Τέσσερεις Κρήνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τέσσερις Κρήνες)


Τέσσερις Κρήνες
Χάρτης
Είδοςκρήνη και ακίνητη περιουσία
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′7″N 12°29′27″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΧώραΙταλία
Ολοκλήρωση1588
ΔημιουργόςΝτομένικο Φοντάνα και Πιέτρο ντα Κορτόνα
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Commons page Πολυμέσα
Η Κρήνη της Πίστης ή της Άρτεμης.

Οι Τέσσερεις Κρήνες (ιταλικά: Le Quattro Fontane) είναι τοποθετημένες στις γωνίες των κτιρίων που σχηματίζουν σταυροδρόμι, στη συμβολή των Via del Quirinale / Via XX Settembre με την Via delle Quattro Fontane, στη Ρώμη. Κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της αναδιαμόρφωσης της Ρώμης από τον Πάπα Σίξτο Ε΄, κατά κόσμον Φελίτσε Περέττι, που έλαβε χώρα κατά την περίοδο 15851590. Καθεμία από τις κρήνες απεικονίζει μια ξαπλωμένη θεότητα, ανάμεσα σε ζώα και βλάστηση.

Η μία απεικονίζει έναν ξαπλωμένο θεό, στο πλάι του οποίου στέκεται μία λύκαινα. Πρόκειται για σαφή απεικόνιση του ποταμού που διαρρέει τη Ρώμη, του Τίβερη, εφόσον η πόλη κατά την αρχαιότητα συνδέθηκε με το ζώο αυτό χάρη σε έναν αρχαίο μύθο, που θέλει τους ιδρυτές της, Ρώμο και Ρωμύλο, να ανατράφηκαν από μία λύκαινα. Η δεύτερη αντρική μορφή ίσως είναι ο Νείλος ή ο Άρνος. Η μία από τις δύο γυναικείες μορφές είναι η Πίστη ή η θεά Άρτεμις με ένα σκυλάκι. Η άλλη γυναικεία μορφή, είναι ξαπλωμένη σε έναν πλούσιο κήπο με ένα πτηνό στο πλάι της, και πρόκειται για τη Δύναμη ή τη θεά Ήρα. Οι τρεις είναι έργα του Ντομένικο Φοντάνα και η τέταρτη, με τις πλάτες στο Βορρά, είναι του Πιέτρο ντα Κορτόνα.

Τα κτίρια στις γωνίες των οποίων ενσωματώθηκαν οι κρήνες κατασκευάστηκαν λίγο αργότερα. Επίσης χάρις σε αυτές ονομάστηκε ο παρακείμενος δρόμος "Οδός των Τεσσάρων Κρηνών" (Via delle Quattro Fontane). Από το σταυροδρόμι αυτό έλαβε και το όνομά της η εκκλησία Σαν Κάρλο άλλε Κουάτρο Φοντάνε (San Carlo alle Quattro Fontane), γνωστή και ως Σαν Καρλίνο, που κατασκεύασε ο Φραντσέσκο Μπορομίνι μεταξύ του 1638 και 1663.

Το σταυροδρόμι αυτό βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Κυρινάλιου λόφου. Αν κάποιος σταθεί εκεί, κοιτώντας σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, έχει θέα σε τρεις μακρινούς οβελίσκους: αυτόν στην Πιάτσα ντελ Εσκουιλίνο, ακριβώς μπροστά στη Σάντα Μαρία Ματζόρε, αυτόν στην Τρινιτά ντει Μόντι, πάνω από την Πιάτσα ντι Σπάνια και τέλος αυτόν στην Πιάτσα ντελ Κουιρινάλε. Οι τρεις αυτοί οβελίσκοι τοποθετήθηκαν σαν οροθέσιο για τους προσκυνητές.

Το σταυροδρόμι ανάμεσα στη Via delle Quattro Fontane και την Via del Quirinale στη Ρώμη (πανόραμα 270 μοιρών).

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • “Ρώμη”, σειρά “Οδηγοί του Κόσμου”, εκδόσεις Η Καθημερινή Α.Ε., Dorling Kindersley