Σύμβαση του Τόκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Σύμβαση του Τόκιο, (Tokyo Convention), είναι μια αεροπορική διεθνής συνθήκη που αφορά κυρίως μέτρα κατά της αεροπειρατείας. Συνομολογήθηκε και υπογράφηκε στο Τόκιο στις 14 Σεπτεμβρίου του 1963 και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Δεκεμβρίου του 1969.

Μετά από διάσκεψη που συγκλήθηκε στο Τόκιο υπό την εποπτεία του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ (ICAO) από τις 20 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου του 1963 και στην οποία έλαβαν μέρος πέντε διεθνείς οργανισμοί και 61 κράτη-μέλη, συζητήθηκαν διάφορα τρέχοντα θέματα ασφαλείας αεροπορικών μεταφορών που δεν προέβλεπαν προηγούμενες αεροπορικές συνθήκες – συμβάσεις. Έτσι με το τέλος της διάσκεψης εκείνης συνομολογήθηκε και υπογράφηκε η Σύμβαση του Τόκιο που φέρει τον τίτλο «Περί παραβάσεων και άλλων τινών πράξεων τελουμένων επί αεροσκαφών».

Η σύμβαση αυτή αν και ήταν προϊόν προηγουμένων σχεδίων (Γενεύης, Μόντρεαλ, Μονάχου, Ρώμης) υπήρξε ιδιαίτερα σπουδαία στην ασφάλεια των αερομεταφορών. Κατ΄ αρχήν έγινε ποινικοποίηση όλων εκείνων των πράξεων που στρέφονται με κάθε μέσο και τρόπο στην ασφάλεια των αερομεταφορών καθώς ακόμη και των προθέσεων διάπραξής των, ενώ παράλληλα δόθηκαν λύσεις σε πλείστα νομικά προβλήματα όσον αφορά επί της εθνικότητας του αεροσκάφους, του δράστη, και των αρμοδιοτήτων των χωρών στον εναέριο χώρο των οποίων εκδηλώθηκε αεροπορικό αδίκημα. Επίσης για πρώτη φορά με τη σύμβαση αυτή αναγνωρίστηκαν αστυνομικές εξουσίες αλλά και ασυλίες των πιλότων των αεροσκαφών στα οποία εκδηλώθηκαν έκνομες πράξεις.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ειδικότερα η εφαρμογή αυτής της σύμβασης αφορά διεθνείς μεταφορές και όχι τόσο σε πράξεις που συμβαίνουν εντός εθνικού χώρου κράτους σε αεροσκάφος εσωτερικών μεταφορών ίδιας εθνικότητας.
  • Την Σύμβαση του Τόκιο φέρονται σήμερα να έχουν επικυρώσει 185 κράτη και Οργανισμοί. Η Ελλάδα επικύρωσε τη σύμβαση αυτή το 1971 με τον Ν.Δ. 734/1971.
  • Συνέχεια της παραπάνω διεθνούς σύμβασης ακολούθησαν η Σύμβαση της Χάγης το 1970, και η Σύμβαση του Μόντρεαλ το 1971.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]