Τίμοθυ Ντάλτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίμοθι Ντάλτον
Ο Ντάλτον στο Άμστερνταμ το 1987
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Timothy Dalton (Αγγλικά)
Γέννηση21 Μαρτίου 1946
Βρετανία
ΚατοικίαΤσίζικ
Δυτικό Χόλιγουντ
Σεντ Τζονς
ΕθνικότηταΒρετανός
Χώρα πολιτογράφησηςβρετανική
ΣπουδέςΒασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου (1966)[1]
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, ηθοποιός θεάτρου και ηθοποιός τηλεόρασης
Είδος τέχνηςηθοποιός
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τίμοθι Ντάλτον (γενν. 1946) είναι ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, γνωστός κυρίως για την ενσάρκωση του ρόλου του Τζέιμς Μποντ το 1987 και το 1989.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάλτον γεννήθηκε στη Βόρεια Ουαλία. Ο πατέρας του ήταν Άγγλος, πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια στέλεχος σε διαφημιστικές εταιρίες, ενώ η μητέρα του ήταν Αμερικανίδα, ιταλικής και ιρλανδικής καταγωγής. Σε ηλικία 4 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στο Μπέλπερ του Ντέρμπισαϊρ όπου και πήγε σχολείο. Στην εφηβεία του ενδιαφέρθηκε για την πολεμική αεροπορία αλλά τελικά αποφάσισε στα 16 του να γίνει ηθοποιός, επειδή τον εντυπωσίασε μια θεατρική παραγωγή του Μάκβεθ όπου έπαιξε ένα μικρό ρόλο. Το 1964 εγγράφηκε σε θεατρική σχολή και άρχισε να δουλεύει σε τηλεοπτικές παραγωγές του BBC.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1968 πήρε τον πρώτο του ρόλο σε κινηματογραφική ταινία, ενσαρκώνοντας τον Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας στο Λεοντάρι του Χειμώνα. Το 1970 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο (του Χήθκλιφ) στα Ανεμοδαρμένα Ύψη. Επίσης έπαιξε στο Μαρία, Βασίλισσα της Σκωτίας και του προτάθηκε όπως λέει να ενσαρκώσει τον Τζέιμς Μποντ. Αρνήθηκε, όπως λέει ο ίδιος, γιατί ήταν πολύ νέος και «όταν έχεις δει σε αυτό τον ρόλο τον Σον Κόνερι νιώθεις αμήχανα στην ιδέα να τον αντικαταστήσεις». Αργότερα ανέλαβε τον ρόλο, ίσως επειδή εν τω μεταξύ ο Κόνερι είχε αντικατασταθεί από τον Ρότζερ Μουρ και ο Ντάλτον δεν αισθανόταν το ίδιο δέος. Ενσάρκωσε τον ρόλο στο The Living Daylights (1987, ελληνικός τίτλος «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη») και στο Licence to Kill (1989, ελληνικός τίτλος «Προσωπική Εκδίκηση»). Το πρώτο πήγε πολύ καλά, αλλά το δεύτερο όχι. Πολλοί αποδίδουν τη μερική αποτυχία του δεύτερου στο γεγονός ότι παίχτηκε στην ίδια θερινή σεζόν με το Ιντιάνα Τζόουνς, η Τελευταία Σταυροφορία, με τον Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον και με το δεύτερο Φονικό Όπλο. Έκτοτε οι παραγωγοί δεν έβγαλαν ξανά Τζέιμς Μποντ μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το συμβόλαιο ο Ντάλτον θα ξανάπαιζε τον ρόλο, αλλά το επόμενο της σειράς πάγωσε για 4 χρόνια για οικονομικές διαφορές μεταξύ των παραγωγών. Όταν οι δικαστικές διαμάχες έληξαν το 1993, η ταινία αποφασίστηκε να γυριστεί, αλλά το συμβόλαιο με τον Ντάλτον είχε λήξει. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει και το επόμενο της σειράς είχε ως πρωταγωνιστή τον Πιρς Μπρόσναν.

Θεωρείται ότι ο Ντάλτον έδωσε στον ρόλο του Βρετανού πράκτορα μια πιο σοβαρή, πιο σκοτεινή, πιο ρεαλιστική πτυχή από των προκατόχων του, ήταν ο πράκτορας που δεν συμφωνεί πάντα με ενθουσιασμό με τις αποστολές του, που δεν έχει λυμένα όλα τα ψυχολογικά του προβλήματα, που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφύγει την κατάρρευση, εκείνου που δεν ελέγχει διαρκώς τα πάντα. Επίσης αφαίρεσε σχεδόν πλήρως το ανάλαφρο και το χιουμοριστικό στοιχείο, καθώς τον περιέγραψαν ως «τον Μποντ που υποφέρει». Ο ίδιος είπε ότι ενσάρκωσε τον ρόλο με αυτό τον τρόπο επειδή «κάθε ταινία είχε έναν κακό που ήταν αποφασισμένος να κυβερνήσει ή να καταστρέψει τον κόσμο με ένα σωρό επιστημονικοφανή κόλπα. Αν θέλεις αυτή τη φαντασίωση στην οθόνη να γίνει πιστευτή, τότε πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, πιστευτοί και οι χαρακτήρες, να τους χρησιμοποιείς ουσιαστικά σαν σκαλί για να μπει ο θεατής σε αυτό τον φανταστικό κόσμο.»

Μετά τους ρόλους αυτούς ο Ντάλτον ασχολήθηκε με το θέατρο, την τηλεόραση και λίγο με τον κινηματογράφο, όπου προτιμούσε τους ρόλους του κακού για να αποστασιοποιηθεί και από τον Τζέιμς Μποντ.

Το 2003 έπαιξε σε μια παρωδία του Τζέιμς Μποντ, ως Ντέμιαν Ντρέικ.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάλτον είναι οπαδός της Μάντσεστερ Σίτι και παρακολουθεί τακτικά τους αγώνες της. Είχε μια μακροχρόνια σχέση με την ηθοποιό Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Δεν είναι παντρεμένος, αλλά έχει έναν γιο που γεννήθηκε το 1997 και τον απέκτησε με τη Ρωσίδα μουσικό Οξάνα Γκριγκορίεβα (Oksana Grigorieva).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίμοθυ Ντάλτον στην IMDb