Τζάουλ (μονάδα μέτρησης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Με το όνομα τζάουλ (joule) φέρεται μονάδα μέτρησης ενέργειας τόσο στη μηχανική όσο και στον ηλεκτρισμό. Αμφότερες προς τιμή του μεγάλου Άγγλου φυσικού ερευνητή Τζέιμς Τζάουλ.

  • Διεθνές χαρακτηριστικό σύμβολο της μονάδας αυτής είναι το J.

Τζάουλ (μηχανική)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Μηχανική, η μονάδα μέτρησης τζάουλ αποτελεί μονάδα ενέργειας και έργου στο σύστημα S.I. Ισούται προς 10 εκατομμύρια έργια, που είναι η μονάδα έργου στο σύστημα CGS. Το Τζάουλ ορίζεται σαν το έργο που θα παραχθεί -ή σαν ενέργεια που καταναλώνεται- από μια δύναμη 1 Ν που μετακινεί το σημείο εφαρμογής της σε απόσταση ενός μέτρου, στην κατεύθυνση της δύναμης.

Τζάουλ (ηλεκτρισμός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Ηλεκτρισμό η μονάδα μέτρησης τζάουλ ορίζεται ως το γινόμενο των βολτ επί των κουλόμπ ή ως ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος όταν ένταση ενός αμπέρ στο τετράγωνο διαρρέει ηλεκτρική αντίσταση ενός Ωμ επί ένα δευτερόλεπτο.

  • Συνεπώς και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ως γινόμενα μονάδων η μονάδα τζάουλ αποτελεί μονάδα ενέργειας στο SI.

Παράγωγοι μονάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη μονάδα τζάουλ προκύπτουν επίσης οι ακόλουθες παράγωγοι μονάδες: τζάουλ ανά κέλβιν και τζάουλ ανά χιλιόγραμμο και κέλβιν, καθώς και το κιλοτζάουλ (Kj) που ισούται με 1000 τζάουλ.

  • Το Τζάουλ ανά κέλβιν (J/K) είναι μονάδα θερμοχωρητικότητας και εντροπίας στο ΔΣ(SI) μονάδων. Ισοδυναμεί με την αύξηση της εντροπίας ενός συστήματος όταν δέχεται ποσότητα θερμότητας ενός τζάουλ (1J), υπό σταθερή θερμοδυναμική θερμοκρασία ενός κέλβιν (1K), με τη προϋπόθεση ότι το σύστημα δεν υφίσταται καμία αναντίστρεπτη μεταβολή.
  • Το Τζάουλ ανά χγρ. και κέλβιν (J/kg-K) αποτελεί μονάδα ειδικής θερμότητας ή ειδικής εντροπίας στο ΔΣ (SI). Ισοδυναμεί με την ειδική θερμοκρασία ενός ομογενούς σώματος, μάζας 1 kg (χγμ) που προσφέρεται θερμότητα 1 J (τζάουλ) και επέρχεται ανύψωση της θερμοδυναμικής θερμοκρασίας κατά 1 Κ (κέλβιν).

Χρήσιμη αντιστοιχία: 1J = 1Ws = 1Nm

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]