Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1467
Φλωρεντία
Θάνατος14  Σεπτεμβρίου 1498
Μπάνιο ντι Ρομάνια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
διπλωμάτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑικατερίνη Σφόρτσα (από 1496)
ΤέκναΤζοβάνι νταλε Μπάντε Νέρε
ΓονείςΠιερφραντσέσκο των Μεδίκων ο Πρεσβύτερος και Laudomia Acciaiuoli
ΑδέλφιαΛαυρέντιος των Μεδίκων ο Νεότερος
ΟικογένειαΟίκος των Μεδίκων
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρέσβης
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος.

Ο Τζοβάνι (ιταλικά: Giovanni di Pierfrancesco de' Medici il Popolano[1], 21 Οκτωβρίου 1467 - 14 Σεπτεμβρίου 1498) από τον Οίκο των Μεδίκων, αποκαλούμενος ο Ποπολάρος, ήταν Φλωρεντινός πολιτικός, μέλος δευτερεύοντος κλάδου της επιφανούς οικογένειας των Μεδίκων. Ήταν γιος του Πιερφραντσέσκο του Πρεσβύτερου των Μεδίκων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Φλωρεντία. Μετά το θάνατο του πατέρα του Πιερφραντσέσκο του Πρεσβύτερου το (1476) αυτός και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Λαυρέντιος ο Νεότερος, μπήκαν υπό την επιτήρηση των διάσημων ξαδέλφων τους Τζουλιάνο και Λαυρέντιου Α΄ των Μεδίκων. Μορφώθηκε από ουμανιστές όπως ο Πολιτσιάνο και ο Φιτσίνο και αργότερα δημιούργησε μία μεγάλη βιβλιοθήκη βιβλίων και εγγράφων.

Με τον καιρό οι σχέσεις του με τον Λαυρέντιο διαταράσσονταν κυρίως για οικονομικούς λόγους, αφού εκείνος κρατούσε για τον εαυτό του την τεράστια κληρονομιά του πατέρα τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε μόνο να τη διαχειρίζεται και να τη συντηρεί ως την ενηλικίωσή τους. Η εχθρότητα ήταν πολύ έντονη και μόνο με τη διαιτησία ενός δικαστικού μπήκε παροδικά τέλος στη διαμάχη. Μετά το θάνατο του Λαυρέντιου ξεκίνησε πάλι η εχθρότητα μεταξύ των δύο αδερφών και του άλλου κλάδου των Μεδίκων (δηλαδή αυτόν στον οποίο ανήκε και ο Λαυρέντιος) και ήρθε σε σύγκρουση με τον διάδοχό του Πέτρο Β΄ και τον Απρίλιο του 1494 εξορίστηκαν από τη Φλωρεντία.

Η εξορία είχε μικρή διάρκεια. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους και οι δύο επιστρέφουν στη Φλωρεντία μετά την εκδίωξη του Πιέρο από τη Φλωρεντία και την είσοδο στην πόλη του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Η΄. Υποστήριξαν τον Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα και ο ίδιος κέρδισε το προσωνύμιο il popolano (ο λαοφιλής, ως οπαδός της Δημοκρατίας) προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το tirranico (τυραννικό) κλάδο της οικογένειας των Μεδίκων, αλλά και σαν δείγμα αφοσίωσης στη Δημοκρατία της Φλωρεντίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1497 νυμφεύτηκε την Αικατερίνη Σφόρτσα, αλλά ο Τζοβάνι πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1498, πριν τη γέννηση του γιου τους

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Medici, Giovanni de', detto il Popolano». Enciclopedie on line (στα Ιταλικά). Treccani, La cultura italiana. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017.