Τζένη Τζένη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζένη, Τζένη)
Τζένη Τζένη
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Δημόπουλος, Σεϊτανίδης Βαγγέλης
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΑσημάκης Γιαλαμάς
Κώστας Πρετεντέρης
ΠρωταγωνιστέςΤζένη Καρέζη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος[1], Ανδρέας Μπάρκουλης[1], Λάμπρος Κωνσταντάρας[1], Μαίρη Λαλοπούλου[1], Ελένη Ζαφειρίου[1], Δημήτρης Καλλιβωκάς[1], Βάσος Ανδρονίδης, Βαγγέλης Καζάν, Αθηνόδωρος Προύσαλης και Νίκος Βανδώρος
ΜουσικήΚώστας Καπνίσης
ΤραγούδιΚαίτη Χωματά
ΦωτογραφίαΝίκος Καβουκίδης
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΔιανομήΦίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή21 Φεβρουαρίου 1966 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία28 Νοεμβρίου 2006 (DVD)
Διάρκεια103 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Τζένη Τζένη είναι έγχρωμη Ελληνική αισθηματική - κωμική ταινία του 1966, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Σεϊτανίδη και Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο γράφτηκε από τους Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Η παραγωγή ανήκει στη Φίνος Φιλμ[3]. Πρωταγωνιστούν οι Τζένη Καρέζη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Ανδρέας Μπάρκουλης, Μαίρη Λαλοπούλου και Μαρία Σόκαλη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Σπέτσες, η φοιτήτρια φιλολογίας Τζένη Σκούταρη, κόρη του τοπικού κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη, χρησιμοποιεί συχνά την προσωπική βιβλιοθήκη του εφοπλιστή Μίλτου Κασσανδρή, ο οποίος ετοιμάζει για πολιτική καριέρα τον ανιψιό του Νίκο Μαντά και θέλει να τον κατεβάσει υποψήφιο βουλευτή στις προσεχείς εκλογές. Ο Νίκος είναι παιδικός φίλος της Τζένης και έλειπε στο εξωτερικό για σπουδές. Υπάρχει φόβος να χάσει τις εκλογές από τον συνυποψήφιό του Γκόρτσο, που τον υποστηρίζει φανατικά ο Σκούταρης, ο οποίος έχει τεράστια δύναμη να επηρεάζει την κοινή γνώμη στο νησί, όμως έχει και πολλά οικονομικά προβλήματα. Ο Κασσανδρής το ανακαλύπτει και υποχρεώνει την Τζένη να παντρευτεί με λευκό γάμο τον Νίκο με αντάλλαγμα να ξελασπώσει οικονομικά τον πατέρα της, προκειμένου να εξασφαλίσει και να πετύχει την εκλογή του Νίκου.

Εκτός από τον Νίκο, στο νησί έχουν έρθει μια πρώην συμφοιτήτρια της Τζένης, η Υβόννη Καρίπη, μαζί με την μητέρα της. Η Υβόννη, εκτός του ότι παραλίγο να στοιχίσει στη Τζένη την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο καθώς αντέγραφε από αυτήν στις εξετάσεις, είναι και παντρεμένη με τον Νίκο, μετά από ένα βράδυ που εκείνος είχε μεθύσει στην Αμερική. Μάνα και κόρη δεν αφήνουν το νέο ζευγάρι σε ησυχία, ενώ αποκαλύπτεται ότι ο γάμος δεν είναι αληθινός, αλλά η μάνα πλήρωσε έναν γκάνγκστερ να παριστάνει τον αρμόδιο, για να τυλίξουν τον Νίκο. Το γεγονός αυτό όμως το γνωρίζουν μόνο εκείνες οι δυο.

Ο Κοσμάς Σκούταρης, αν και δυσκολεύεται στην αρχή να αποδεχτεί την αλλαγή πολιτικού στρατοπέδου, στη συνέχεια μετατρέπεται σε φανατικό οπαδό του Νίκου και μεταπείθει όλο το νησί να τον στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές. Ο Νίκος σιγα σιγά συνειδητοποιεί πόσο αξίζει η Τζένη και ότι είναι ερωτευμένος με κείνη και όχι με την Υβόννη και ότι το πρόβλημα του είναι ο πρώτος γάμος που νομίζει οτι έχει κάνει. Ένα βράδυ που, τυφλωμένος από τη ζήλεια γιατί η Τζένη φλερτάρει με τον Ανδρέα Δερμέζη, περιζήτητο εργένη και μεγάλο θαυμαστή της, καταλήγει να την κυνηγάει σε ένα κέντρο, όπου μετά από πολλά ποτά εκφράζει τα αληθινά του αισθήματα και καταλήγουν στο κρεβάτι μαζί. Το πρωί όμως που ξυπνάει και καταλαβαίνει τι έγινε τα παίρνει όλα πίσω πληγώνοντας τη Τζένη.

Οι εκλογές γίνονται και ο Νίκος κερδίζει με τεράστια διαφορά, ενώ στο σπίτι μετά από μια αδιαθεσία της Τζένης ο γιατρός τους ανακοινώνει πώς είναι έγκυος. Το παιδί είναι φυσικά του Μαντά, αλλά εκείνος δεν έχει καν το θάρρος να το παραδεχτεί αφήνοντας την Υβόννη να προσβάλει την τιμή της Τζένης. Εκείνη εξοργισμένη σηκώνεται και φεύγει. Ενώ εκείνη λέει όλη την αλήθεια στη θεία της και ετοιμάζεται να τους εγκαταλείψει όλους και να φύγει για την Αθήνα, ο πατέρας της μαθαίνει τα νέα της εγκυμοσύνης και πετάει στα σύννεφα.

Ο Κασσανδρής πάει στο ξενοδοχείο όπου μένουν μάνα και κόρη και ακούει να λένε οτι ο γάμος δεν είναι αληθινός αλλά και να σχεδιάζουν εκβιασμό με σκοπό να πάρουν λεφτά, και τις διατάζει να φύγουν κακήν κακώς αλλιώς θα τις καταγγείλει στην αστυνομία. Ενημερώνει στη συνέχεια τον Νίκο, ο οποίος ψάχνει τη Τζένη, μαθαίνει από τη θεία της ότι φεύγει για Αθήνα και με μια βάρκα σταματάει το καΐκι και της λέει να γυρίσει πίσω καθώς μαθεύτηκε η αλήθεια. Έτσι τελικά νικάει ο έρωτας των δύο νέων.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο θεατρικό έργο Κρατικές υποθέσεις του Λουί Βερνέιγ που είχε ανέβει με μεγάλη επιτυχία από τον θίασο Καρέζη-Κωνσταντάρα τη σεζόν 1962-1963. Στο συγκεκριμένο έργο, ο λευκός γάμος γίνεται στις ΗΠΑ, μεταξύ ενός υποψήφιου υπουργού εξωτερικών και μιας δασκάλας.[4]

Η ταινία γυρίστηκε στις Σπέτσες. [5] Περιέχονται πλάνα από αναγνωρίσιμα σημεία του νησιού, όπως η σπηλιά του Μπεκίρη. [6]

Η Νόρα Βαλσάμη εμφανίζεται να τραγουδάει με τη φωνή της Καίτης Χωματά. Αυτή είναι η πρώτη της συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ. [7] Το νυφικό που φοράει στον εικονικό γάμο η Τζένη Καρέζη είναι το ίδιο που φόρεσε ως νύφη στον γάμο της με τον Ζάχο Χατζηφωτίου. [8] Η Μαρία Σόκαλη έχει δηλώσει ότι παραλίγο να πνιγεί, όταν ο σκηνοθέτης την έριξε στη θάλασσα για τις ανάγκες μιας σκηνής, χωρίς να ξέρει κολύμπι. [9]

Κυκλοφορία & Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε την 21 Φεβρουαρίου 1966 και έκοψε 587.323 εισητήρια. [10] Κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 28 Νοεμβρίου 2006. [11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 www.imdb.com/title/tt0145006/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm. Ανακτήθηκε στις 13  Ιουλίου 2016.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0145006.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 3,19 3,20 3,21 3,22 3,23 3,24 3,25 3,26 «Φιλμογραφία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015. 
  4. Καραποστόλου, Χριστιάνα (2014). «Ένα βότσαλο στη λίμνη: Πρότυπα, δάνεια και επιρροές στη θεματική της ελληνικής μεταπολεμικής κωμωδιογραφίας». Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου Από τη χώρα των κειμένων στο βασίλειο της σκηνής. http://old.theatre.uoa.gr/fileadmin/theatre.uoa.gr/uploads/PRAKTIKA_APO_TI_CHORA_TON_KEIMENON_STO_BASILEIO_TIS_SKINIS/PRAKTIKA_SYNEDRIOUfinal.pdf. 
  5. Φιλμογραφία της Φίνος Φιλμ
  6. «Ελληνική ταινία Τζένη-Τζένη: Η σπηλιά που γυρίστηκε η γνωστή σκηνή». Exploring Greece TV. 10 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  7. Finos Film - 'Τζένη Τζένη' (1966), http://finosfilm.com/movies/view/89, ανακτήθηκε στις 2021-08-30 
  8. «Τζένη - Τζένη». ThessalonikiGuide.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  9. «"Τζένη Τζένη": Πώς ήταν η Τζένη Καρέζη και ο Ανδρέας Μπάρκουλης στα γυρίσματα - Τι αποκαλύπτει η Μαρία Σόκαλη». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  10. «Τζένη Τζένη (1966-1967) - Ελληνικός κινηματογράφος». 3 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 
  11. «Τζένη Τζένη (1966) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]