Σύρμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύρμος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση335 π.Χ.
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς (Τριβαλλοί)

Ο Σύρμος (επίσης και Σύρμιος, ήταν βασιλιάς των Τριβαλλών κατά τη δεκαετία του 330 π.Χ.[1].

Αναφέρεται από τον Αρριανό, τον Στράβωνα, και τον Πλούταρχο[2].

Μετά το θάνατο του Φιλίππου, ο Αλέξανδρος πέρασε μέσα από τα εδάφη των Οδρυσών μεταξύ του 335-334 π.Χ., διέσχισε τον Αίμο, και μετά από τρεις μάχες, (την Μάχη του Αίμου, τη Μάχη του ποταμού Λύγινου, και την Μάχη της νήσου Πεύκης) νίκησε και εξώθησε του Τριβαλλούς στην σύζευξή του ποταμού Λύγινου στον Δούναβη. Σκοτώθηκαν 3.000 Τριβαλλοί και οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Ο βασιλιάς τους Σύρμος κατέφυγε στο νησάκι στο Δέλτα του Δούναβη Πεύκη, όπου εξορίστηκαν οι περισσότεροι από τους ηττημένους Θράκες. Οι επιτυχημένες επιθέσεις των Μακεδόνων τρομοκράτησαν τις φυλές γύρω από το Δούναβη. Οι αυτόνομες φυλές έστειλαν αντιπροσώπους για να διαπραγματευτούν ειρήνη, και ο Αλέξανδρος ικανοποιημένος από τις επιχειρήσεις, δέχτηκε λόγω της απασχόλησής του με τους πολέμους του στην Ασία[3].

Ενώ ο Σύρμος αργότερα θεωρήθηκε ως ο επώνυμος ιδρυτής του Σίρμιου[4], η ρίζα είναι διαφορετική, και η σύγχυση των δύο λέξεων έγινε μεταγενέστερα[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Plutarch's Lives by Plutarch, 2008, ISBN 1-4404-1432-7, page 183: "... και νικώντας σημαίνουσα νίκη κατά του Σύρμου, βασιλιά των Τριβαλλών. Μετά από αυτό, καθώς άκουσε ότι η Θηβαίοι επαναστάτησαν, ..."
  2. Fanula Papazoglu, The central Balkan tribes in pre-Roman times, Hakkert, 1978. ISBN 90-256-0793-4. p.73.
  3. http://books.google.se/?id=JJ4K1wFZkrsC&pg=PA258
  4. http://books.google.se/?id=_xAVAAAAQAAJ&pg=PA75
  5. Papazoglu, σ. 74