Τζόνι Τσεκότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόνι Τσεκότο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Ιανουαρίου 1956[1]
Καράκας
Χώρα πολιτογράφησηςΒενεζουέλα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοτοσικλετιστής αγώνων
οδηγός αγώνων αυτοκινήτου[2]
οδηγός Φόρμουλα Ένα
Οικογένεια
ΤέκναJohnny Cecotto, Jr
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλμπέρτο Τσεκότο (Alberto Cecotto), γνωστός με το ψευδώνυμο Τζόνι, είναι παλαίμαχος οδηγός αγώνων από τη Βενεζουέλα. Γεννήθηκε στο Καράκας στις 25 Ιανουαρίου 1956 και έχει ιταλικές ρίζες. Είναι ένας από τους λίγους οδηγούς που έχουν αγωνισθεί σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στους δύο όσο και τους τέσσερις τροχούς.

Οδηγώντας για τη Γιαμάχα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας, κατέκτησε τον τίτλο 350 κ.εκ. (1975) και 750 κ.εκ. (1978). Το 1980 πέρασε στα μονοθέσια της Φόρμουλα 2 για λογαριασμό της Μινάρντι.

Στη Φόρμουλα 1 ντεμπουτάρισε τη σαιζόν 1983 οδηγώντας για τη Θίοντορ Ρέισινγκ - αν και κατάφερε να μπει στη βαθμολογούμενη εξάδα κατά το δεύτερο μόλις αγώνα του, η συνέχεια δεν υπήρξε ανάλογη αφού η ομάδα διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων πριν τελειώσει η χρονιά. Το 1984 υπέγραψε στην Τόλμαν μαζί με το νεομφανιζόμενο Άιρτον Σένα αλλά υπήρξε ακόμα πιο άτυχος: τραυματίσθηκε πολύ σοβαρά στα δοκιμαστικά του γκραν-πρι της Μεγάλης Βρετανίας, έσπασε τα πόδια του και αποσύρθηκε απ' τη Φόρμουλα 1.

Μετά το ατύχημα αφοσιώθηκε σε διοργανώσεις χαμηλότερων απαιτήσεων. Συνέχισε την αγωνιστική οδήγηση έως τα πενήντα του, έχοντας αρκετές διακρίσεις σε ράλι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 pantheon.world/profile/person/Johnny_Cecotto.
  2. (Αγγλικά) Driver Database. www.driverdb.com. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουνίου 2022.