Σώμα Ελλήνων Αλκίμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σώμα Ελλήνων Αλκίμων ήταν μία ανεξάρτητη εθελοντική οργάνωση νεολαίας, με εμφανείς επιρροές από τον Προσκοπισμό, που ιδρύθηκε το 1923 στον Πειραιά από τον παλιό βαθμοφόρο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Αναστάσιο Μπάτα[1]. Η αναγνώριση του Σώματος έγινε το 1924 με την υπ. αριθμόν 1544/1924 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιώς[2]. Η ίδρυση, συχνά αλλά λανθασμένα, αποδίδεται χρονικά στα έτη πριν τη Μικρασιατική εκστρατεία. Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι στη Σμύρνη το 1922 φαίνεται να δραστηριοποιούνται και να προσφέρουν σημαντικές εθνικές υπηρεσίες νέοι με το όνομα Άλκιμοι[1], αυτή όμως ήταν απλά η ονομασία, τότε, των έφηβων μελών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων[3], τα μέλη της Κίνησης που σήμερα ονομάζονται Ανιχνευτές.
Στην περίοδο του Ιωάννη Μεταξά η οργάνωση αυτή αναπτύχθηκε έντονα με πολιτικές προεκτάσεις, μέχρι την περίοδο της κατοχής οπότε και διαλύθηκε.

Κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, με πρωτοβουλία των Ιωάννη Η. Λαδά και Κωνσταντίνου Ασλανίδη[4], το Σώμα Ελλήνων Αλκίμων επανασυντάχθηκε και αναπτύχθηκε έντονα με προπαγανδιστικές εθνικιστικές αρχές προσπαθώντας να παραγκωνίσει και αυτόν τον Προσκοπισμό χωρίς ποτέ να κατορθώσει να φτάσει την απήχησή του στους νέους. Τελικά το Σώμα Ελλήνων Αλκίμων διαλύθηκε τον Μάρτιο του 1976, με διαταγή του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών [5].

  1. 1,0 1,1 Περιοδικό "Πρόσκοπος", επίσημο όργανο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Τεύχος Σεπτεμβρίου 1975, σελ. 26
  2. "Ο Άλκιμος", αχρονολόγητο Φυλλάδιο Σώματος Ελλήνων Αλκίμων, 32 σελίδων, εξωφύλλου κόκκινου με μονόχρωμη φωτογραφία των Προπυλαίων της Ακρόπολης και επιγραφή "Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες".
  3. Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, 1919, Σελ. 37, Κεφ. 17-18
  4. «ΦΑΚΕΛΟΣ 21η Απριλίου: Πολιτισμός στα χρόνια του «γύψου», ένα επικίνδυνο δηλητήριο!». Lesvos News. 
  5. «Περί «Αλκίμων» (Ένα ντοκουμέντο της Χούντας)». Ατέχνως. 8 Ιουλίου 2018.