Τζέιμς Φρέιζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σερ
Τζέιμς Φρέιζερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sir James George Frazer (Αγγλικά)
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1854[1][2][3]
Γλασκώβη
Θάνατος7  Μαΐου 1941[1][2][3]
Κέιμπριτζ
ΥπηκοότηταΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Κολέγιο Τρίνιτι, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και Lomond School
ΣύζυγοςLilly Frazer
ΓονείςDaniel Frazer
ΒραβεύσειςΤάγμα της Αξίας του Ηνωμένου Βασιλείου, επίτιμος εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου, Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας, Huxley Memorial Medal (1916) και Honorary Fellow of the Royal Society Te Apārangi (1920)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςανθρωπολογία, εθνολογία, πολιτισμολογία, λαογραφία, θρησκευτική ιστορία, κοινωνική ανθρωπολογία, εθνογραφία, θρησκεία, rite, μύθος και μαγεία
Ιδιότηταανθρωπολόγος, συγγραφέας, ιστορικός, μυθογράφος, κλασικιστής, θεολόγος, λαογράφος, εθνολόγος και εθνογράφος
Διδακτορικός καθηγητήςΟυίλιαμ Ρόμπερτσον Σμιθ

Ο σερ Τζέιμς Τζωρτζ Φρέιζερ (James George Frazer, 1 Ιανουαρίου 1854 - 7 Μαΐου 1941), Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, Μέλος του Τάγματος της Αξίας ήταν σκωτσέζος ανθρωπολόγος και συγγραφέας πολλών έργων, που έγινε γνωστός κυρίως για το δωδεκάτομο έργο του The Golden Bough (Ο χρυσός κλώνος, 1890-1915), στον οποίο ανάμεσα σε άλλα οφείλονται και οι όροι «συμπαθητική μαγεία» και «τοτεμισμός».

Παρακολούθησε το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Εκλέχθηκε καθηγητής του κολεγίου Τρίνιτυ το 1879 και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον άτυχο θάνατό του το 1941. Έγινε καθηγητής της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το 1907, όπου συνέχισε να διδάσκει μέχρι το 1922.

Το έργο του Φρέιζερ κάλυψε ένα ευρύ πεδίο ανθρωπολογικής έρευνας, αν και αφιερώθηκε στη μελέτη του μύθου και της θρησκείας. Ήταν ο πρώτος που υπέθεσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των μύθων και των τελετουργιών, γεγονός που στοιχειοθέτησε τη θέση του μύθου στην κοινωνική τάξη. Η θεωρία του επεκτάθηκε, προκειμένου να ερμηνεύσει το νόημα των μύθων στις εγγράμματες κοινωνίες. Το έργο του άσκησε σημαντική επίδραση στις νεότερες γενιές ανθρωπολόγων του Καίμπριτζ και κυρίως στην Τζέιν Έλεν Χάρισον (Jane Ellen Harrison) και εν γένει στη σκέψη του 20ου αιώνα για τις πρωτόγονες κοινωνίες.

Το μεγαλύτερο έργο του υπήρξε Ο Χρυσός Κλώνος (1890), (ελληνικός τίτλος εκδ. Εκάτη) μια μελέτη των αρχαίων λατρειών, τελετουργιών και μύθων και των παραλληλισμών τους στον πρώιμο Χριστιανισμό. Για τα επόμενα 25 χρόνια το επέκτεινε διαρκώς και η πλήρης έκδοση έφθασε τους 12 τόμους καταγραμμένης έρευνας λατρειών, μύθων και τελετουργιών και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη της θρησκείας. Το συγκεκριμένο βιβλίο καθιέρωσε τον Φρέιζερ ως επιφανή ακαδημαϊκό.

Σημαντικότερα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Golden Bough (1890) - (Ο Χρυσός Κλώνος, Εκάτη, Αθήνα)
  • Totemism and Exogamy (1910) - (Τοτεμισμός και Εξωγαμία)
  • Man, God and Immortality (1927) - (Άνθρωπος, Θεός και Αθανασία)
  • Creation and Evolution in Primitive Cosmogonies (1935) - (Δημιουργία και Εξέλιξη στις Πρωτόγονες Κοσμογονίες)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb11903491t. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6s18kt4. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 21820. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Phillips, Robert S., Funk & Wagnalls New Encyclopedia, Funk & Wagnalls, Inc.United States, 1983, Vol 11, p. 27.
  • Microsoft Bookshelf 1998 Edition

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]