Τζόσιας Μόλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόσιας Μόλι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19  Αυγούστου 1954
Χώρα πολιτογράφησηςΒανουάτου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαUnion of Moderate Parties
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του κοινοβουλίου του Βανουάτου
Πρόεδρος του Βανουάτου (Ιουλίου 2004 – Αύγουστος 2004)
Speaker of the Parliament of Vanuatu (Ιουλίου 2004 – Δεκέμβριος 2004)

Ο Τζόσιας Μόλι (Josias Moli, γενν. στις 19 Αυγούστου 1954) είναι πολιτικός από το Βανουάτου, πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπηρεσιακός πρόεδρος της μικρής νησιωτικής χώρας. Είναι μέλος του κόμματος Ένωση Μετριοπαθών Κομμάτων.

Προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε προσωρινός πρόεδρος και πρόεδρος του Κοινοβουλίου στις 28 Ιουλίου του 2004. Διαδέχθηκε σε αμφότερα τα αξιώματα το Ρότζερ Αμπιούτ, ο οποίος ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει και υπηρεσιακός Πρόεδρος όταν το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμα εκλέξει Πρόεδρο, κάτι που ήταν απαραίτητο μετά την καθαίρεση του Άλφρεντ Μασένγκ. Ο Μόλι απώλεσε τη θέση του προσωρινού προέδρου όταν εξελέγη από το Κοινοβούλιο και τους επικεφαλής των περιοχών ένας νέος πρόεδρος, στις 16 Αυγούστου του 2004. Ήταν το τέταρτο πρόσωπο που υπηρέτησε στο αξίωμα του Προέδρου του Βανουάτου σε 4 μήνες. Τον διαδέχθηκε ο Καλκότ Ματασκελέκελε, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος από ειδικό σώμα[1]. Ο Μόλι απώλεσε και το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, τον Δεκέμβριο του 2004, όταν η κυβέρνηση του Σερζ Βοχόρ αντικαταστάθηκε από νέα κυβέρνηση με αρχηγό τον Χαμ Λίνι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Radio New Zealand International Αρχειοθετήθηκε 2011-05-22 στο Wayback Machine., Vanuatu selects Kalkot Mataskelekele as President, 16-8-2004,