Τερμίτες (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας φωτογραφημένος το Δεκέμβριο του 2008.

Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα, σύνθεση, ενορχήστρωση), Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα, σύνθεση), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα, μπάσσο, σύνθεση), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο) και Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα. Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band. Ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 από τη Vertigo με τίτλο "Armageddon" και περιείχε instrumental κομμάτια, κάποια σε αγγλικό στίχο και για πρώτη παγκόσμια φορά στίχους από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στην αρχαία Ελληνική γλώσσα. Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400) αργότερα έτυχε παγκόσμιας κυκλοφορίας και αναγνώρισης. Σήμερα είναι συλλεκτικό βινύλιο (και εξαιρετικά ακριβό) στις ξένες αγορές. Αμερικάνικος και Ευρωπαϊκός μουσικός τύπος εκθειάζει το Armageddon χαρακτηρίζοντας το έναν από τους καλύτερους δίσκους Progressive rock που ηχογραφήθηκαν ποτέ.[1] Είναι από τους πρώτους έθνικ-ροκ δίσκους και από τους πρώτους δίσκους που αναφέρονται στην οικολογία και την καταστροφή του πλανήτη.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συνθέτης και κιθαρίστας των Τερμιτών Αντώνης Μιτζέλος στη συναυλία του Λυκαβηττού.

Το 1983, έπειτα από την εμπορική αποτυχία του πρώτου τους δίσκου, το συγκρότημα αποφασίζει να στραφεί στον Ελληνικό στίχο. Μαζί με τη γλώσσα των στίχων αλλάζει και το όνομα του συγκροτήματος, το οποίο γίνεται πλέον Τερμίτες. Στο συγκρότημα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος στα ντραμς. Τους στίχους σε αρκετά κομμάτια γράφει ο Μιχάλης Μαρματάκης. Κυκλοφορεί ο ομώνυμος δίσκος (Τερμίτες).

Το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος "Η αμαρτωλή Μαρία" με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στα τραγούδια Αρκούδες και Σκόνη ανατρέποντας τη μουσική ''τάξη '' της χώρας.

Το 1986 την παραγωγή των δίσκων αναλαμβάνει η Virgin. Κυκλοφορεί ο δίσκος "Τσιμεντένια τραίνα". Το Τραγούδι της νύχτας στο album Τσιμεντένια τραίνα το 1986 είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των Τερμιτών με τη μοναδική Φλέρυ Νταντωνάκη με την οποία έκαναν συναυλίες και σειρά ζωντανών παραστάσεων στην ιστορική μουσική σκηνή Ζυγός στην Πλάκα. Στον ίδιο δίσκο υπάρχει και το τραγούδι Σκληρή μουσική, σε στίχους του Αντώνη Μιτζέλου[2]. Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Δημήτρης Βασαλάκης και ο Παύλος Κικριλής γίνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος. Παράλληλα γίνεται μια σημαντική συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού που είναι δηλωτική του τι συμβαίνει μουσικά στη χώρα με τη νέα μουσική που εξαπλώνεται από άκρη σε άκρη. Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σάκης Μπουλάς, ο Αντώνης Βαρδής, οι αδερφοί Κατσιμίχα, η Σοφία Βόσσου κ.α. Το κομμάτι "Πόσο σε θέλω" βγαίνει ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή πάνω στη σκηνή... Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ηχογραφημένη με τον τίτλο "Τσιμεντένιο Κονσέρτο".[3] «Κάτι είχε μόλις αλλάξει στην Ελληνική μουσική…»[1]

Οι Τερμίτες ηχογραφούν στο studio Sierra και συνεργάζονται αρχικά με τον ηχολήπτη Άκη Γκολφίδη [4] κι αργότερα με τον Κώστα Καλημέρη. Παραγωγός σε όλα τα Ελληνόφωνα album που ηχογράφησαν οι Τερμίτες ήταν ο Γιάννης Δουλάμης ενώ τον μεγαλύτερο όγκο των στίχων που μελοποίησαν ήταν των ποιητών Μιχάλη Μαρματάκη, Ξενοφώντα Μπρουτζάκη και Χάρη Καφετζόπουλου. Μελοποίησαν επίσης Charles Bukowski και François Villon. Κυκλοφορούν συνολικά 13 άλμπουμ σε διάστημα 10 ετών (5 studio, 2 live, 7 συλλογές και 5 συμμετοχές), δημιουργώντας ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα στον χώρο του Ελληνικού τραγουδιού. Τη δεκαετία του 1980 ο συνθέτης και κιθαρίστας του συγκροτήματος Αντώνης Μιτζέλος εκτός από τη χαρακτηριστικά μεγάλη του ταχύτητα έφερε και ανέπτυξε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τεχνικές όπως το Tapping, Floyd rose tremolo και Violin-volume gtr. Δίνουν συναυλίες σε clubs (Κύτταρο, Rodeo, Λύδρα, Tiffanys κ.ά) και μεγάλα στάδια. Κορυφαίες συναυλίες τους ήταν αυτές στο θέατρο του Λυκαβηττού και στο ΣΕΦ. Οι Τερμίτες ενοποιώντας τους δυο αντίθετους αισθητικά πόλους του τραγουδιού στη χώρα, συνεργάζονται με τους: Γιώργο Νταλάρα, Φλέρυ Νταντωνάκη, Παύλο Σιδηρόπουλο, Αντώνη Βαρδή, Σάκη Μπουλά, Αδελφούς Κατσιμίχα, Γιάννη Γιοκαρίνη, Σοφία Βόσσου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Το 1988 η επιτυχία και η αναγνώριση από το ευρύ κοινό έχουν έρθει, κάνουν μια μεγάλη περιοδεία σε στάδια και μεγάλα θέατρα μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου και κυκλοφορεί ο τελευταίος και εμπορικότερος δίσκος τους με την ονομασία "Περιμένοντας τη βροχή" [5]. Περιέχει την στούντιο εκτέλεση του Πόσο σε θέλω, την επιτυχία Πάρε με από εδώ, τη Θεά του σκοταδιού, την Πρώτη εποχή κ.α. Είναι επίσης παραδόξως και το έτος διάλυσης του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το συγκρότημα διαλύεται επειδή είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ του και η rock μουσική δεν ακουγόταν εκείνη την εποχή στον ελληνικό χώρο. Δίνουν ωστόσο την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν έπειτα από 10 χρόνια για μια μεγάλη συναυλία.

Η συναυλία αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντώνη Μιτζέλου το 1998 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το οποίο ήταν κατάμεστο από 17.000 φίλους των Τερμιτών και με μια αντίστοιχη συναυλία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Βαρδής, ο Πάνος Κατσιμίχας ο Γιάννης Σμοΐλης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο κιθαρίστας Μιτζέλος Μιτζέλος γιος του Αντώνη Μιτζέλου και άλλοι. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα σε ένα διπλό CD με τον τίτλο "Η συναυλία" και πούλησε αρκετές χιλιάδες κομμάτια. Η συναυλία (ή αποσπάσματα αυτής) μεταδίδεται κατά καιρούς από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Οι Τερμίτες ενοποίησαν τους σημαντικότερους πόλους του Ελληνικού τραγουδιού (λαϊκό-έντεχνο-ροκ) τη δεκαετία του 1980-90 και ήταν οι βασικοί δημιουργοί του Σύγχρονου Ελληνικού ηλεκτρικού τραγουδιού.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τερμίτες / P. L. J. Band[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1979 - Gaspar (7", EP, Ltd) P. L. J. Band βινύλιο 45’
  • 1982 - Armageddon - P. L. J. Band (Vertigo) LP βινύλιο [Vertigo: 848 890-2]
  • 1983 - Τερμίτες - P. L. J. Band (Polygram) LP βινύλιο, Cass
  • 1984 - Η αμαρτωλή Μαρία - Τερμίτες & Γιώργος Νταλάρας (Polygram ) LP βινύλι, Cass
  • 1986 - Η μπαλάντα της νύχτας - Τερμίτες & Φλέρυ Νταντωνάκη (Virgin) 7" βινύλιο 45 RPM, EP
  • 1986 - Τσιμεντένια τρένα - Τερμίτες & Φλέρυ Νταντωνάκη (Virgin) LP βινύλιο, Cass
  • 1986 - Τσιμεντένιο κοντσέρτο - Τερμίτες & φίλοι (Virgin) LP βινύλιο, Cass
  • 1987 - Ο Δίσκος Του Και - Various (Virgin - KAI) Vinyl, LP, Cass
  • 1988 - Περιμένοντας την βροχή (Virgin) LP βινύλιο, Cass
  • 1988 - Η εποχή των τυμπάνων - Ήχοι του χειμώνα - Various (Η πόρτα που ανοίγει) - LP
  • 1991 - Armaggeddon (Second Battle - Germany) (Διεθνής έκδοση) CD
  • 1992 - Τα καλύτερα τραγούδια τους - Τερμίτες (Virgin) βινύλιo, CD, Cass
  • 1994 - Σκηνές Rock - Various (Lyra) LP βινύλιο, Cass, CD
  • 1994 - Armaggeddon (worldwide / Vertigo) CD (Διεθνής έκδοση)
  • 1994 - Η αμαρτωλή Μαρία + Τερμίτες (Polygram) CD
  • 1995 - Armaggeddon (Outskirts Of Tunes Record/Germany) LP βινύλιο (Διεθνής έκδοση)
  • 1995 - Ηλεκτρικά όνειρα (Armageddon I, Armageddon II) Vertigo – 2 × Vinyl, LP, Compilation,Cass
  • 1998 - From Vertigo to Virgin (remasters) (Polygram-Virgin) 4 CD
  • 2000 - Η Συναυλία (Live στο Ειρήνης και Φιλίας) - Τερμίτες και φίλοι (EMI) 2xCD
  • 2000 - Περιμένοντας την βροχή +Τσιμεντένια τρένα + Τσιμεντένιο κοντσέρτο (Virgin) CD, Cass
  • 2001 - Όσα δε μπορείς να αφήσεις πίσω (Δίφωνο) CD
  • 2003 - Πόσο σε θέλω - Τα καλύτερα (Virgin) CD
  • 2003 - Universal Music - Χειμώνας 2003 - Various (‎Universal)
  • 2006 - Armaggeddon - Mason Records (All Europe) CD (Διεθνής έκδοση)
  • 2007 - Armaggeddon - Piper records (Estonia) CD (Διεθνής έκδοση)
  • 2008 - Armaggeddon + Gaspar (Anazitisi records) LP βινύλιο (Διεθνής έκδοση)
  • 2009 - Ροκ το ελληνικό (Ελευθεροτυπία) CD
  • 2019 - Armageddon - ‎Cobalt Music (9xFile, AAC, Album)
  • 2020 - Armageddon - ‎Belle Antique (Japan -Asia) CD, Album, RE, RM, SHM (Διεθνής έκδοση)
  • 2021 - Νυχτερινές μεταμορφώσεις - (ακυκλοφόρητη ηχογράφηση του 1985) ΕΡΤ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «popsike.com - PLJ BAND VERTIGO PROGRESSIVE PSYCH MONSTER LP GREECE - auction details». www.popsike.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. 
  2. «Αντώνης Μιτζέλος». Βικιπαίδεια. 2020-06-16. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82&oldid=8303503. 
  3. «ΤΕΡΜΙΤΕΣ». mitzelos-adonis (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. 
  4. «Χρήστης:Ακης Γκολφιδης». Βικιπαίδεια. 2018-01-01. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82:%CE%91%CE%BA%CE%B7%CF%82_%CE%93%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%86%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%82&oldid=6804928. 
  5. «Τερμίτες - Περιμένοντας Την Βροχή». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]