Τζων Μπάλλιολ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τζον Μπάλλιολ, βασιλιάς της Σκωτίας
Ο βασιλιάς της Σκωτίας Τζον Μπάλλιολ με την σύζυγο του

Τζον Μπάλλιολ ή Ιωάννης της Σκωτίας (1249 - 1314) βασιλιάς της Σκωτίας (1292 - 1296). Γιος του Ιωάννη 5ου βαρώνου του Μπάλλιολ, και της Δερβοργκίλλας του Γκάλογουεϊ, κόρης του λόρδου Άλαν του Γκάλογουεϊ, από την οποία κληρονόμησε τεράστια εδάφη.

Τα γεγονότα της νεανικής του ζωής ήταν άγνωστα. Με τον θάνατο της βασίλισσας της Σκωτίας Μαργαρίτας (1290) διεκδίκησε τα δικαιώματα του στον θρόνο της Σκωτίας σαν τρισέγγονος του βασιλιά Δαυίδ Α' της Σκωτίας μέσω της μητέρας του από τον κύριο αντίπαλο του, Ροβέρτο Μπρους. Τελικά, ο θρόνος επικυρώθηκε στον Ιωάννη μετά από την μεσολάβηση σαν διαιτητή του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Α'. Η στέψη έγινε στις 30 Νοεμβρίου 1292 στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Α' απαίτησε να έχει την ψιλή κυριαρχία στο βασίλειο της Σκωτίας, ενώ οι ασταμάτητες επεμβάσεις του ήταν πιεστικά αφόρητες, εξαναγκάζοντας τον Ιωάννη σε συνεχείς εξευτελισμούς. Τελικά, συστήθηκε ένα συμβούλιο 12 ευγενών, που προσέφυγε στον βασιλιά της Γαλλίας ζητώντας του υποστήριξη στην αντιμετώπιση του Εδουάρδου, κάτι που έκανε τον Άγγλο βασιλιά να εξοργιστεί, ετοιμάζοντας εκστρατεία να διαλύσει το βασίλειο της Σκωτίας, ανακαταλαμβάνοντας το εξ' ολοκλήρου.

Ο Εδουάρδος Α' κατέλαβε εύκολα το κάστρο του Ντάνμπαρ στις 27 Απριλίου 1296. Αρχικά, ο Ιωάννης αιχμαλωτίστηκε στον πύργο του Λονδίνου ως τον Ιούλιο του 1299, οπότε του επετράπη να δραπετεύσει στην Γαλλία. Στις αποσκευές του βρέθηκαν το στέμμα, η σφραγίδα του βασιλείου της Σκωτίας και πολλοί άλλοι θησαυροί. Ο Εδουάρδος Α' πρόσφερε το στέμμα της Σκωτίας στον Άγιο Θωμά τον μάρτυρα, επιτρέποντας στον Μπάλλιολ να κρατήσει μονάχα την σφραγίδα. Το υπόλοιπο διάστημα της ζωής του έμενε τον περισσότερο χρόνο στα οικογενειακά του κτήματα στην Πικαρδία.

Στο μεταξύ στην πατρίδα του ξέσπασε επανάσταση ενάντια των Άγγλων με επικεφαλής τον πρώην μεγάλο αντίπαλο του Ροβέρτο Μπρους. Οι υποστηρικτές του απαίτησαν να είναι αυτός νόμιμος βασιλιάς της Σκωτίας σε περίπτωση που είχαν επιτυχία. Ο ίδιος βρισκόταν υπό την επιτήρηση του πάπα, που δεν του επέτρεψε να πάει στην πατρίδα του να συμμετέχει στην επανάσταση, αφήνοντας την Σκωτία χωρίς βασιλιά μέχρι την στέψη του Ροβέρτου Μπρους (1306).

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (1281) την Ισαβέλλα του Βαρέν, παιδιά τους ήταν :

  • Εδουάρδος Μπάλλιολ (πέθανε το 1364 ανύπαντρος)
  • Ερρίκος Μπάλλιολ (σκοτώθηκε στην μάχη του Άνναν (1332))
  • Άννα Μπάλλιολ


Προκάτοχος:
Μαργαρίτα της Σκωτίας
Βασιλιάς της Σκωτίας
12921296
Διάδοχος:
Ροβέρτος Α'
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John of Scotland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).