Τάγμα των Μεχιταριστών Πατέρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερική άποψη του μοναστηριού του Σαν Λατζάρο ντέγκλι Αρμένι στην Βενετία.
Το Μεχιταριστικό Μοναστήρι της Βιέννης στην Αυστρία.

Το Τάγμα των Μεχιταριστών Πατέρων είναι Αρμένικο Καθολικό μοναστικό τάγμα το οποίο ιδρύθηκε από τον Μεχιτάρ της Σεβαστείας το 1700.

Το τάγμα εδρεύει στο μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου (Σαν Λατζάρο ντέγκλι Αρμένι) στη νήσο του ιδίου ονόματος της Βενετίας. Ένα άλλο μοναστήρι υφίσταται στην Βιέννη της Αυστρίας. Επίσης, αριθμός ιδιωτικών σχολείων τα οποία διευθύνονται από τους Μεχιταριστές Πατέρες υπάρχουν ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών και στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα το Κολέγιο Σαμουέλ Μουρά στην Σεβρ (Ω-ντε-Σεν).

Το τάγμα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διατήρηση και αναγέννηση της αρμένικης πολιτισμικής κληρονομιάς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τάγμα ιδρύθηκε το 1700 στην Κωνσταντινούπολη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον Μεχιτάρ της Σεβαστείας.

Πολιτισμική και εκπαιδευτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Χριστιανικών μοναστικών ταγμάτων που πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση χειρωνακτικές και βιοτεχνικές εργασίες, οι Μεχιταριστές Πατέρες έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιούν πνευματικού περιεχομένου εργασίες. Ως αποτέλεσμα, η συγγραφή, η ανάγνωση και η έρευνα αποτελούν τις κύριες ασχολίες των μοναχών αυτών.

Το μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου φιλοξενεί μία συλλογή λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων μοναδική στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, είναι δυνατό να ειδωθούν εντός αυτής ορισμένες από τις πρώτες τυπωμένες Βίβλους, αυθεντικά χειρόγραφα τα οποία δεν υφίστανται πλέον παρά μόνο στην αρμένικη γλώσσα (καθώς τα υπόλοιπα στα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά έχουν χαθεί ή καταστραφεί), πίνακες σημαντικών Αρμενίων ζωγράφων (Σαρτ, Ζαν Καρζού, Σαριάν...), καθώς και άλλες λιθογραφίες και πίνακες ζωγραφικής.

Ένα μουσείο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει παλιά αρμένικα και ουραρτιάνικα αντικείμενα, με ορισμένα εκ των οποίων να χρονολογούνται έως τα 2000 χρόνια. Μία αιγυπτιακή μούμια και η σαρκοφάγος της αποτελούν, επίσης, μέρος των εκθεμάτων. Όλα τα εκθέματα αυτά αποτελούν προϊόντα είτε δωρεών προς το τάγμα είτε ευρήματα των ίδιων των Πατέρων στη διάρκεια ταξιδιών τους.

Ταυτόχρονα, αριθμός κολεγίων υφίσταντο ανά τον κόσμο (Παρίσι, Βιέννη, Βενετία, Βηρυτός...). Η πλειοψηφία αυτών είναι σήμερα κλειστά ή δεν παραδίδουν παρά μονάχα μαθήματα αρμένικης γλώσσας σε εβδομαδιαία βάση. Τα κολέγια, και ειδικότερα αυτό της Σεβρ, φιλοξένησαν αριθμό προσωπικοτήτων όπως ο σκηνοθέτης Ραφί Σαρτ, ο παραγωγός Κριστιάν Αρντάν, ο συνθέτης Αρμέν Μπεντροσιάν, καθώς και ο κωμικός Σαρλ Ζεράρ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]