φαγητό που πήρε από την ταβέρνα πέφτει όλο κάτω. Κάτι παιδιά του το τρώνε και ένας άνθρωπος του παίρνει και το κατσαρολάκι. Ο Θανάσης πάει ξανά στην ταβέρνα να πάρει φαγητό. Αυτή τη φορά όμως βλέπει κρέας στην οδοντογλυφίδα του πελάτη της ταβέρνας. Μαινόμενος ο Θανάσης μπαίνει στην ταβέρνα και αρχίζει να γλείφει τα πιάτα. Εκείνη τη στιγμή μία κυρία εισβάλλει με έναν αστυνομικό και κατηγορεί τον ταβερνιάρη ότι μαγείρεψε τη γάτα της. Κατόπιν, η αδελφή του Θανάση τον πειθει να πάει στο δικαστήριο να ψευδομαρτυρήσει, καθότι χρειάζονται τον ταβερνιάρη.

Αφού καταδικάζεται για ψευδομαρτυρία, ο Θανάσης, οδηγείται από λάθος στις φυλακές πολιτικών κρατουμένων. Εκεί γνωρίζει Έλληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι του μιλούν για τον περιβόητο Ιβάν, έναν ήρωα της αντίστασης. Σε λίγη ώρα, οι Ιταλοί φέρνουν και τον Ιβάν. Αυτός βοηθά τους πατριώτες να δραπετεύσουν, με τον Θανάση να μένει πίσω. Οι Ιταλοί που περίμεναν έναν ναζί αξιωματικό για να ανακρίνει τον Ιβάν, τελικά, του δίνουν τον Θανάση λέγοντας ότι αυτός είναι ο Ιβάν. Ο Θανάσης βασανίζεται σκληρά. Κατόπιν, καταφέρνει και δραπετεύει με τη βοήθεια κάποιων ιερόδουλων, οι οποίες τον ντύνουν γυναίκα, και τις ακολουθεί, στο νοσοκομείο Συγγρού. Εκεί ο ιατρός τον αφήνει να φύγει, μετά από παρέμβαση της Δανάης, μιας από τις ιερόδουλες. Ο Θανάσης αρχίζει να έχει αισθήματα για αυτήν την κοπέλα.

Ωστόσο η αδελφή του Θανάση, που συμμετείχε στην αντίσταση χωρίς να το ξέρει ο αδελφός της, του βάζει μέσα στο κατσαρολάκι του, την εφημερίδα της αντίστασης Ελευθερωτής και συνεννοούνται με έναν αντιστασιακό να πηγαίνει να τις παίρνει από εκεί που το αφήνει ο Θανάσης. Μιαν ημέρα ο εργάτης αυτός συλλαμβάνεται και ο Ελευθερωτής μένει μέσα στο κατσαρολάκι του Θανάση. Η Δανάη, που τον είχε βοηθήσει στην απόδραση, τον βοηθά ξανά, προειδοποιώντας τον για το περιεχόμενο του κατσαρολιού. Ο Θανάσης τα χάνει, και με κάθε τρόπο, προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις εφημερίδες. Στην προσπάθειά του, τα πετάει σε ένα καφάσι και κατόπιν, ο Γερμανός αξιωματικός Χανς μοιράζει σαρδέλες με το χαρτί αυτής της εφημερίδας. Ο αξιωματικός Γερμανός τους κυνηγά και τους δύο.

Τελικά τους πιάνουν. Τον Θανάση τον συλλαμβάνουν ξανά ως Ιβάν. Στη φυλακή οι Γερμανοί σκοτώνουν τον Χανς και ο Θανάσης που προσπαθεί να αποδράσει βρίσκει μία στολή Γερμανών και τη φοράει. Κατόπιν, χωρίς να τον καταλάβουν, πάνε όλοι μαζί στο σπίτι του Θανάση, για να πιάσουν ξανά τον Ιβάν. Ο Θανάσης τρέχει να μπει πρώτος να ειδοποιήσει την αδελφή του, που άκουγε ραδιόφωνο. Κατόπιν το παίρνει, το τυλίγει με μια κουβέρτα και φεύγει. Στα σκαλιά, όμως, πέφτει και το ραδιόφωνο ανοίγει. Η ταινία τελειώνει με τον Θανάση να περνά ανάμεσα από τους Γερμανούς στρατιώτες, ενώ από τα ηχεία του ραδιοφώνου ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηχολήπτης της ταινίας είναι ο Τάκης Κόντος και βοηθός σκηνοθέτη η Σάσα Βενιέρη. Μέρος της ταινίας έχει γυριστεί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Νέου Φαλήρου. [1]

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1971-1972 και έκοψε 640.471 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν. [2]

Η ταινία τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου),[3] ενώ θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του Θανάση Βέγγου [4] και του Ντίνου Κατσουρίδη, ενώ επίσης θεωρείται σημαντική για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθότι σήμανε την αλλαγή των κινηματογραφικών ρόλων του Θανάση Βέγγου, οι ταινίες του και οι ρόλοι του έκτοτε απέκτησαν διαφορετικό περιεχόμενο. [5] Μετά την προβολή στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το κοινό σήκωσε τον Βέγγο στα χέρια περιφέροντάς τον και ζητωκραυγάζοντας. [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ιστορία του πιο σπουδαίου ελληνικού αντιπολεμικού έργου». The TOC. 28 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  2. «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  3. Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2006). «ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ». Ταινιοθήκη Της Ελλάδος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2015. 
  4. ThanasisVeggos (25 Νοεμβρίου 2014). «Τι Εκανες στον Πόλεμο Θανάση (1971)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2015. 
  5. Flix (28 Νοεμβρίου 2011). «Ντίνος Κατσουρίδης: μόνο σινεμά,». Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2015. Ανάμεσα τους και η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του Κατσουρίδη (αλλά και του Βέγγου), το «Τι Εκανες στον Πόλεμο Θανάση;» το 1971 )...) έσωσε τον Βέγγο από την μονοδιάστατη εικόνα του «ανθρώπου που έτρεχε πολύ» και ανέδειξε τον Κατσουρίδη σε κινηματογραφικό ήρωα μιας ολόκληρης εποχής. 
  6. «Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση (1971) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]