Ταραξίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταραξίας
Γέννηση30 Μαΐου 1981 (1981-05-30) (42 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Είδος τέχνηςΤραγούδι
Καλλιτεχνικά ρεύματαΕλληνικό hip hop
Σημαντικά έργαΑγνωστοφοβία
Αστάθμητος Παράγοντας
Δηλητήριο & Φάρμακο
Βάσανο & Βάλσαμο
ΒραβεύσειςMAD Video Music Awards

Ο Γιώργος Γκόγκας (Αγρίνιο, 30 Μαΐου 1981)[1] ευρύτερα γνωστός ως Ταραξίας, είναι συνθέτης, στιχουργός, MC, DJ και μουσικός παραγωγός.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1998-2001: Απαρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία 15 ετών, ο Ταραξίας δημιούργησε στο Παγκράτι το πρώτο του συγκρότημα μαζί με τον Εισβολέα και τον Γέλω, τους NC.S οι οποίοι μετονομάστηκαν σε Άγνωστοι Γνωστοί (Άλφα Γάμα).

Το 1998 υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την FM Records και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο EP των Άλφα Γάμα με τίτλο Νεοέλληνα Άκου που φτάνει στο στο νούμερο 7 της λίστας πωλήσεων της IFPI.

Τo 2001 Κυκλοφορεί το άλμπουμ Αγνωστοφοβία που ξεπερνά τις 15.000 δίσκους και ανεβάζει τους Άλφα Γάμα στην κορυφή καθώς ψηφίζονται το καλύτερο hip hop group την Ελλάδα. Ύστερα από αυτό, το συγκρότημα διασπάται.

2004-2007: Συνεργασίες και πρώτος προσωπικός δίσκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Tο 2004 μπήκε στο Family και συμμετέχει στο πρώτο χρυσό δίσκο των Goin' Through, με τίτλο La Sagrada Familia.[1]

Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό δίσκο Διαταραχή με την Def Jam / Universal φτάνοντας τους 10.000 δίσκους και συμμετέχει στο χρυσό άλμπουμ των Goin' Through, Vendetta. Ταυτόχρονα κάνει εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα ως MC / DJ και στη σκηνή του Βοτανικού με το συγκρότημα και την Άννα Βίσση. Επίσης παίζει support στις συναυλίες στην Αθήνα μεγάλων ξένων καλλιτεχνών όπως Snoop Dogg, Busta Rhymes,[2] De La Soul και στη Βουλγαρία με τον Kurtis Blow.

Το 2007 συμμετείχε στο single remake Το Σχολείο με τον Πασχάλη κερδίζοντας βραβείο στα Mad Video Music Awards, παρότι ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία με το προσωπικό του τραγούδι Ένας MC από την Ελλάδα.

Παράλληλα βγαίνει στη σκηνή με τον Νίκο Μίχα και το Θηρίο διασκευάζοντας για τη φύση το Όλα Γύρω Σου Γυρίζουν του Σάκη Ρουβά και Κωντόπουλου. Το ίδιο καλοκαίρι κυκλοφορεί με τον Ψ και DJ Vinyl το καλοκαιρινό 1/4 Διχάλα με μεγάλη επιτυχία.

Το 2007 κυκλοφόρησε δωρεάν το άλμπουμ Δηλητήριο + Φάρμακο από την εταιρεία του, Hip Hope.[3] Έπειτα το 2008 αφού έχει εμφανιστεί στο ΦΙΞ Θεσσαλονίκης με το γκρουπ και το Γιώργος Τσαλίκης και συμμετάσχει στο επίσης χρυσό δίσκο Βέτο αποχωρεί από το Family προκαλώντας και πάλι την έκπληξη όλων.

2009-2013: Δεύτερος προσωπικός δίσκος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 επιστρέφει μόνος πλέον με τον προσωπικό δίσκο Αστάθμητος Παράγοντας, το από το Hip Hope Movement και τη Legend.

Από το δίσκο ξεχωρίζει η επανεκτέλεση του Ελλάς του Σταμάτη Μεσημέρη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Επίσης αναβιώνει μαζί το Ζαμανφού με τον Σάκη Μπουλά σε ένα ανεβαστικό Remix. Το νέο προσωπικό Label του Ταραξία είναι το Hip Hope Movement.

Το κίνημα παίρνει σάρκα και οστά στις 4 Ιουνίου του 2011 διανέμοντας δωρεάν το νέο δίσκο του Ταραξία Βάσανο & Βάλσαμο σε μια συναυλία στο Κύττερο με οικολογικό εισιτήριο (1 κουτί αλουμινίου) με την Open Mind, κάτι που δείχνει τις προθέσεις του καλλιτέχνη και του κινήματος του για τη μουσική και την τέχνη στην υπηρεσία του περιβάλλοντος.

Το 2012-13 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφόρησε το Πάρτυ Κάθε Βράδυ και το Όλα Αλλάζουν με τη Γ. Χριστοδούλου στην Κύπρο. Μετά από μια επιτυχημένη σεζόν εμφανίσεων στο Matter, συνέχισε στο Dogs Thessaloniki πάρτυ. Στο Dogs γυρίστηκε το νέο του κλιπ Ξέρω πως δεν Μαγαπάς και το Δε Με Νοιάζει με τη Λένια Ραζή.

2017-παρόν: Νέα μπάντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017 δημιουργεί ένα καινούριο σχήμα με όνομα Λεγεώνα μαζί με τους TNS, Τάκι Τσαν, Ισορροπιστή και Dj Rico και κυκλοφορούν το πρώτο τους video clip με τίτλο Πες Την Αλήθεια. Στη συνέχεια κυκλοφορούν το πρώτο τους Mixtape με διάφορα remix από παλαιότερα τραγούδια τους.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικοί δίσκοι

Μαζί με τους Άλφα Γάμα

Μαζί με τους Goin' Through

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ταραξίας "Διαταραχή"...». www.musiccorner.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2019. 
  2. Tzouvaras, Dimitris (26 Ιουλίου 2015). «Jollina & Ταραξίας πρωταγωνιστούν σε μία «Νύχτα Καλοκαιρινή» #VideoPremiere». Hit Channel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2019. 
  3. «Δηλητήριο + Φάρμακο : Ταραξίας : Mygreek.fm». www.mygreek.fm. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2019.