Τιριμουτζγκάν Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τιριμουτζγκάν Σουλτάν)
Τιριμουτζγκάν Σουλτάν
تیر مژگان قادین افندی
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Αυτοκρατορική σύζυγος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Περίοδος2 Ιουλίου 1839 – 3 Οκτωβρίου 1852
ΓέννησηΜουζγκάν
16 Αυγούστου 1819
Κιρκασία
Θάνατος2 Νοεμβρίου 1853 (34 ετών)
Παλάτι Μπεϊλέρμπεη, Σκούταρι, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓενί Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΕπίγονοιΑμπντούλ Χαμίτ Β΄
Ηγεμόνας Μεχμέτ Άμπιντ Εφέντι
Ναϊμέ Σουλτάν
ΟίκοςΟσμανιδών (από τον γάμο)
ΠατέραςΜπεκχάν Μπέης
ΜητέραΑλμάς Χανούμ
ΘρησκείαΧριστιανισμός, εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψη της
ΕθνικότηταΚιρκασική
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Τιριμουζγκάν Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:تیر مژگان قادین افندی) (Τούρκικα: Tirimüjgan Sultan, 16 Αυγούστου 1819 - 2 Νοεμβρίου 1853) ήταν η τρίτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και η μητέρα του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Tirimüjgan Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1819 στην Κιρκασία. Ήταν κόρη του Μπεκχάν Μπέη, ο οποίος ανήκε στην φυλή των Κιρκάσιων, και της συζύγου του Αλμάς Χανούμ. Ήταν αρχικά η τέταρτη και στην συνέχεια η τρίτη σύζυγος του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και η βιολογική μητέρα του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 23 ετών.

Ωστόσο, δεν ήταν ποτέ Βαλιντέ Σουλτάν στο γιο της επειδή πέθανε είκοσι τρία χρόνια πριν από την προσχώρηση του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ στον Οθωμανικό θρόνο. Στη θέση της Τιριμουζγκάν Σουλτάν, ο τίτλος της Βαλιντέ Σουλτάν αποκτήθηκε αργότερα από την Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάν, ως θετή μητέρα του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.

Όποτε ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ μιλούσε για την μητέρα του έλεγε: "Η καημένη η μητέρα μου έφυγε από αυτόν τον κόσμο σε τόσο νεαρή ηλικία, αλλά μπορώ ακόμα να την φανταστώ. Δεν μπορώ να την ξεχάσω ποτέ. Με αγαπούσε πάρα πολύ. Όταν αρρώστησε, συνήθιζε να με έχει να κάθομαι απέναντί της και να γεμίζει τον εαυτό της με το να κοιτάζει το πρόσωπό μου γιατί δεν μπορούσε να με φιλήσει. Είθε ο Θεός να ευλογεί την ψυχή της."

Είχε καστανοπράσινα μάτια, ανοιχτά καφέ μαλλιά, λευκό ημιδιαφανές δέρμα, λεπτή σιλουέτα, λεπτή μέση και όμορφα χέρια και πόδια. Παντρεύτηκε τον Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ το 1840 στο παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Γέννησε δύο πρίγκιπες και μία πριγκίπισσα. Το πρώτο της παιδί ήταν η Ναϊμέ Σουλτάν, η οποία πέθανε από ευλογιά στην ηλικία των 2,5 ετών τον Μάρτιο του 1843. Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ήταν το δεύτερο παιδί και το τρίτο ήταν ο Ηγεμόνας Μεχμέτ Άμπιντ Εφέντι, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 1848 όταν ήταν περίπου 1 μηνός.

Η Τιριμουζγκάν Σουλτάν πέθανε από φυματίωση στις 2 Νοεμβρίου 1853 σε ηλικία 34 ετών, στο Παλάτι Μπεϊλερμπέη, στο Σκούταρι, στην Κωνσταντινούπολη. Ο τόπος ταφής της βρίσκεται στο Γενί Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tirimüjgan Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).