Ταμπού (παιχνίδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το "Tαμπού" είναι επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1989[1]. Παίζεται σε μεγάλες παρέες ατόμων και σκοπός των παικτών είναι να περιγράψουν στους συμπαίκτες τους κάποια λέξη μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν 5 απαγορευμένες λέξεις που βρίσκονται σε κάθε κάρτα ή ομόρριζα τους.

Εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κλεψύδρα
  • Κάρτες του επιτραπέζιου (Με μία λέξη που πρέπει να περιγραφτεί και 5 που δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά την περιγραφή της λέξεις)
  • Χαρτί και μολύβι (Για την καταγραφή του σκορ)
  • Buzzer (προτεραιότητας).

Κανόνες Παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παίκτες χωρίζονται σε ομάδες ίσου αριθμού ατόμων. Σε κάθε γύρο, κάθε ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο επιχειρεί να βρει όσες περισσότερες λέξεις γίνεται. Τον ρόλο του ατόμου που περιγράφει τη λέξη στους συμπαίκτες του τον παίρνουν οι παίκτες εναλλάξ. Κάθε λέξη που κερδίζεται αποτελεί έναν πόντο για την ομάδα. Για να θεωρείται ότι η λέξη βρέθηκε όμως θα πρέπει αυτός που περιγράφει να χρησιμοποίησε μόνο τον λόγο, όχι μορφασμούς ή κινήσεις, να μην χρησιμοποίησε την ίδια την λέξη ή ομόρριζα της και να μη χρησιμοποίησε κάποια από τις απαγορευμένες λέξεις κάθε κάρτας ή ομόρριζα της. Επίσης για να πάρει πόντο η ομάδα δεν πρέπει να μεταφράσει την λέξη που περιγράφεται. Αν δεν τηρήθηκε κάποιο από τα παραπάνω τότε ο πόντος δεν προστίθεται. Κάθε φορά που μαντεύεται μία λέξη τότε οι παίκτες προχωρούν στην επόμενη περιγραφή μέχρι να τελειώσει ο χρόνος. Αν ωστόσο μία λέξη θεωρηθεί δύσκολη από αυτόν που περιγράφει ή αυτούς που μαντεύουν μπορούν να "πάνε πάσο" και να προχωρήσει η περιγραφή σε μία επόμενη λέξη χωρίς απαραίτητα να βρέθηκε η προηγούμενη. Όταν ο χρόνος τελειώσει προστίθενται οι πόντοι που μαζεύτηκαν στο συγκεκριμένο γύρο και έρχεται η σειρά της επόμενης ομάδας. Το παιχνίδι τελειώνει με νικήτρια την ομάδα που φτάνει πρώτη τους προκαθορισμένους πόντους νίκης.

Δεξιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παίκτες θα πρέπει να διέπονται από ομαδικότητα, παρατηρητικότητα, καλή χρήση του λόγου και συγκέντρωση υπό πίεση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Taboo (1989)». BoardGameGeek. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Taboo (game) (έκδοση 648917762) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).