Τάκης Χαραλαμπίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάκης Χαραλαμπίδης
Γέννηση1947
Αθήνα
Θάνατος2001
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Επάγγελμαδημοσιογράφος

Ο Θεμιστοκλής (Τάκης) Χαραλαμπίδης (Αθήνα, 1947-2001) υπήρξε Έλληνας δημοσιογράφος, συντάκτης και συγγραφέας στο χώρο του αθλητισμού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα από πατρική οικογένεια ποντιακής καταγωγής στις 8 Αυγούστου 1947. Ήταν απόφοιτος του τμήματος Πολι­τικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και έγγαμος με δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Μαρία. Απεβίωσε, έχοντας συμπληρώσει 54 μόλις χρόνια ζωής, την 8η Νοεμβρίου 2001 έπειτα από ολιγόμηνη σοβαρή ασθένεια.

Δημοσιογραφική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία 18 ετών και ως πρωτοετής φοιτητής, έχει ήδη αρχίσει την ενασχόλησή του με την αθλητική δημοσιογραφία. Από το 1965, αρθρογραφεί στις στήλες αθλητισμού των καθημερινών πολιτικών εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», όπως και την εβδομαδιαία αθλητική «ΟΜΑΔΑ», όλες του συγκροτήματος Λαμπράκη (ΔΟΛ). Στην τελευταία εργάζεται ως αρχισυντάκτης κατά την περίοδο 1972-1974 και διευθυντής σύνταξης ακολούθως. Κατόπιν της αναστολής έκδοσής της τον Οκτώβριο του 1974, παραμένει στο αθλητικό τμήμα των «ΝΕΩΝ» και το διάστημα 1981-1984 διατελεί διευθυντής του, ενώ έκτοτε και έως λίγους μήνες πριν το θάνατό του, σχολιογράφος στο καθημερινό ένθετο αθλητισμού «ΟΜΑΔΑ». Μέσω της στήλης του "3η Κάρτα" στη συγκεκριμένη εφημερίδα, καταδεικνύει και στηλιτεύει τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου και εν γένει του αθλητισμού.

Συνεργάσθηκε τέλος με την ετήσια έκδοση «ΜΑΤΙΕΣ Στα ΣΠΟΡ» (ανασκόπηση όλων των αθλημάτων), το εβδομαδιαίο περιοδικό «ΟΜΑΔΑ ΣΠΟΡΤΣΜΑΝ», τις εφημερίδες «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ» (εβδομαδιαία για θέματα της ΑΕΚ) και «ΝΕΑ του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ» (περιοδική έκδοση για τον Απόλλωνα Αθηνών).

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ποινικό μητρώο του ποδοσφαίρου, Αθήνα 1983 σε εικονογράφηση Νίκου Περδίκη (ιδιωτική έκδοση, εκτύπωση Εκδόσεων Αλκυών)

Με χιουμοριστικό, αλλά πάντα δηκτικό τρόπο, πραγματοποιείται η καταγραφή 70 αποπείρων δωροδοκίας και λοιπών αξιόποινων πράξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατά τις δεκαετίες '60, '70 και '80, γνωστών στους δημοσιογραφικούς κύκλους. Δεν αναφέρονται ονόματα προσώπων και συλλόγων, σε αρκετές όμως περιπτώσεις τα περιγραφόμενα στοιχεία είναι επαρκέστατα για ασφαλή συμπεράσματα εκ μέρους του αναγνώστη.

  • Οι μαύρες στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 1986 (Εκδόσεις Αλκυών)

Τα σοβαρά πλήγματα που έως το 1984 δέχθηκαν τόσο η αρχαία ολυμπιακή ιδέα, όσο και ο σύγχρονος θεσμός από πολιτικές σκοπιμότητες, φυλετικές διακρίσεις, μποϊκοτάζ, τρομοκρατικές ενέργειες, διαφήμιση, εμπορευματοποίηση ολυμπιακών συμβόλων κλπ. Καταλήγει με στήριξη της πρότασης Καραμανλή το 1976 (επανήλθε το 1984) στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ΔΟΕ περί μονίμου τέλεσης των Αγώνων στην Ολυμπία.

  • Αυτά και λοιπά και διάφορα άλλα... (1965-2001), Αθήνα 2006 (Εκδόσεις Αλκυών, ISBN 960-3261-31-9)

229 ποιήματα και πεζά του Τάκη Χαραλαμπίδη, μεταξύ νεαρότατης ηλικίας και κάποιων μηνών προτού "φύγει". Η άλλη πλευρά του δημοσιογράφου, ανθολογημένη από την κόρη του και με πρόλογο των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Πέτρου Λινάρδου και Θοδωρή Σγουρδαίου (συναδέλφου, μέλους του ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών ΠΣΑΤ και επί σειρά ετών προϊσταμένου του στον ΔΟΛ).

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά θάνατον, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της ζωής του, τιμήθηκε επανειλημμένα από πλήθος φορέων και αθλητικών σωματείων για την ποιότητα, ακεραιότητα και ήθος του έργου του, βασικά δε για την υπεράσπιση με πάθος και μεράκι των ιδανικών του αθλητικού ιδεώδους. Σημαντικότερη αναγνώριση θεωρείται η βράβευση το 1992 από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας "Αθανάσιος Μπότσης" για την επίδοση και προσφορά του στο χώρο του αθλητικού ρεπορτάζ. Ο ίδιος πάντως έφερε με εξαιρετική υπερηφάνεια τις αντίστοιχες από τους συνδέσμους παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, των πρωταγωνιστών του αθλήματος που -κατά κύριο λόγο- υπηρέτησε.

Ο δήμος Χαϊδαρίου το Μάιο του 2007, μετονόμασε το γήπεδο Σιδηρόπουλου της πόλης (επί της Ιεράς Οδού) σε Τάκης Χαραλαμπίδης εις μνήμην του διακεκριμένου δημότη του και διατελέσαντα προέδρου στο τοπικό αθλητικό σωματείο ΑΟ Χαϊδαρίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Λεξικό ελληνικού αθλητικού Τύπου 1894-2004 • Εφημερίδες, περιοδικά, έντυπα, βασικοί συνεργάτες", Γιώργος Κουσουνέλος, Εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα 2004 (ISBN 960-3642-57-6)
  • Βιογραφικό στο "Αυτά και λοιπά και διάφορα άλλα... (1965-2001) • Ποιήματα", Τάκης Χαραλαμπίδης, Εκδόσεις Αλκυών, Αθήνα 2006 (ISBN 960-3261-31-9)
  • ΕΝΤΥΠΑ ΔΟΛ, ψηφιακό αρχείο Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη