Ταρμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°13′58″N 0°4′28″E / 43.23278°N 0.07444°E / 43.23278; 0.07444

Ταρμπ

Σφραγίδα

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήΆνω Πυρηναία, καντόνιο της Ταρμπ-4, καντόνιο της Ταρμπ-5 και διαμέρισμα της Ταρμπ
 • Mayor of TarbesGérard Trémège (από 2020)
Ταχυδρομικός κώδικας65000[1]
Κωδικός Κοινότητας65440[2]
Πληθυσμός43.955 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση15,33 km²[4]
Υψόμετρο304 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ταρμπ
43°13′58″N 0°4′28″E
Ιστότοποςhttp://www.tarbes.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Η Ταρμπ (γαλλ. Tarbes - Ταρμπ; οξιταν. Tarba) είναι πόλη της Ν. Δ. Γαλλίας στην ιστορική περιοχή της Μπιγκόρρα, πρωτεύουσα του νομού των Άνω Πυρηναίων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οροσειρά των Πυρηναίων από την Ταρμπ

Η Ταρμπ βρίσκεται βόρεια των Πυρηναίων, τα οποία δεσπόζουν στον ορίζοντά της και είναι σε κοντινή απόσταση από μεγάλο αριθμό χιονοδρομικών κέντρων. Το μέσο ύψος της περιοχής στην οποία βρίσκεται η Ταρμπ είναι 304 μέτρα από τη θάλασσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρήματα στην περιοχή δείχνουν πως δημιουργήθηκε γύρω στον 3ο π.Χ. αιώνα, και ίσως να δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του εμπορίου του αλατιού στην περιοχή αυτή των Πυρηναίων. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί υπολείμματα από Ρωμαϊκές βίλες και μεγάλα αγροκτήματα ενώ έχουν βρεθεί και ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού του 4ου αιώνα.

Κατά την περίοδο των πρώτων μ.Χ. αιώνων και τον Μεσαίωνα η πόλη γνώρισε διάφορες επιδρομές που θα οδηγήσουν και στην οικοδόμηση ενός οχυρού στην περιοχή. Το 840, μετά από μια καταστροφική επιδρομή των Βίκινγκς, ένας νέος Καθεδρικός ναός γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθεί η πόλη, ιδρύθηκε. Κατά την διάρκεια των θρησκευτικών πολέμων ο ναός καθώς και γύρω μονές και εκκλησίες θα πυρποληθούν, ενώ οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν.

Η πόλη θα αναβιώσει τον 17ο αιώνα μετά την ανακατασκευή του επισκοπικού παλατιού το 1652 την ίδρυση νέου νοσοκομείου και νέων μονών. Τον 18ο αιώνα θα γνωρίσει ανάπτυξη στην βιοτεχνία, την γεωργία και το εμπόριο και θα επεκταθεί προς νέες περιοχές. Το 1800 γίνεται έδρα νομού, ενώ το 1859 ενώνεται σιδηροδρομικά με το Παρίσι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1870 στην πόλη εμφανίζονται οι πρώτες μορφές βιομηχανικής ανάπτυξης, με την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής όπλων για το Πυροβολικό. Η παραγωγή του εργοστασίου θα ενταθεί κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η βιομηχανία θα αλλάξει.

Σήμερα η πόλη αποτελεί ένα από τα δύο βιομηχανικά κέντρα της περιοχής (το άλλο είναι η Τουλούζη), με την παραγωγή κυρίως να αφορά τον τομέα των σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών. Η κύρια όμως δραστηριότητα ανήκει στον τριτογενή τομέα, ενώ στην πόλη υπάρχουν και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στην πόλη υπάρχει παράρτημα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τουλούζ (IUT de Tarbes Toulouse III) καθώς και η Εθνική Πολυτεχνική Σχολή της Τάρμπ (École nationale d'ingénieurs de Tarbes).

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare de Tarbes προσφέρει απευθείας συνδέσεις με το Παρίσι, το Μπορντώ, την Τουλούζη, την Μπαγιόν και αρκετούς περιφερειακούς προορισμούς. Ο αυτοκινητόδρομος A64 συνδέει την πόλη με την Μπαγιόν και την Τουλούζη. Η πόλη εξυπηρετείται επίσης από το μικρό αεροδρόμιο aéroport de Tarbes-Lourdes-Pyrénées.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]