Τζον Χάγκλελγκαμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Χάγκλελγκαμ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Αυγούστου 1949
Eauripik
Χώρα πολιτογράφησηςΟμόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΣχολή Χάρβαρντ Κένεντι
Willamette University College of Law[1]
Πανεπιστήμιο της Χαβάης[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημαανεξάρτητος/η πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςPaula Ori
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαPresident of the Federated States of Micronesia (1987–1991)
μέλος του Κογκρέσου των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας (1979–1987, Yap State)[3][4]

Ο Τζον Ρίτσαρντ Χάγκλελγκαμ (αγγλικά: John Richard Haglelgam, γενν. 10 Αυγούστου 1949) ήταν ο δεύτερος Πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας.

Ιστορικό και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1949 στο νησί Εοριπίκ, στην πολιτεία Γιαπ. Παρακολούθησε το Δημοτικό Σχολείο του Eauripik και το Γυμνάσιο Εξωτερικών Νήσων στην Ουλίθι της Γιαπ την περίοδο 1964-1968. Το 1968, έλαβε υποτροφία AFS για να περάσει το ανώτερο έτος στο γυμνάσιο του Beaverton στο Beaverton του Όρεγκον. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο του Beaverton το 1969 εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, από όπου έλαβε πτυχίο Bachelor of Arts στην πολιτική επιστήμη το 1973. Παρακολούθησε το πανεπιστήμιο του Willamette στο Σάλεμ του Όρεγκον για έναν χρόνο και επέστρεψε στη χώρα του για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.[5] Έπειτα από τη βουλευτική του θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα ως μεταπτυχιακός φοιτητής που χρηματοδοτήθηκε από το East West Centre. Ο Haglelgam ήταν στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης όταν επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έλαβε το πτυχίο Master of Arts στην Πολιτική Επιστήμη την άνοιξη του 1977. Έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του για επανεκλογή το 1991, ο Χάγκλελγκαμ παρακολούθησε τη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, από όπου έλαβε το 1993 μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημόσια Διοίκηση (MPA).

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε το 1974, όταν διεκδίκησε με επιτυχία μία έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου της Μικρονησίας. Υπήρξε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Εθνών το 1978. Ήταν μέλος του Ενδιάμεσου Κογκρέσου μέχρι την εκλογή μελών του Πρώτου Συνεδρίου των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας το 1979.

Πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Μαΐου 1987, το πέμπτο κογκρέσο τον εξέλεξε ως τον δεύτερο πρόεδρο των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας για να διαδεχθεί τον αείμνηστο Τοσίγουο Νακαγιάμα.

Τον Αύγουστο του 2018 ο Χάγκλελγκαμ σε ομιλία του τάχθηκε εναντίον του κινήματος ανεξαρτησίας του Τσούουκ πριν από το δημοψήφισμα που είχε προγραμματιστεί για το 2019. Περιέγραψε τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας ως «κλινικά τρελούς». [6]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παντρεμένος με την Πόλα Όρι και έχουν 2 γιους.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προηγούμενος:
Τοσίγουο Νακαγιάμα
Πρόεδρος της Μικρονησίας
11 Μαΐου 1987 – 11 Μαΐου 1991
Επόμενος:
Μπέιλι Όλτερ


  1. Αντικείμενο αριθμημένης λίστας