Επανάσταση στην Τυνησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ταραχές στην Τυνησία 2010–2011)

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2010, στην πόλη Σιντί Μπουζίντ της Τυνησίας, ένας πλανόδιος πωλητής φρούτων και λαχανικών, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση των προϊόντων του από την αστυνομία επειδή δεν είχε άδεια. Η ενέργεια αυτή του 27χρονου πωλητή, ο οποίος τελικά εξέπνευσε στις 4 Ιανουαρίου του 2011, είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης αρχικά στη Σιντί Μπουζίντ και στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών τουλάχιστον 219 άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αναφέρθηκε ότι 219 άτομα σκοτώθηκαν και 510 τραυματίστηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου 2011. Εξ αυτών οι 147 πέθαναν στο δρόμο και οι υπόλοιπο 72 στις φυλακές.[1]

Στις 14 Ιανουαρίου του 2011 ο πρόεδρος της χώρας Μπεν Αλί εγκατέλειψε την Τυνησία και κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία. Την εξουσία ανέλαβε ο μέχρι τότε πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανουσί. Στις 28 Ιανουαρίου 2011 άρχισαν διαδηλώσεις με αίτημα και την παραίτηση του Γκανουσί.

Κατάσταση στην Τυνησία πριν το ξέσπασμα των διαδηλώσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τυνησία για πολλά χρόνια παρουσιαζόταν, ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες, ως χώρα πρότυπο στον μουσουλμανικό κόσμο καθώς φαινόταν ότι είχε οικονομική σταθερότητα και ότι, σε αντίθεση με γειτονικές της χώρες, φονταμενταλιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις δεν είχαν επιρροή. Στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε πολύ άσχημες συνθήκες και υποφέρει από την ανεργία (ακόμα και νέοι πτυχιούχοι) και την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαφθορά του καθεστώτος, την αυταρχικότητα της αστυνομίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στις διαδηλώσεις και τις ταραχές στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011 στην Τυνησία.

Χρονικό των διαδηλώσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι κάτοικοι της Σιντί Μπουζίτ συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια στην πόλη για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομίας. Η κάλυψη των διαδηλώσεων από τα μέσα ενημέρωσης της Τυνησίας ήταν περιορισμένη.

Στις 27 Δεκεμβρίου ανεξάρτητες εργατικές ενώσεις οργάνωσαν διαδήλωση στην Τύνιδα για συμπαράσταση προς τους κατοίκους της Sidi Bou Zid ενώ παράλληλα προέβαλαν και το αίτημα για δημιουργία θέσεων εργασίας. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Sousse, Sfax and Meknassy. Στις 28 του μήνα η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Τυνησίας (Tunisian Federation of Labour Unions) οργάνωσε διαδήλωση στην Γκαφσά. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και στις 29 Δεκεμβρίου.

Στις 30 Δεκεμβρίου η αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις στις πόλεις Monastir, Sbikha και Chebba. Την επομένη η Tunisian National Lawyers Order κάλεσε τους δικηγόρους σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα ενώ ο Mokhtar Trifi, πρόεδρος της Λίγκα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τυνησίας (Tunisian Human Rights League)(LTDH), κατήγγειλε ότι δικηγόροι σε ολόκληρη τη χώρα είχαν χτυπηθεί άγρια από την αστυνομία.

Στις 3 Ιανουαρίου έγιναν διαδηλώσεις στην πόλη Ταλά στη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν επεισόδια. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει με τη χρήση δακρυγόνων τους διαδηλωτές οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και επιτέθηκαν στα γραφεία του Constitutional Democratic Rally.

Στις 6 Ιανουαρίου οι Τυνήσιοι δικηγόροι κήρυξαν απεργία διαμαρτυρόμενοι και για τις βιαιοπραγίες αστυνομικών εις βάρος συναδέλφων τους τις προηγούμενες ημέρες. Τις επόμενες ημέρες και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι κήρυξαν απεργία.

Στις 12 Ιανουαρίου μια δημοσιογράφος της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI δήλωσε ότι η ίδια και ο εικονολήπτης που ήταν μαζί της χτυπήθηκαν με γκλομπ από αστυνομικούς στη διάρκεια ταραχών στην Τύνιδα και ότι κατασχέθηκε η κάμερά τους.

Στις 27 Ιανουαρίου έγινε ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν ικανοποιήθηκαν και άρχισαν νέες διαμαρτυρίες την επόμενη ημέρα, με αίτημα την παραίτηση και της κυβέρνησης του Γκανουσί.

Στις 29 Ιανουαρίου στην πόλη Γκαφσά σημειώθηκε μία ακόμη αυτοπυρπόληση νέου 21 ετών, ο οποίος ήταν άνεργος και με τον τρόπο αυτό ήθελε να "καταγγείλει την οικτρή οικονομική κατάσταση"[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Έθνος Αρχειοθετήθηκε 2009-09-01 στο Wayback Machine., Τυνησία: 219 νεκροί ο απολογισμός των ταραχών, 1-2-2011.