Τεντί Ρισέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεντί Ρισέρ
Προσωπικές πληροφορίες
Ημερ. γέννησης21 Σεπτεμβρίου 1974 (1974-09-21) (49 ετών)
Τόπος γέννησηςΑβινιόν, Γαλλία
Ύψος1,88 μ.
ΘέσηΤερματοφύλακας
Ομάδες νέων
Τουλούζ ΦΚ
Επαγγελματική καριέρα*
ΠερίοδοςΟμάδαΣυμμ.(Γκ.)
1991-1999Τουλούζ ΦΚ77(0)
1999-2000Μπορντό0(0)
2000-2001Λιλ ΟΣΚ1(0)
2001-2002Μπορντό0(0)
2002-2012ΦΚ Σοσό292(0)
Σύνολο370(0)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Ο Τεντί Ρισέρ (γαλλ.: Teddy Richert, γεννημένος στις 21 Σεπτεμβρίου 1974 στην Αβινιόν) είναι ένας Γάλλος τερματοφύλακας, που αυτό τον καιρό αγωνίζεται στη Σοσό. Ο Ρισέρ θεωρείται ένας από τους σταθερότερους τερματοφύλακες της Λιγκ 1, έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμαφνίσεις την προηγούμενη δεκαετία. Ευκαιρίες για να διακριθεί και σε διεθνές επίπεδο υπήρξαν για τον Ρισέρ αλλά ήταν λίγες και με μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ τους, εξαιτίας της προτίμησης του Ρεϊμόν Ντομενέκ για τον Γκρεγκορί Κουπέ και, στις αρχές της δεκαετίας, για τον Φαμπιάν Μπαρτέζ από τους εκάστοτε προπονητές.

Αγωνίστηκε σε αρκετές γνωστές ομάδες της δεκαετία του '90, ωστόσο έχει δηλώσει πιστός της Μονμπελιάρ. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στη Γαλλία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελώντας προϊόν των ακαδημιών της Τουλούζ ΦΚ, θα περάσει έξι χρονιές φορώντας τη βιολέ φανέλα της και θα λάβει μέρος σε 57 αγώνες της πρώτης κατηγορίας υπερασπιζόμενος την εστία της "ροζ πόλης" (στις οποίες πρέπει να προστεθούν άλλες 20 στη δεύτερη κατηγορία). Έχοντας πάρει μεταγγραφή για τη Ζιροντέν Μπορντό το καλοκαίρι του 1999, αναγκάζεται να ανταγωνιστεί τον Ουλρίχ Ραμέ και θα συμμετάσχει σε μόλις έναν αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την επόμενη χρονιά καταλήγει δανεικός στη Λιλ ΟΣΚ για να δώσει μια νέα ώθηση στην καριέρα του, όπου όμως θα υποστεί ρίξη του αχίλλειου τένοντα και έτσι θα χάσει το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου. Τελικά καταλήγει στη Σοσό Μονμπελιάρ όπου η, μέχρι πρότινος, φθίνουσα καριέρα του πέρνει μια νέα τροπή. Ερχόμενος το 2001 σε μία ομάδα που μόλις είχε προβιβαστεί στην Division 1, ο Τεντί Ρισέρ σύντομα καταφέρνει να επιβληθεί και να γίνει ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας του Σταντ Μπονάλ. Ο τελικός του Λιγκ Καπ Γαλλίας του 2004, που κερδήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην ΦΚ Ναντ και στη διάρκεια του οποίου έκανε ηρωϊκές επεμβάσεις (με σημαντικότερη στιγμή την απόκρουση ενός χτυπήματος panenka από τον Μικαέλ Λαντρό), αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του και το σημείο έναρξης της λατρείας του φίλαθλου κοινού της Σοσό για αυτό τον παίκτη. Κατόρθωμα που θα επαναλάβει 3 χρόνια αργότερα αποκρούοντας τα πέναλτι από πλευράς Μαρσέιγ των Μαουλιντά και Ζουμπάρ στη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Γαλλίας του 2007 που η Σοσό κερδίζει στα πέναλτι (2-2 η κανονική διάρκεια και 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι).

Μερικές μέρες αργότερα, αυτός ο τερματοφύλακας που πάντα έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που χαιρόταν περισσότερο με τα επιτεύγματα των συμπαικτών του παρά για τα δικά του, βλέπει επιτέλους την αναγνώριση των ικανοτήτων του εκλεγόμενος από τους συναδέλφους του καλύτερος τερματοφύλακας της Λιγκ 1 για τη σεζόν 2006/2007 στη διάρκεια των βραβείων UNFP - Canal +[1], βάζοντας έτσι τέλος στην ηγεμονία του τερματοφύλακα της Λυών Γκρεγκορί Κουπέ.

Μετά την προεπιλογή του στην Εθνική Ομάδα της Γαλλίας το καλοκαίρι του 2006, καλείται από τον Ρεϊμόν Ντομκενέκ ως ένας από τους 34 παίκτες της αποστολής, για να λάβει μέρος στις 21 και 22 Αυγούστου 2007 στις φιλικές αναμετρήσεις με την Εθνική Γαλλίας Α' ή την Εθνική Γαλλίας Β', απέναντι στις αντίστοιχες εθνικές της Σλοβακίας. Τελικά θα καταλήξει ρεζέρβα του Σεμπαστιάν Φρέι με τη δεύτερη ομάδα της Γαλλίας.

Έχοντας τραυματιστεί στις αρχές της σεζόν 2010-2011, ο Τεντί αντικαθίσταται από τον Ματιέ Ντρεϊέρ και στη συνέχεια από τον Πιερίκ Κρος μετά τις κακές εμφανίσεις του Ματιέ. Πραγματοποιεί την επιστροφή του στη Λιγκ 1 στις 2 Απριλίου 2011 απέναντι στην ομάδα της Βρέστης.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Palmarès Trophées UNFP - Oscars du football - Meilleur gardien de Ligue 1 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. Sport Palmares. Ανακτήθηκε την 17 Σεπτεμβρίου 2012. (Γαλλικά)