Τζορτζ Τραμουντάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζορτζ Τραμουντάνας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1822
Θάνατος29  Ιανουαρίου 1911
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Τζορτζ Νορθ ή Τραμουντάνας (George North ή Tramountanas) (1822 - 29 Ιανουαρίου 1911) υπήρξε πρωτοπόρος Έλληνας μετανάστης στη Νότια Αυστραλία με καταγωγή από τη Λήμνο. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ν. Αυστραλίας θεωρεί τον Τραμουντάνα ως τον "Πατέρα των Ελλήνων μεταναστών" "Pioneering Grandfather".

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιώργης Τραμουντάνας γεννήθηκε το 1822 στην Αθήνα από οικογένεια καραβομαραγκών και ναυτικών από τη Λήμνο. Ως έφηβος είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία με κάποιο εμπορικό ιστιοφόρο με τον αδερφό του Θοδωρή, πριν τελικά αποφασίσει να εγκατασταθεί στην Αδελαΐδα το 1842. Ο αδερφός του Θοδωρής ταξίδεψε στο Albany της Δυτ. Αυστραλίας, όπου χάθηκαν τα ίχνη του.

Ο Γιώργης αρχικά εργάστηκε ως λιμενεργάτης και το 1846 προσλήφθηκε στο οινοποιείο "Edward John Peake's Winery" στην μικρή πόλη Κλάριντον (Clarendon), η οποία τότε άρχισε να δημιουργείται. Βοήθησε την εταιρεία τόσο στην καλλιέργεια αμπελιών όσο και στην παραγωγή μπράντι και κρασιών. Το 1857 φαίνεται πως μπάρκαρε ξανά, διότι αναφέρεται ως μέλος του πληρώματος του ατμόπλοιου "SS Admella" για 12 μήνες. Το πλοίο ναυάγησε τον Αύγουστο του 1859 αλλά ο Τραμουντάνας είχε αποχωρήσει από αυτό έντεκα μήνες νωρίτερα, αμέσως μετά το γάμο του, τον οποίο πραγματοποίησε πάνω στο πλοίο.

Γάμος και οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1858 ο Τραμουντάνας νυμφεύθηκε την Αγγλίδα Lydia Vosper (γεν, το 1835). Προηγουμένως είχε αγγλοποιήσει το επώνυμό του, μετατρέποντάς το σε "North", δηλαδή "Βοριάς", μεταφράζοντας επακριβώς το "Τραμουντάνας" που σημαίνει "βοριάς" στην ελληνική ναυτική γλώσσα. Η γυναίκα του είχε αφιχθεί το 1855 από το Ντέβον (Devon) της Αγγλίας στην Αδελαΐδα, όπου ζούσε η αδελφή της, Αμέλια.

Μετά το γάμο τους εγκαταστάθηκαν στο Πορτ Λίνκολν (Port Lincoln), όπου ο Νορθ εργαζόταν χτίζοντας πέτρινους τοίχους και περιφράξεις. Το 1861 μετακόμισαν στο Green Patch όπου γεννήθηκαν δύο γιοι τους, ο George Henry το 1861 και ο Hero Clare το 1862. Το 1869 μετακόμισαν ξανά στο "Wine Shanty Road Little Swamp", όπου ο Νορθ αγόρασε μια έκταση 80 εκταρίων (320 στρέμματα), στην οποία έτρεφε πρόβατα. Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας αγόρασαν ένα κλήρο γης στην νέα πόλη Bramfield, όπου έζησαν με τους δυο γιους τους, ενώ παράλληλα ο Τζορτζ φρόντιζε τα πρόβατά τους σε γειτονικές εκτάσεις. Τον Απρίλιο του 1878 ο Νορθ ζήτησε να πάρει την βρετανική υπηκοότητα, όπως αναφέρεται σε αρχειακά έντυπα.

Τα υπόλοιπα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1884 οι Νορθ αγόρασαν μια έκταση στην Old Coach Road, στα ΝΑ του Bramfield, την οποία ονόμασαν "North Park". Εγκαταστάθηκαν εκεί και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο γιος τους George Henry πήρε σύζυγο την Eliza Elizabeth Valkema. Το 1885 παντρεύτηκε και ο δεύτερος γιος τους την Rosina Ann Boylan, οπότε το ζεύγος Νορθ μετακόμισε στο παλιό τους σπίτι στο Bramfield. Αναφέρεται πως τα δυο παιδιά τους επέκτειναν την πατρική φάρμα αγοράζοντας μια έκταση 3.000 εκταρίων (12.000 στρεμμάτων).

Ο Τζορτζ Νορθ με τη σύζυγό του Λύντια έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους κοντά στην οικογένεια του μικρού γιου τους Hero στο Colton. Ο Τζορτζ απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 1911 και η Λύντια στις 20 Noεμβρίου 1913. Βρίσκονται θαμμένοι στο Παλιό καθολικό νεκροταφείο της πόλης (Old Colton Catholic Cemetery). Εκτός από τους δυο γιους τους άφησαν 22 εγγόνια.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας έχει αναγνωρίσει τον Τζορτζ Νορθ Τραμουντάνα ως "Πατέρα των Ελλήνων μεταναστών" (Pioneering Grandfather). Για το σκοπό αυτό το 1994 τοποθέτησε μια αναμνηστική πέτρινη πλάκα στον τάφο του και φύτεψε μια σειρά από ελιές στην οδό που οδηγεί προς το μνημείο. Επίσης, το 1998 διοργάνωσε ένα πανηγύρι προς τιμήν του στην πόλη Elliston. Τέλος, ο Τραμουντάνας αναφέρεται σε πλήθος δημοσιευμάτων της ελληνικής κοινότητας.[1][2][3][4]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. James Jupp, "The Australian People" an encyclopedia of the nation, it's people and their origins (1988).
  2. Dr. Michael Tsounis, "The Story of a Community" A short pictorial history of the Greek Orthodox Community of South Australia (1990).
  3. George Kanarakis, "In The Wake Of Odysseus - Portraits of Greek Settlers in Australia" Historical events surrounding early Greek Settlers in Australia (1997).
  4. George Zangalis, "Migrant Workers & Ethnic Communities" Their struggles for social justice and cultural rights. The role of Greek - Australians (2009).

Eξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]