Τελικός ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ 1999

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 1999, που αποτελεί έναν από τους συναρπαστικότερους αγώνες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με δραματική εξέλιξη, έγινε στις 26 Μαϊου του 1999 στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης, ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Μπάγερν Μονάχου. Ο αγώνας έχει μείνει στην ιστορία για τη δραματική εξέλιξη που είχε μετά το 90΄, οπότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέτρεψε το εις βάρος της 0-1 και κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης για δεύτερη φορά, μετά το 1968. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκλήρωσε έτσι το τρεμπλ, με πρωτάθλημα, κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπάγερν, από την άλλη, αν και πήρε το πρωτάθλημα με 15 βαθμούς διαφορά από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, έχασε το τρεμπλ, αφού η Βέρντερ Βρέμης πήρε και το Κύπελλο Γερμανίας, νικώντας τους Βαυαρούς στα πέναλτι.

Η εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχή του αγώνα βρίσκει την Μπάγερν μπροστά. Στο 6ο λεπτό οι Γερμανοί ΄κερδίζουν φάουλ έξω από την περιοχή του Σμάιχελ. Ο Μάριο Μπάσλερ στέλνει τη μπάλα με αριστοτεχνικό τρόπο τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας έτσι το 0-1 για τους παίκτες του Ότμαρ Χίτσφελντ, που είχε κατακτήσει ήδη ένα Τσάμπιονς Λιγκ, το 1997 με την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ήταν η πρώτη χρονιά του Χίτσφελντ, και είχε καταφέρει κιόλας να πάρει με ενδεικτική άνεση το πρωτάθλημα, και να φτάσει την Μπάγερν μια ανάσα από το Τσάμπιονς Λιγκ. Και μετά το 1-0 του Μπάσλερ, οι Βαυαροί γινόντουσαν αυτόματα το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης. Αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είχε παραμείνει αήττητη σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, μπορούσε να αντιδράσει.

Παρ΄ όλα αυτά, η Μπάγερν εξακολουθούσε να κάνει ευκαιρίες, και είχε δοκάρι με τον Γέρεμις, ενώ η εστία του Σμάιχελ θα μπορούσε να παραβιαστεί πολλές φορές, όπως με τον Γιάνκερ, αλλά ο Δανός τερματοφύλακας έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Και το 1-0 για την Μπάγερν, παρέμενε και μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκανε δύο αλλαγές που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έφεραν τα πάνω κάτω προς όφελος της Μάντσεστερ. Στο 67΄ βγάζει τον Μπλόνγκβιστ και περνάει στη θέση του τον Τέντι Σέριγχαμ, θέλοντας έτσι να αλλάξει το σύστημα και να τονώσει την επιθετική γραμμή της Γιουνάιτεντ. Στο 81ο λεπτό, και ενώ το 1-0 παρέμενε υπέρ της Μπάγερν, ο Φέργκιουσον περνάει και τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στη θέση του Άντι Κόουλ, δείχνοντας έτσι ότι θα τα παίξει όλα για όλα μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Παρ΄ όλα αυτά, οι Γερμανοί κρατούσαν το προβάδισμα και δεν υπήρχαν πολλές ευκαιρίες πια στην Μάντσεστερ να αντιδράσει, αφού η ώρα περνούσε.

Οι καθυστερήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίνονται 3 λεπτά σαν χρόνος καθυστερήσεων. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει τη μπάλα. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δίνει στον Γκάρι Νέβιλ, ο οποίος βγάζει σέντρα, με προβολή όμως η μπάλα φεύγει κόρνερ. Ο Μπέκαμ πάει στο κόρνερ, ενώ μέσα στην περιοχή είναι 20 παίκτες, εκτός από τον Μπέκαμ και τον Σμάιχελ. Ο Μπέκαμ χτυπάει το κόρνερ, οι αμυντικοί διώχνουν, όχι όμως μακριά. Η μπάλα έρχεται στον Σέριγχαμ, που κάνει με σουτ το 1-1. Το ματς έρχεται στα ίσα στο 91ο λεπτό.

Η Γιουνάιτεντ έχει ξανά τη μπάλα, και το κέρδος είναι ακόμα ένα κόρνερ. Ο Μπέκαμ πάλι στη γωνία. Το χτυπάει με περισσότερη δύναμη από ότι στο 1-1. Κι εκεί γίνεται μία από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στο ποδόσφαιρο, σύγχρονο και μη. Η άλλη αλλαγή του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, πετάγεται, πιάνει την κεφαλιά και κάνει το 2-1. Τώρα πια, το σύνθημα είναι "Manchester United reached the promised land".

Λεπτομέρειες τελικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

26 Μαΐου 1999
20:45 Ώρα Κεντρικής Ευρώπης
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2 – 1 Μπάγερν Μονάχου Καμπ Νου, Βαρκελώνη
Θεατές: 90,045
Διαιτητής: Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία)
Σέριγχαμ  90+1'
Σόλσκιερ  90+3'
Report Μπάσλερ  6'
Manchester United
Bayern Munich
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ:
GK 1 Πέτερ Σμάιχελ (c)
RB 2 Γκάρι Νέβιλ
CB 5 Ρόνι Γιόνσεν
CB 6 Γιάπ Σταμ
LB 3 Ντένις Ίργουιν
RM 11 Ράιαν Γκιγκς
CM 7 Ντέιβιντ Μπέκαμ
CM 8 Νίκι Μπατ
LM 15 Γέσπερ Μπλόμκβιστ 67'
CF 19 Ντουάιτ Γιόρκ
CF 9 Άντι Κόουλ 81'
Substitutes:
GK 17 Ράιμοντ φαν ντερ Γκάουβ
DF 4 Ντέιβιντ Μέι
DF 12 Φιλ Νέβιλ
DF 30 Γουές Μπράουν
MF 34 Τζόναθαν Γκρίνινγκ
FW 10 Τέντι Σέριγχαμ 67'
FW 20 Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ 81'
Manager:
Άλεξ Φέργκιουσον
ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ:
GK 1 Όλιβερ Καν (c)
SW 10 Λόταρ Ματέους 80'
RB 2 Μάρκους Μπάμπελ
CB 25 Τόμας Λίνκε
CB 4 Σάμιουελ Οσέι Κουφούρ
LB 18 Μίχαελ Τάρνατ
CM 11 Στέφαν Έφενμπεργκ 60'
CM 16 Γενς Γέρεμις
RF 14 Μάριο Μπάσλερ 90'
CF 19 Κάρστεν Γάνκερ
LF 21 Αλεξάντερ Ζίκλερ 71'
Substitutes:
GK 22 Μπέρντ Ντρέερ
DF 5 Τόμας Χέλμερ
MF 7 Μεχμέτ Σολ 71'
MF 8 Τόμας Στρούντς
MF 17 Τόρστεν Φίνκ 80'
MF 20 Χασάν Σαλιχάμιτζιτς 90'
FW 24 Αλί Νταέι
Manager:
Ότμαρ Χίτσφελντ

Man of the Match:
Μάριο Μπάσλερ (Μπάγερν Μονάχου)

Βοηθοί διαιτητές:
Τζενάρο Ματσέι (Ιταλία)
Κλαούντιο Πουγκλίσι (Ιταλία)
4ος διαιτητής:
Φιορέντσο Τρέοσι (Ιταλία)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]