Τίμοτσκα Κράινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Τίμοτσκα Κράινα (με κίτρινο χρώμα)

Η Τίμοτσκα Κράινα (σερβικά : Тимочка Крајина) είναι γεωγραφική περιοχή της Σερβίας στην αυτόνομη περιφέρεια της Βοϊβοντίνα. Βρίσκεται στην ανατολική Σερβία και καταλαμβάνει την κοιλάδα του ποταμού Τίμοκ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002 έχει 284.112 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή στην αρχαιότητα κατοικήθηκε από το θρακικό φύλο των Μυσών, έως ότου κατακτήθηκαν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η περιοχή ήταν υπό την κυριαρχία της Ρώμης έως το 395 μ.χ.. Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαιρείται σε ανατολική και δυτική έγινε τμήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η οποία αργότερα ονομάστηκε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Σήμερα στο Ζάγετσαρ ανασκάπτονται τα ερείπια της Felix Romulijana (lat. Romuliana Felix ), περισσότερο γνωστή ως Gamzigrad.

Κατά το Μεσαίωνα η περιοχή ελέγχεται αρχικά από το Βυζάντιο, έπειτα τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τέλος την Τουρκία. Ο Σέρβος πρίγκιπας Στέφαν Νεμάνια αποκτά τον έλεγχο της περιοχής. Μετά τη μάχη του Μαρίτσα το 1371 και η Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την περιοχή και παρέμειναν εκεί μέχρι το 1833 όταν η περιοχή ενώθηκε αυτόνομα με τη Σερβία. Ο Σλαβικός πληθυσμός που εγκαταστάθηκε στις αρχές του Μεσαίωνα σχεδόν εξαφανίστηκε από τον 15ο αιώνα αλλά στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν βλάχοι και λίγοι Σέρβοι.

Μεταξύ 1918 και 1922 υπάρχουν δύο διοικητικές περιοχές του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων της Κράινα και της Τίμοκ, και από το 1922 του Ζάγετσαρ. Το 1929 έγινε τμήμα της Μπανόβινα του Μοράβα.

Εθνοτική σύνθεση του πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σέρβοι = 243.148 (85.58%)
  • Βλάχοι = 23.604 (8,31%)
  • Ρομά = 2.723 (0,96%)

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]