Τεμπούρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


tempura
Tempura με γαρίδες.
ΣειράΥποδοχής
ΠεριοχήΙαπωνία
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςΖεστό με σάλτσα σόγιας
Κυριότερα συστατικάλαχανικά ή θαλασσινά, χυλός

Η τεμπούρα είναι ένα είδος γιαπωνέζικου φαγητού. Πρόκειται για λαχανικά ή θαλασσινά τηγανισμένα σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Το είδος αυτού του φαγητού προήλθε από την Πορτογαλία και μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία στα μέσα του 16ου αιώνα.

Μαγείρεμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά ο χυλός για την τεμπούρα φτιάχνεται με μαλακό αλεύρι σίτου και νερό. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να προστίθενται άλλα υλικά, όπως αυγά, μαγειρική σόδα ή μπέηκιν πάουντερ, άμυλο, λάδι ή μπαχαρικά. Παραδοσιακά ο χυλός αναμειγνύεται την στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας τα κινέζικα ξυλάκια φαγητού. Ο χυλός αναμειγνύεται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και οι σβώλοι που απομένουν, δίνουν στην τηγανιτή τεμπούρα το μοναδικό της σχήμα. Χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε να μην αναμειχθεί παραπάνω από όσο χρειάζεται η τεμπούρα, διότι διαφορετικά θα αποκτήσει λαστιχωτή υφή και θα μοιάζει με λουκουμά.

Υπάρχει διαθέσιμο ειδικό αλεύρι για την παρασκευή tempura στα μεγάλα καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Στην τεμπούρα δεν χρησιμοποιούνται τρίμματα ψωμιού. Το φαγητό που φτιάχνεται με αυτή αναφέρονται σε ιαπωνικού τύπου τηγανιτά φαγητά, όπως το τονκάτσου (χοιρινή κοτολέτα) ή έμπι φουράι (τηγανιτή γαρίδα).

Θαλασσινά ή λεπτοκομμένα λαχανικά βυθίζονται στο χυλό και στη συνέχεια τηγανίζονται γρήγορα μέσα σε καυτό λάδι. Συνήθως, χρησιμοποιείται φυτικής προέλευσης λάδι το οποίο ζεσταίνεται περίπου στους 160 με 180°C. Ο χρόνος μαγειρέματος για τους διάφορους τύπους τεμπούρα ποικίλει σημαντικά από μερικά δευτερόλεπτα για τα πολύ λεπτά λαχανικά έως μερικά λεπτά για τα παχύτερα υλικά ή για ανάμεικτα λαχανικά με κουρκούτι.

Κοινά υλικά για τεμπούρα είναι θαλασσινά, όπως γαρίδες και καλαμάρια, καθώς και πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και γλυκοπατάτες μεταξύ άλλων.

Σερβίρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τεμπούρα σερβίρεται καυτή μετά το μαγείρεμα. Μερικές φορές συνοδεύεται από μία σάλτσα, που συνήθως φτιάχνεται από ζωμό ντάσι, μιρίν και σόγια. Μερικές φορές η τεμπούρα σερβίρεται με ειδικό αλάτι. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό σε σούπες όπως σόμπα ή ουμπόν.