Τεχνολογία γραμμής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γραφικό της τεχνολογίας γραμμής Cairos
Αναπαράσταση η οποία δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος τεχνολογίας γραμμής.

Τεχνολογία γραμμής (αγγλικά: Goal-line technology, GLT) είναι σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου, το οποίο χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο για την άμεση διακρίβωση της επίτευξης ή όχι τέρματος (goal) όταν υπάρχουν αμφιβολίες εάν και κατά πόσο η μπάλα έχει διέλθη με όλη της τη μάζα, την τελική γραμμή της εστίας (goal-post).

Το κρίσιμο ζήτημα της εξακρίβωσης εάν η μπάλα διέρχεται ολόκληρη από τη γραμμή του τέρματος και μέσα, προκειμένου να κατακυρωθεί τέρμα όπως οι κανονισμοί ορίζουν, έφτασε στο κορύφωμά του κατά τη διάρκεια του Τελικού Αγώνα του Π.Κ. του 1966, ο οποίος έλαβε χώρα στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, μεταξύ των Εθνικών Ομάδων της Αγγλίας και της Δ. Γερμανίας (3-2). Ωστόσο, χρειάσθηκε να περάσουν 47 ολόκληρα χρόνια από τότε, έως ότου η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τεχνολογικά μέσα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ανθρώπινα λάθη των διαιτητών και των βοηθών τους.

Η τεχνολογία γραμμής εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Premier League περιόδου 2013-14, στην αναμέτρηση της πρώτης αγωνιστικής (Σάββατο 17 Αυγούστου 2013) μεταξύ των ομάδων της Άρσεναλ και της Άστον Βίλα (τελικό σκορ 1-3). Στο 52ο λεπτό, από σουτ του ποδοσφαιριστή των φιλοξενουμένων Ντελφ η μπάλα προσέκρουσε στο ένα κάθετο δοκάρι, κυλώντας στη συνέχεια πάνω στη γραμμή, με το σύστημα να αποσαφηνίζει ότι δεν υπήρξε περίπτωση τέρματος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

.