Τζόνι Λι Μίντλτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόνι Λι Μίντλτον
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΤζόν Λι Μίντλτον ο 3ος (John Lee Middleton III)
Γέννηση7  Μαΐου 1963
Σεντ Πίτερσμπεργκ
ΚαταγωγήΣαιντ Πίτερσμπεργκ, Φλόριντα, ΗΠΑ
EίδοςHeavy Metal, Progressive Metal, Power Metal
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΜπάσο
Παρουσία1980 - σήμερα
ΣυμμετοχέςSavatage, Trans-Siberian Orchestra, Big Shooter
Ιστότοπος
https://www.facebook.com/JLMRocks

Ο Τζόνι Λι Μίντλτον (αγγλ. Johnny Lee Middleton) είναι Αμερικανός μπασίστας και συνθέτης, γνωστότερος ως μέλος των συγκροτημάτων Savatage και Trans-Siberian Orchestra.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίντλτον γεννήθηκε στο Σαιντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα το 1963. Ξεκίνησε να παίζει μουσική όταν φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο, μαθαίνοντας πνευστά όργανα. Στα 14 του χρόνια εντάχθηκε στο συγκρότημα τζαζ του σχολείου του, ενώ είχε ήδη αρχίσει να παίζει μπάσο. Κύριες επιρροές του ήταν ο Γκίζερ Μπάτλερ των Black Sabbath, ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ των Beatles, ο Φιλ Λάινοτ των Thin Lizzy, ο Τζον Εντουίστλ των The Who, κ.α..
Λίγο αργότερα, σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα με την ονομασία Mariah, με το οποίο έπαιζε σε πάρτι του σχολείου και άλλες εκδηλώσεις. Μετά την αποφοίτηση του, έγινε επαγγελματίας με το Glam Metal συγκρότημα Lefty. Σε μία συναυλία των Lefty, ο Μίντλτον γνώρισε το ντράμερ των Savatage, Στιβ Γουόχολζ, ο οποίος τον κάλεσε να ενταχθεί στο συγκρότημα του, με τον Μίντλτον να αρνείται αρχικά, αλλά στα τέλη του 1985 να γίνεται μέλος του συγκροτήματος.
Η πρώτη του κυκλοφορία με τους Savatage ήταν το "Fight for the Rock" του 1986, το πιο αμφιλεγόμενο της δισκογραφίας τους λόγω του μουσικού ύφους το οποίο ακολούθησαν. Ακολούθησε το "Hall of the Mountain King" με το συγκρότημα να λαμβάνει ιδιαίτερα θετικές κριτικές, ενώ τα "Gutter Ballet" του 1989 και το "Streets: A Rock Opera" του 1991 τους εδραίωσαν ως ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του power/progressive metal στερεώματος. Το 1992, ο κιμπορντίστας και τραγουδιστής Τζον Όλιβα αποχώρησε από το συγκρότημα δίνοντας την θέση του στον Ζακ Στίβενς για το "Edge of Thorns" του 1993, το οποίο ήταν το τελευταίο άλμπουμ με τον κιθαρίστα Κρις Όλιβα στη σύνθεση τους, αφού έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγους μήνες αργότερα. Ο Μίντλτον δεν έπαιξε στο "Handful of Rain" του 1994, αλλά αναφέρεται ως μπασίστας του δίσκου. Επέστρεψε ουσιαστικά στο συγκρότημα για το "Dead Winter Dead", ενώ συνέχισαν με τα "The Wake of Magellan" και "Poets and Madmen", με τους Savatage να σταματούν να ηχογραφούν και να εμφανίζονται ζωντανά το 2002.
Το 1995, ο παραγωγός Πωλ Ο'Νηλ σχημάτισε τους Trans-Siberian Orchestra εμπνεόμενος από το τραγούδι "Christmas Eve (Sarajevo 12/24)" από το άλμπουμ "Dead Winter Dead". Με το συγκεκριμένο σχήμα έπαιξαν τα περισσότερα μέλη των Savatage μαζί με μία πλήρη ορχήστρα και διάφορους τραγουδιστές και πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το πολυπλατινένιο "Christmas Eve and Other Stories", ένα άλμπουμ με κοινό στιχουργικό περιεχόμενο του οποίου η ιστορία αναφερόταν σε έναν άγγελο ο οποίος κατέβηκε στην Γη αναζητώντας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Από τότε και έπειτα, οι Trans-Siberian Orchestra έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις βραβευμένους δίσκους με τον Μίντλτον να συμμετέχει μόνιμα.
Το 2011, ο Μίντλτον σχημάτισε τους Big Shooter μαζί με τον Κένι ΜακΓκι, τον Τζον Κόραμπι, τον Τζεφ Σκοτ και τον Ντάνι Έλιοτ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Savatage[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Trans-Siberian Orchestra[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Christmas Eve and Other Stories (1996)
  • The Christmas Attic (1998)
  • Beethoven's Last Night (2000)
  • The Lost Christmas Eve (2004)
  • Night Castle (2009)
  • Dreams of Fireflies (On a Christmas Night) (EP, 2012)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]