Τηγανιά (φαγητό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το φαγητό της ελληνικής κουζίνας από χοιρινό ή κοτόπουλο. Για άλλες σημασίες, δείτε: τηγανιά (αποσαφήνιση).
Tηγανιά με ρύζι.

Η τηγανιά[1] ή χοιρινό τηγανιά είναι φαγητό και μεζές της ελληνικής κουζίνας. Γίνεται με κομμάτια κυρίως χοιρινού κρέατος[1][2][3] ή από κοτόπουλο που τηγανίζονται σε λάδι με αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά, ενώ συχνά προστίθεται κρασί ή ούζο. Η τηγανιά από χοιρινό λέγεται και μπεκρή μεζέ, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που χρησιμοποιείται. Σαν φαγητό το χοιρινό τηγανιά μαγειρεύεται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα, την εποχή που σφαζόταν σύμφωνα με το έθιμο της γουρουνοχαράς[4] ο οικόσιτος χοίρος. [2]

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χοιρινό τηγανιά με πράσο, παραλλαγή γνωστή και ως πρασοτηγανιά.

Το φαγητό συναντάται σε διάφορες παραλλαγές με γνωστότερη την πρασοτηγανιά ή μακεδονική τηγανιά, η οποία γίνεται με τσιγαρισμένο πράσο. Πολλές φορές εναλλακτικά σε αυτή την παραλλαγή χρησιμοποιούνται λουκάνικα ή συνδυάζονται με το χοιρινό κρέας.[5]

Προετοιμασία
1
1  
2
2  
3
3  
4
4  
5
5  
6
6  
7
7  
8
8  
9
9  
10
10  
11
11  
12
12  

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «τηγανιά». Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 1998. 
  2. 2,0 2,1 Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, Λαογραφικά Μελετήματα (Εταιρία Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, 1989), σσ. 159–60.
  3. Ρέα Βιτάλη, Τηγανιά για το γιορτινό τραπέζι – (protagon.gr).
  4. Η ξακουστή «Γουρνοχαρά» στη Βλάστη: Τσιγαρίδες και τηγανιά για εκατοντάδες επισκέπτες! (φωτογραφίες Χρήστου Μπλέτσου) – (kozanimedia.gr).
  5. Πρασοτηγανιά – (mespilea.gr).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]