Τα Απομεινάρια μιας Μέρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα Απομεινάρια μιας Μέρας
ΣυγγραφέαςΚαζούο Ισιγκούρο
ΜεταφραστήςΓιούρι Κοβαλένκο
ΤίτλοςThe Remains of the Day
Γλώσσααγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσηςΜαΐου 1989
Μορφήιστορικό μυθιστόρημα
Βραβείαβραβείο Μπούκερ[1]
LC ClassOL59048W
ΠροηγούμενοAn Artist of the Floating World
ΕπόμενοThe Unconsoled

Τ' απομεινάρια μιας μέρας είναι ο τίτλος του βιβλίου που εκδόθηκε 1989 από τον Ιαπωνικής καταγωγής συγγραφέα και κατόχου του Νόμπελ Λογοτεχνίας (2017) Καζούο Ισιγκούρο που έζησε μετά τα 5 του χρόνια στην Αγγλία. Το βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή ενός Άγγλου μπάτλερ, απέσπασε πολλές θετικές κριτικές και κέρδισε μεταξύ άλλων το βραβείο Μπούκερ στην Αγγλία.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως κάθε προηγούμενη δουλειά του Κάζουο Ισίγκουρο, έτσι και το εν λόγω βιβλίο είναι γραμμένο σε αφήγηση πρώτου προσώπου. Ο αφηγητής, ο μπάτλερ με το όνομα Στήβενς, αναφέρει στοιχεία της ζωής του στο παρελθόν καθώς σημαντικές εξελίξεις στη ζωή του λαμβάνουν χώρα στο λογοτεχνικό παρόν. Διάφορα γεγονότα του παρόντος διεγείρουν μνήμες που εξιστορούν όλες τις σημαντικές πτυχές της ζωής του Στήβενς και έτσι η εικόνα συμπληρώνεται ως προς την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου αυτού αλλά και ως προς την πορεία της κοινωνίας των ευγενών από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως τα τέλη της δεκαετίας του 1950 όπου επέρχεται οριστικά η πτώση της Βρετανικής Αριστοκρατίας.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία ξεκινά με τον Στήβενς (έναν επαγγελματία μπάτλερ), να παροτρύνεται από τον νέο του εργοδότη, τον Αμερικάνο Κύριο Φάρανταιη να ξεκινήσει με το αυτοκίνητο μία περιπλάνηση εκτός της οικίας στην οποία υπηρετεί για πάνω από 25 χρόνια καθώς ακόμη και ο εργοδότης του θα απουσιάζει για κάποιες εβδομάδες. Ο Στήβενς αρχικά θεωρεί την πραγματοποίηση ενός τέτοιου ταξιδιού τελείως απίθανη αλλά τελικά αποφασίζει να επισκεφτεί τη Δεσποινίδα Κέντον, η οποία υπήρξε πρώην οικονόμος του οίκου στον οποίο εργάζεται ο Στήβενς ακόμη. Σκοπός του Στήβνες είναι να ζητήσει από τη Δεσποινίδα Κέντον να δουλέψει ξανά στον οίκο, εφόσον και η ίδια του έχει αναφέρει στην αλληλογραφία τους πως ο γάμος της διαλύθηκε.

Καθώς ο Στήβενς ταξιδεύει, θυμάται πράξεις του από το παρελθόν και τα συναισθήματα του για τη Δεσποινίδα Κέντον τα οποία ποτέ δεν εξέφρασε ή και ποτέ δεν συνειδητοποίησε. Έτσι ο Στήβενς μένει με μία αίσθηση απώλειας και μετάνοιας στο τέλος του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο με χρήση αφήγησης. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ξεκάθαρη η ιδιοσυγκρασία του μπάτλερ που πρωταγωνιστεί. Αν και το βιβλίο αναφέρεται στην έλξη του αφηγητή προς την οικονόμο Δεσποινίδα Κέντον, ο αφηγητής Στήβενς, ο οποίος έχει ζήσει όλη του τη ζωή υπηρετώντας με αφωσίωση ευγενείς και χωρίς να έχει ποτέ ασχοληθεί με την προσωπική καλλιέργεια για λόγους πέραν της άριστης διεκπεραίωσης των εργασιών του, δεν κάνει ποτέ λόγο για την έλξη του προς την Οικονόμο, παρά μόνο την υπονοεί. Για παράδειγμα ο Στήβενς αναφέρει την οικονόμο συνεχώς ως Δεσποινίδα Κέντον, ενώ εδώ και 20 χρόνια είναι παντρεμένη και το όνομα της θα έπρεπε να είναι Κυρία Μπεν - κάτι τόσο τυπικό που δε θα διέφευγε από έναν μπάτλερ της κλάσης του Στήβενς.

Το τέλος του βιβλίου μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Είτε ο μπάτλερ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πώς ξόδεψε τη ζωή του, είτε προσπαθεί να βρει πώς να συμπληρώσει το υπόλοιπο της ημέρας του, είτε να επιστρέψει στη ζωή το μπάτλερ που κάνει τα πάντα για να ευχαριστήσει τον εαυτό του με αποτέλεσμα να μη μαθαίνει εν προκειμένω από τα λάθη του παρελθόντος.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στήβενς – ένας επαγγελματίας Άγγλος μπάτλερ
  • Δεσποινίς Κέντον – οικονόμος
  • Λόρδος Ντάρλινγκτον – ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του Ντάρλινγκτον Χωλ (Darlington Hall) όπου εργάζεται ο Στήβενς
  • Κύριος Φάρανταιη – ο νέος εργοδότης του Στήβενς

Ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάνω στο βιβλίο βασίστηκε μια ομώνυμη ταινία του 1993 του σκηνοθέτη Τζαίημς Άϊβορι, με πρωταγωνιστές τον Άντονυ Χόπκινς και την Έμμα Τόμσον. Η ταινία προτάθηκε για οκτώ βραβεία Όσκαρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. thebookerprizes.com/the-booker-library/books/the-remains-of-the-day. Ανακτήθηκε στις 2  Ιουνίου 2022.